Het blijft een fijne trend: moderne apparatuur met de laatste nieuwtjes in een retro designjasje stoppen. Ergens natuurlijk een prachtig eerbetoon aan de "Heritage" van een merk. Het betuigt van een stukje dankbaarheid naar het eigen verleden. JBL doet dit al een tijdje, met de Classic-lijn als beste voorbeeld (JBL L100, anyone?). Nu beginnen we het ook te zien bij de bluetooth speakers, in de vorm van de Authentics-lijn. We testen de grootste draadloze speaker van de drie.Â
De JBL Authentics lijn bestaat uit drie modellen; de 200, 300 en de 500. In het design zijn er een paar dingen die opvallen. Alle drie de speakers hebben dezelfde voorkant: een speakergrill opgemaakt uit vierkantjes, waar een subtiele stof overheen zit. JBL noemt het een Quadrex-front. Rondom de voorkant is het koperen/gouden randje voor een elegante afwerking te zien. Ook volume-, treble- en basknoppen aan de bovenkant zijn hetzelfde.
De Authentics 200 is de kleinste in de serie. Prima speaker voor een kleinere ruimte. De Authentics 300 is een slag groter, maar handig mee te nemen: aan de bovenkant zit een hengsel, in dezelfde stijl. Volgens de specificaties zou je tegen de 8 uur aan luisterplezier moeten halen. De boventoon wordt gevoerd door de Authentics 500. Het topmodel dus. Lees je de specificaties, dan snap je ook waarom.
Dolby Atmos Music? Op een bluetoothspeaker?Â
We moeten eerst even iets recht zetten, want die hele lijn JBL Authentics, dat zijn eigenlijk geen bluetoothspeakers. Er zit wel bluetooth op, uiteraard, maar ook wifi. En dat zorgt voor een enorme hoeveelheid aan extra opties. Bijvoorbeeld het geluid niet over je speaker afspelen als je gebeld wordt. Maar ook mogelijkheden zoals AirPlay, Alexa, Chromecast en Spotify Connect zijn binnen handbereik. En updates voor de speaker zijn een stuk gemakkelijker.
Op de achterzijde zien we ook een ethernetpoort. Daar vinden we ook een aux-ingang (3.5mm). De usb-aansluiting is alleen voor onderhoud.
De JBL Authentics 500 is een 3.1 systeem. Inderdaad, daar heb je een hoop speakers voor nodig. Hou je vast; 3x 25mm dome tweeters, 3x 2,75 inch mid range speakers en 1x 6.5 inch woofer. Dat is allemaal nodig om fatsoenlijk '3D Atmos' te kunnen weergeven. Het geheel wordt ook een stuk makkelijker met een goede app. JBL heeft daarvoor de JBL One App ontwikkeld. In de app kan je, na het koppelen van de speaker, van alles instellen en regelen. De updates kan je vanaf hier doen en ook de muziekdiensten koppelen. Volume, equalizer, wekker, afspeellijsten en nog veel meer.
Geen kleine jongenÂ
De JBL Authentics 500 is het topmodel in de Authentics lijn. Een topmodel zijn, komt met een keerzijde. Bijna 8 kilogram is die keerzijde. Ook de afmetingen zijn aanwezig; 447 x 240 x 255, mm. Alhoewel, keerzijde: uiteraard zijn de voordelen hiervan een stuk groter. De woofer die aan de onderkant zit, heeft alle ruimte door elegante langwerpige rails of voetjes. Dat is een kwestie van perspectief.
Om al dat laag kwijt te kunnen, zitten er aan de achterkant twee bassreflexpoorten.
Het uitpakken, neerzetten en in gebruik nemen, was niet moeilijker dan een zak chips openen en op de bank neerploffen. Het was mogelijk om de JBL Authentics 500 te gebruiken met alleen Bluetooth, maar al snel kwamen we erachter dat de JBL One app nodig was voor meer functionaliteit. Terwijl we even wat muziek aanzetten via Spotify, werden we direct afgeleid door de draaiknoppen aan de bovenkant.
De volumeknop steekt uit, voelt soepel met draaien en is ook meteen een play/pauzeknop. De treble- en bass knoppen liggen lager en zijn meer geschikt om met de vinger te draaien, in plaats van echt vast te pakken.
Nu weten we allemaal dat de kwaliteit van Spotify niet geweldig is, dus een simpele draai met de vingers zorgt voor een net wat meer acceptabele geluidsweergave. Een mooi detail zijn de oplichtende ringen rondom de knoppen heen. Ze geven aan wat het niveau is, door dat duidelijk zichtbaar te maken. Tussen de knoppen in vind je overigens nog twee kleine knoppen: eentje voor de bluetooth pairing en eentje voor je favoriete playlist of nummer. Dan de grootste uitdaging:Â waar gaan we de JBL Authentics 500 neerzetten?
