Review Bowers & Wilkins PI8: vijf-sterren-hifi in broekzakformaat

Quintijn Bulterman | 21 augustus 2024 | Bowers & Wilkins

SAMENVATTING

Het begrip oorjuwelen weet Bowers & Wilkins met het nieuwe design van de Pi8 perfect uit te beelden. Daarnaast klinkt het ook als echte hifi die je gewoon in je broekzak meeneemt.

PLUSPUNTEN

  • Elegant en strak design
  • Hifi-geluid in broekzakformaat
  • Uitstekende EQ
  • Weinig concurrentie die op dit niveau speelt

MINPUNTEN

  • Accuduur ten opzichte van concurrentie

Als we zeggen dat Bowers & Wilkins op Apple begint te lijken, dan vallen we in herhaling. Want elk jaar een nieuwe iPhone, dat kan Bowers & Wilkins ook met personal audio. Maar waar Apple ons ieder jaar weer blij maakt met “vernieuwing” die ten eerste niet zo vernieuwend meer is, en ten tweede allang niet meer zo hard op de concurrententie vooruitloopt, daar weet Bowers & Wilkins ons toch iedere keer wél te verrassen.

Het eerst dat opvalt, is natuurlijk David Beckham. Interessante keuze. Van alle celebs die je als ambassadeur kan vragen voor je draadloze in-ears, staat de geachte heer Beckham ergens onderaan mijn lijst. Had Ed Sheeran gevraagd of Adele, echte muzikanten. Rowan Atkinson of Daniel Craig, beide niet vies van hifi. Had Beertje Paddington genomen, maar niet David Beckham. Het zou schandalig zijn als we hier niet mee de draak steken. Enfin.

Een nieuw design

Het nieuwe design lijkt ons bekend voor te komen. Maar als we vergelijken met andere modellen, staat het toch echt wel op zichzelf. De vorige modellen, Pi5 & Pi7, hadden beide een soort kleine ronde volumeknop op de buitenkant zitten. De B&W Pi8 bestaat uit één fraai afgewerkt geheel met een superstrak design. Aan de buitenste rand zien we ook een dunne rand met een raster, voor de geluidskamer en druk. De gladde buitenzijde is tevens een touchknop, aan beide kanten. Echt weer een stap vooruit in design termen, zoals de foto's ook laten zien – maar smaken kunnen en mogen uiteraard verschillen.

De Pi8 komt ook in vier verschillende smaken; Anthracite Black, Dove White, Jade Green en Midnight Blue. Technisch vinden we aan de binnenkant van de Pi8 een high-performance DSP with dedicated amplifier/DAC, aldus Bowers & Wilkins. True 24-bit audio, een 5-bands EQ en Truesound mode. Tevens voorzien van Bluetooth 5.4 met aptX. Uiteraard zit er ANC op, met drie microfoons per earbud op. Qua driver heeft B&W gekozen voor een 12mm carbon cone unit. Met ANC constant aan zou de Pi8 rond de 6.5 speeluren moeten halen. Met de case erbij een extra 13.5 uur. Nu is het design van de case ook aangepakt en heeft wat weg van een druppel vorm, soort van. Ook hier is de mogelijkheid van wireless audio transmissie met de case. Je sluit met USB-C naar 3.5mm jackplug een externe bron aan en je kan luisteren. Klinkt als een ideale reispartner.

Muziek, muziek en meer muziek

Voor het luisteren van muziek gebruiken we Spotify en Tidal. We luisteren naar Adele, Sunglasses kid en John Mayer. We beginnen op Spotify. De B&W Pi8 moet in de oorschelp gedraaid worden. Een lichte draai, zodat de earbud net wel/net niet tegen de oorschelp aan zit. Je kan dan bewegen, maar de Pi8 blijft netjes zitten.

