NIEUWSStax

Edifier Stax Spirit S5: draadloze magnetostatische hoofdtelefoon

Edifier heeft een nieuwe draadloze over-ear hoofdtelefoon gelanceerd. De hoofdtelefoon is afkomstig van het Japanse Stax dat sinds 2012 eigendom is van Edifier. De nieuwe Stax Spirit S5 Wireless Planar is na de eerdere Stax Spirit S3 het tweede product sinds Edifier Stax heeft overgenomen.

Stax Spirit S5: hoogwaardige draadloze hoofdtelefoon

De Stax Spirit S5 is voorzien van de tweede generatie EqualMass-bedradingstechnologie, een membraan met een dikte van slechts 2μm en een nieuwe kalibratiebenadering van de planaire drivers, die volgens Edifier een prestatie leveren die vergelijkbaar is met legendarische elektrostatische hoofdtelefoons van Stax. Gebaseerd op de Qualcomm QCC5181 Snapdragon Sound Bluetooth audio SoC, levert de nieuwe Spirit S5 ook een uitgebreid scala aan draadloze verbindingsopties.

Edifier nam Stax in 2012 over en werd eigenaar van het meer dan tachtig jaar oude Japanse audiomerk, dat bekendstaat om de ontwikkeling van de allereerste elektrostatische hoofdtelefoons. Om de erfenis van het merk uit te breiden met moderne technologie, moest Edifier de efficiëntie van planaire drivers verbeteren om praktische draadloze hoofdtelefoons te ontwerpen die voldeden aan de verwachtingen van de consument van vandaag. Edifier bracht in 2022 de originele Stax Spirit S3 draadloze over-ear hoofdtelefoon uit en gebruikte vervolgens gepatenteerde planaire magnetische technologieën in licentie van Audeze, gecombineerd met een Qualcomm Snapdragon Sound Bluetooth 5.2-platform met aptX HD.

De nieuwe Stax Spirit S5 is ook een magnetostatische hoofdtelefoons met vlakke drivers, maar de drivers zijn verder geperfectioneerd. Toegevoegd is de nieuwste Bluetooth V5.4 technologie toe en een compacte en draagbare vormfactor. Zoals het bedrijf uitlegt, zijn de nieuwe 2μm dunne film en tweede generatie EqualMass-bedradingstechnologie in staat om een prestatie te genereren die vergelijkbaar is met elektrostatische hoofdtelefoons. De technologie bouwt voort op de originele Fluxor-magneetstructuur van hoofdtelefoonbouwer Audeze, het Uniforce-membraan en het Fazor-fasebeheer, om het EqualMass-membraan van Edifier te perfectioneren met nieuwe bedradingstechnologie.

Bij andere hoofdtelefoons met planaire magnetische drivers is het gebruikelijk om de ongelijkmatige verdeling van het magnetische veld aan te pakken door draden van verschillende breedtes op het membraan te gebruiken, met als doel een uniforme aandrijfkracht over het hele membraan te bereiken, wat consistente prestaties garandeert. Edifier ging met EqualMass nog een stap verder. Door een verschillend aantal draden met dezelfde breedte parallel te verbinden, bereikt EqualMass een uniforme aandrijfkracht voor alle delen van het membraan, terwijl het gewicht gelijkmatig verdeeld blijft. Hierdoor kan het membraan heen en weer bewegen met dezelfde beweging en momentum, waardoor harmonische vervorming tot bijna nul wordt gereduceerd. In de 2e generatie EqualMass-bedrading introduceerde Edifier een gepatenteerde symmetrische bedradingsstructuur, die de stabiliteit van het membraan over het hele frequentiespectrum verder verbeterde.

Om de uniformiteit in de verdeling van de magnetische veldsterkte over elke vlakke magnetische driver verder te garanderen, ontwikkelde Edifier ook een gepatenteerde automatische toolset voor het kalibreren en compenseren van de magneetschakeling tijdens de productie. Dit fabriekseigen proces garandeert dat elke individuele Spirit S5 een geluidskwaliteit levert die identiek is aan die van het originele referentie-exemplaar dat door de ontwerper is ontworpen.

Edifier Stax Spirit S5: nieuwste Bluetooth-technologie

Naast LDAC- en LHDC-audiocodecs met hoge resolutie ondersteunt het S5-model nu alle audiocodecs onder de Snapdragon Sound-technologiesuite, waaronder aptX HD, aptX Adaptive en aptX Lossless. Door het maximale Bluetooth-potentieel te gebruiken met een bitsnelheid tot 1,2 Mbps, is een hoge resolutie tot 24-bit/96 kHz en end-to-end audio met lage latentie mogelijk. Het platform ondersteunt ook de AAC-codec, wat de compatibiliteit met een breder scala aan apparaten en een langere batterijduur verbetert.

Dankzij aptX Adaptive-codecs bereikt de Stax Spirit S5 een end-to-end latentie van slechts 89 ms in de draadloze Bluetooth-modus, waardoor de audio-ervaring ook wordt gesynchroniseerd met elke actie die op een scherm wordt weergegeven. En omdat het een bijgewerkt Bluetooth 5.4-ontwerp is, ondersteunt de Stax Spirit S5 gelijktijdige verbinding met twee Bluetooth-audioapparaten (multipoint) en ondersteunt Google Fast Pair met recente Android-apparaten. De 1.500 mAh accu geeft ongeveer tachtig uur muziekplezier.

Ediefier Stax Spirit S5: bekabelde vebinding

Voor gebruikers die niet uitsluitend op draadloze Bluetooth willen vertrouwen, ondersteunen de Stax Spirit S5 ook bekabelde analoge 3,5 millimeter jackplug kabels en een USB-C-modus, die directe digitale verbinding met audiospelers met hoge resolutie en compatibiliteit met moderne smartphones mogelijk maakt.

Wat betreft de constructie heeft Edifier de algehele ontwerplijnen van het originele S3-model verbeterd, waardoor de Stax Spirit S5-hoofdtelefoon nog verfijnder en moderner is geworden. De S5 is voorzien van met lamsleer beklede oorkussens. De buitenkant van de oorschelpen is versierd met rundleer van topkwaliteit. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een goede en veilige pasvorm voor langdurig gebruik.

We hebben nog geen prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen. Twee extra oorkussens, een USB-C kabel en een analoge AUX kabels worden meegeleverd.

MERK

EDITORS' CHOICE