Als het past, dan speelt het ookÂ
Sinds kort hangt er in de woonkamer een slank meubel voor de soundbar, met daar boven de tv. Met een lompe zwaai maken we ruimte voor de JBL Authentics 500. Ondanks het forse formaat past het wel op het meubel. Dat betekent dat we kunnen gaan luisteren.Â
In de woonkamer luisteren we naar de volgende nummers:
Limp Bizkit – Faith
Live – The Dolphin's Cry
The War on Drugs – Thinking of a place
Wat ons direct opvalt is de enorme hoeveel aan laag dat beschikbaar is. We kunnen er dankzij de knoppen aan de bovenkant mee tunen. Maar JBL weet wel hoe je een stresstest op het glas in de kozijnen – en je buren – moet uitvoeren. Bij het luisteren naar Limp Bizkit zitten we er meteen lekker in. Mede dankzij het laag, maar de ervaring van de muziek voelt goed aan. Dat verandert als we “The Dolphin's Cry” van Live opzetten. Hier horen we duidelijk hoe teleurstellend de kwaliteit van de opname is op Spotify. Niet te vergelijken met de cd-versie die wèl goed klinkt. De JBL Authentics 500 laat hier horen dat het audioweergave serieus neemt en niet een leuk speakertje is, wat je zomaar ergens neerzet voor wat geluid. Dat idee wordt bevestigd als we “The War On Drugs” gaan luisteren. De details, opbouw, dynamiek en de ervaring zijn allemaal van uitstekend niveau. We luisteren de volledige 11 minuten dan ook helemaal. Maar zit er meer in?
We verplaatsen de JBL Authentics 500 voor twee weken naar de luister/werkkamer. Hier staat de 500 tijdens kantooruren continu te spelen. Soms is het wat radio, soms is het vanaf de NAS, soms is het Spotify. Vanaf de NAS kunnen we, via AirPlay, hogere kwaliteit streamen. Zo streamden we de volgende nummers:
Art Pepper – Come Rain or Come Shine
Santana – Oye Como Va
Sarah Vaughan – After Hours
Bij het spelen van Art Pepper horen we al direct dat de hogere kwaliteit inderdaad ook door de JBL Authentics 500 wordt weergegeven. Het pianospel, waarmee het nummer opent, zet meteen de sfeer op de juiste manier neer. Er is ruimte voor details, ritme en melodie. Diezelfde ervaring is er bij Santana, en laat ook niet meer los.
De JBL Authentics 500 maakt er een hoogwaardige en speelse beleving van. De opname van Sarah Vaughan is wat ouder en dat is ook te horen. Toch laat de JBL Authentics 500 en weet een goede prestatie neer te zetten. Kunnen we het echt hifi-kwaliteit in de weergave noemen? Misschien niet, maar toch heeft de muziek onze aandacht en luisteren we het nummer met plezier af.Â
Eindoordeel
Met een verkoopprijs van 529 euro, is de JBL Authentics 500 een speaker die een zeer goede prestatie neerzet. Er zit genoeg laag in om je buren lekker te laten meegenieten. Ook de bediening met de hand of app is makkelijk. Daar is over nagedacht. Het uiterlijk moet je aan de ene kant wel aanspreken, maar wij verwachten toch dat 80 procent van de mensen het zeker wel een mooie speaker zal vinden.
Wat is dan de grote MAAR? Die zit in de concurrentie. Om twee voorbeelden te noeen; Sonos Five en Bluesound Pulse Mini 2I. De Sonos is voor 579 euro te koop en de Bluesound voor 549 euro. Beide speakers zullen niet hetzelfde vermogen als de JBL hebben, maar hebben een zeer sterke streaming applicatie (en uitbreiding) aan de achterkant. De software en ondersteuning in BluOS is gewoon beter en verder ontwikkeld. Dat is dus waar JBL tegen op moet boksen.
Voor wie is de JBL dan bedoeld? Voor iedereen die graag een losse en mooie speaker wil, met hifi-waardig geluid; want dan is de JBL Authentics 500 een prima keuze.
Conclusie
Dat de JBL Authentics 500 hifi-waardig klinkt, veel vermogen heeft en er ook goed uit ziet, daar mag geen twijfel over zijn. Ook de app biedt veel ondersteuning en maakt het luisteren naar muziek laagdrempelig.
Met een wifi module in de speaker worden de mogelijkheden zoals internetradio, Chromecast en AirPlay realiteit. Is het genoeg om mensen het JBL kamp in te krijgen?
JBL Authentics 500
529 euro | harmanaudio.nl
Beoordeling 4.5 / 5