Op Spotify beginnen we met Sunglasses kid. Nieuwe synthesizermuziek in een jaren 80 jasje. Het nummer “Badge and Gun” is heerlijk ontspannen, maar geeft wel genoeg mee voor een actieve luisterervaring. Geleid door een zachte soepele saxofoon, wordt de melodie en drums ingezet. De B&W Pi8 zet de muziek breed neer en geeft een hoop ruimte voor opbouw en details.

Halverwege het nummer zetten we de boel toch even op pauze. We vinden de i8 net iets te pop klinken. Wat tegenwoordig heel normaal is. We horen het bij vrijwel alle merken. In de app kunnen we aan de slag met de EQ. Hier zetten we de LO 1.5 lager geven we het LO-MID 0.5 lager. Het MID 0.5 hoger het HI-MID 0.5 hoger en de HI 1 hoger. Dit werkt uitstekend bij Spotify. Later merken we dat we bij Tidal hier weer iets bij moeten stellen. Dat komt omdat Tidal gewoon we meer kwaliteit laat hoger en de muziek niet comprimeert.

Na wat heen en weer luisteren houden we deze instellingen aan (voor Spotify). Vervolgens zetten we door naar Adele en het nummer “All I Ask”. Een prachtig en toch wel triest nummer. De Pi8 weet de emotie in het nummer zo goed vast te pakken. De stem van Adele trekt naar binnen en voelt heel erg dichtbij. Toch horen we de beperkingen van Spotify. Zodra we overschakelen naar Tidal, breekt er een muur van muziek open. Duidelijk een groter en breder geluid. De Pi8 laat duidelijk horen dat er meer details in de muziek zitten.

We horen nu beter de emotie in de stem van Adele. Het pakt je vast en laat tot het einde niet meer los. Deze geweldige eigenschap van de B&W Pi8 hoort volkomen in de categorie hifi; het laten horen van de beperking in de geluidskwaliteit van de bron. B&W flikt het wederom. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat als we “John Mayer – Something Like Olivia” luisteren, dat alles klopt. Zwoele basrifjes en een laidback stemgeluid wat je meeneemt in een beknopte hifi-ervaring.

Eindoordeel

Met een verkoopprijs van 399 euro zit B&W aan de hoge kant van de markt. Maar niet gerust, de kwaliteit voor al die euro's is verantwoord. Het is een bedrag dat je er 'gemakkelijk' aan uit kunt geven, zonder je daar enig moment schuldig over te voelen. De EQ geeft je de mogelijkheid om de kwaliteit van je bron iets te compenseren (Spotify) en een goede hifi-beleving te krijgen. We hebben de B&W Pi8 tevens gebruikt voor Teams, bellen en wat Youtube-filmpjes. Voornamelijk het geluid van een Porsche 911 GT 3 RS. En dat klonk boven verwachting goed.

Wel heeft de sensor voor dragen hier en daar een lichte vertraging. Maar dat is meer azijn zeiken. Want onderaan de streep kunnen we niks horen, voelen, ruiken of zien wat enigszins negatieve feedback verdient, zoals een vijf-sterren-stempel betaamt. Het is hifi in compact en mobiel formaat. Zeker met het aanpaste design is het ook nog eens hifi om je vingers bij af te likken. Tenzij je kiest voor de groen Jade kleur, dan moeten we toch echt even een gesprekje met je voeren. Oh, en Bowers & Wilkins, kies volgende keer een iets geloofwaardigere ambassadeur...

Conclusie

Het begrip 'oorjuwelen' weet Bowers & Wilkins met het nieuwe design van de Pi8 perfect uit te beelden. Daarnaast klinkt het ook als echte hifi die je gewoon in je broekzak meeneemt. Wellicht lijkt een verkoopprijs van 399 euro veel, maar de knappe koppen van Bowers & Wilkins maken wederom dat die adviesprijs iedere euro waard is.

Bowers & Wilkins Pi8 in-ears
Adviesprijs 399 euro | www.bowerswilkins.com
Beoordeling 5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE