NIEUWS

Welke rol speelt muziek in ons leven?

Gastauteur | 25 augustus 2024

Wist je dat het luisteren naar muziek zowel een mentale als fysieke impact heeft op je lichaam? Terwijl de meesten van ons naar muziek luisteren voor entertainment, moeten we ook weten dat het je algehele welzijn kan verbeteren. Van het verminderen van stress en het verbeteren van cognitieve prestaties, tot het aanmoedigen en inspireren van creativiteit, de kracht van muziek is werkelijk verbazingwekkend. JBL speakers bedrukken en gebruiken op het kantoor of thuis is dan ook een aanrader, wat komt doordat muziek ons leven op de volgende manieren beïnvloedt. 

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Muziek kan ons stressniveau verlagen

Muziek is echt een van de beste stressbusters die er zijn. De kalmerende kracht van ontspannende muziek en de nauwe band met onze emoties kan een zeer effectief hulpmiddel zijn voor stressmanagement, dat ons helpt af te koelen en misschien zelfs even op adem te komen. Het kan een geweldige manier zijn om jezelf af te leiden van een stressvolle situatie, terwijl je ook je hoofd leegmaakt voordat je het probleem met een frisse blik aanpakt. Naar muziek luisteren heeft het potentieel om zowel onze geest als ons lichaam te ontspannen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat zelfs heavy metalmuziek kan helpen je bloeddruk te verlagen. En aangezien hoge bloeddruk zowel een oorzaak als een symptoom van stress is, laat dit zien dat zelfs de meest intense muziek je kan helpen om met stress om te gaan.

Muziek kan onze stemming beïnvloeden 

Het zal voor de meesten geen verrassing zijn dat muziek het menselijk brein emotioneel kan beïnvloeden. We hebben allemaal wel een liedje dat ons tot tranen toe roert, maar ook een liedje dat je echt oppept en weer op gang brengt. Muziek kan een enorm effect hebben op emoties, en dat is een van de redenen waarom componisten muziek toevoegen aan films – ze willen dat je je verdrietig, blij, boos of bang voelt op precies het juiste moment. Je hebt waarschijnlijk zelf muziek gekozen om een ??bepaalde reactie in je brein op te roepen, net zoals sportschoolgangers een motiverende afspeellijst vol energie opzetten om ze door een workout heen te helpen. Dit alles wordt natuurlijk ondersteund door onderzoek dat aantoont dat muziek onze emoties op verschillende manieren kan beïnvloeden. 

Muziek kan onze mentale gezondheid beïnvloeden

Op dezelfde manier dat muziek je blij kan maken, kan dezelfde reactie en afgifte van dopamine worden beschouwd als een natuurlijk antidepressivum. Als we het hebben over de manier waarop muziek klinisch kan worden gebruikt, hebben we het over muziektherapie. Volgens de British Association for Music Therapy kan muziek echt helpen bij psychologische, cognitieve of communicatieve behoeften.

Muziektherapie is erop gericht om patiënten met psychische problemen te helpen problemen aan te pakken die ze niet kunnen aanpakken met traditionele therapie; het vertrouwt op een sensorische stimulatie om een ??positieve reactie op bepaalde situaties uit te lokken. Het kan niet alleen het luisteren naar muziek omvatten, maar ook het maken van muziek. Een van de belangrijkste redenen voor het succes van muziektherapie is dat muziek helpt om je cardiovasculaire systeem in balans te houden.


EDITORS' CHOICE