REVIEWHisense

Review: Hisense 65U79NQ

Eric Beeckmans | 09 juli 2024 | Hisense

SAMENVATTING

De Hisense 65U79NQ kan niet uitpakken met de grote verbeteringen zoals we die op de 65U8NQ zagen. Ondanks een vernieuwde dynamische tonemapping blijft die eigenschap minder nuttig dan verwacht. De lokale dimming laat af en toe halo’s opmerken, ondanks een redelijk aantal zones. We zouden ook graag een vollediger app-aanbod zien. We zijn wel tevreden over zijn verbeterde piekhelderheid, en goede HDR-beelden, zeker als je Dolby Vision-beelden gebruikt. De bewegingsscherpte is prima, en met een 240hz-optie biedt hij voor sport en games een mooie troef. VIDAA U is een vlot en goed werkend smart tv-systeem met ondersteuning voor Airplay2. De audioprestaties volstaan ruimschoots voor deze categorie. De prijs lijkt ons correct, maar zou echt interessant zijn met een milde korting.

PLUSPUNTEN

  • Verbeterde helderheid
  • Goed contrast met prima schaduwnuances
  • Goede bewegingsscherpte en 240Hz optie
  • Prima HDR-beelden
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ met Precision Detail en HDR10+ Adaptive
  • Twee HDMI 2.1-aansluitingen met gamerfeatures
  • Krachtige audio
  • Gebruiksvriendelijk en snel smart tv-systeem

MINPUNTEN

  • Dynamische Tonemapping in HDR verbetert niet consistent het beeld
  • Lokale dimming kan soms een halo creëren
  • Beperkte aanwezigheid van lokale streamingapps
  • Beperkte kijkhoek

De Hisense 65U79NQ mikt op maximale waarde voor de prijs. Dat betekent onder andere een miniled full array local dimming achtergrondverlichting, quantum dots, 144Hz-paneel, ruime ondersteuning voor HDR-formaten, VIDAA smart tv, HDMI 2.1 en gamingfeatures. Aangescherpte prestaties tegenover vorig jaar moeten het toestel nog aantrekkelijker maken.

Design is geen prioriteit

Naarmate je het topsegment verlaat en meer naar de middenmoters opschuift, moet design noodgedwongen een stapje achteruitzetten. We vonden dat in dit geval vooral duidelijk zichtbaar aan de achterzijde, waar grote verstevigingsribben zichtbaar zijn, en in profiel waar de overgang tussen het scherm en de veel dikkere behuizing van elektronica nogal bruut is. Maar eerlijk is eerlijk, waar het telt ziet deze tv er nog prima uit.

Van een kader is er geen sprake, rond het scherm zien we enkel een kleine metaalkleurige rand. De centrale voet bestaat uit twee onderdelen, twee voeten en een plastic afdekplaat die het uitzicht geeft van een centrale voetplaat. Van ver ziet dat er keurig uit, maar van wat dichterbij bekeken is dat plastic niet zo mooi. De voet is niet verstelbaar maar laat voldoende plaats onder het scherm voor een soundbar.

Aansluitingen

Dit is een onderdeel waar je nauwelijks inlevert ten opzichte van de U8N. De tv beschikt over vier HDMI-poorten, waarvan er twee de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48 Gbps leveren. Waar we dat op de U8N nog wat karig vonden, is dat een prima keuze voor dit model. Gamers met meerdere 4K120-bronnen moeten er wel rekening mee houden dat eARC op een van die twee HDMI 2.1-poorten staat. Een soundbar aansluiten betekent dus dat je er maar één overhoudt voor je spelconsole(s) en/of pc. Verder heeft de Hisense alle nodige eigenschappen in huis voor een vlotte game-ervaring. Er is ALLM, VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible), en pc-gamers kunnen tot 144Hz gaan in 4K. De input-lag, 7,9ms (2K120) en 16,6ms (4K60) is laag genoeg voor veeleisende gamers.

WiFi gebruikt versie 5 (802.11ac), dat is de enige plaats waar je wat verliest tegenover de U8N die WiFI 6E (802.11ax) biedt. Verder zijn er twee USB-poorten, een minijack voor composiet video-ingang met stereo audio, een optische digitale audio-uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting, Ethernet en Bluetooth. Met de enkelvoudige tv-tuner en antenne-aansluitingen voor DVB-T/T2/C en DVB-S/S2, en één CI Plus-slot kan je opnemen of live tv pauzeren wanneer je externe USB-opslag aansluit. Wie aan wandmontage denkt moet er rekening mee houden dat een van de USB-poorten, de digitaal optische audio-uitgang en de ethernetpoort naar achter wijzen.

VIDAA U: snel en gebruiksvriendelijk

De U79N gebruikt VIDAA U als smart tv-systeem. Vergeleken bij de vorige versie zien we geen ingrijpende wijzigingen. Onze voornaamste opmerking blijft dat het app-aanbod goed is, maar niet volledig. Zo ontbreekt HBO Max en enkel lokale apps voor zowel België als Nederland. Hisense claimt daaraan te werken, maar het blijft lastig om af te gaan op beloftes. Een volledig app-aanbod lijkt ons ondertussen toch essentieel, nu steeds meer mensen de kabel doorknippen.

VIDAA U werkt in elk geval erg vlot, dat is dan weer belangrijk pluspunt. Het Home-scherm geeft, zoals alle concurrenten, veel plaats aan gesponsorde content. Hisense licht daar echter ook andere features van VIDAA U uit. Zolang er geen niet-content gerelateerde reclame staat, vinden we dat ok.

Een vollediger overzicht van VIDAA U vind je op techfi.nl.

Afstandsbediening

Een goede afstandsbediening is erg belangrijk voor de gebruikservaring. Ook hier vinden we de nieuwe versie met oplaadbare batterij die we ook bij U8N kregen. De afstandsbediening is erg lang, vooral omdat het ingebouwd fotovoltaïsch paneel aan de voorzijde staat, helemaal onderaan. Dat is handig, je laat ze gewoon liggen zoals je gewend bent, maar die erg lange vorm oogt niet erg modern. Je kan overigens ook via USB-C opladen, mocht dat nodig blijken.

De afgeronde zijdes zijn aangenaam in de hand, en de toetsen hebben een erg duidelijke en lichte aanslag zodat hun laag profiel niet hindert. Er is nog steeds een volledig numeriek toetsenbord en de zes sneltoetsen bovenaan zijn prima gekozen (Netflix, YouTube, Prime Video, Disney+, Rakuten TV en VIDAA Channels).

Minileds ja, meer zones neen

Na de spectaculaire verbetering van het aantal zones op de U8N is het wat teleurstellend dat de U79N het net als vorig jaar moet stellen met 32x12 (384) zones. We meten ook een iets lager contrast dan vorig jaar, zonder dimming haalt de tv nog 3.200:1, maar met dimming stijgt dat slechts naar 4.000:1, in Filmmaker Mode. Dat is vooral te wijten aan de instelling voor lokaal dimmen waarvoor Hisense de ‘laag’ stand koos. Je kan een mooie verbetering realiseren door dat om te schakelen naar ‘medium’. Maar in essentie krijg je dezelfde prestaties als vorig jaar. De aansturing van de zones is correct en snel, maar door het beperkt aantal zones zie je af en toe wel een zachte halo, natuurlijk enkel als het voorwerp erg helder is en de achtergrond erg donker. Hou rekening met een matige kijkhoek, dus ga niet te ver opzij zitten, dan zie je veel snelle halo’s en vervagen de kleuren.

Waar is er wel duidelijke vooruitgang geboekt? De piekhelderheid, die haalt in HDR Filmmaker mode op het 10% venster 1124 nits, en nog 635 nits op een volledig wit scherm, significant beter dan vorig jaar. Samen met de 94% P3 kleurbereik, en ondersteuning voor alle HDR-standaarden liggen mooie HDR-beelden dus zeker voor het grijpen. Na al onze testfragmenten te bekijken, kunnen we stellen dat de prestaties meer dan behoorlijk zijn. Enkel de ‘HDR tonemapping’ kan nog duidelijk verbeterd worden. Die is dit jaar vernieuwd, maar maakt helder gemasterde beelden te helder, waardoor ze aan diepte verliezen.

Het grote merendeel van onze testen zag er uitstekend uit. Een pluim is er voor de Dolby Vision IQ met Precision Detail. Deze Dolby Vision versie haalt het beste uit de Hisense. De Filmmaker beeldmodes zijn goed gekalibreerd, er is enkel een beperkte lichtgele tint te zien in de grijsschaal, maar de algemene weergave is goed.

Nieuwe processor en 240Hz refreshrate

De U79N gebruikt dezelfde beeldprocessor als de U8N, en scoort dan ook zo goed als identiek op dat vlak. De resultaten zijn goed, maar kunnen nergens echt een unieke sterkte tonen. Het zwakke punt blijft het onvermogen om MPEG-ruis, zichtbaar in het beeld als blokvorming in het beeld door te sterke compressie, te elimineren. Overdadig gecomprimeerde beelden zijn gelukkig steeds zeldzamer, maar toch. Er is wel verbetering zichtbaar voor het wegwerken van kleurstrepen in zachte gradiënten.

Nog een goed punt is de bewegingsscherpte. Het paneel laat enkel bij snelle bewegingen wat detail verdwijnen door een fijne vage rand rond het bewegend voorwerp. Maar net als de U8N kan je met ‘Clear Motion’, dat laatste beetje detail terugwinnen. De techniek veroorzaakt een 120Hz-flikkering die voor de meesten onzichtbaar is. Stoort het je toch, schakel de tv dan via de instellingen naar de 240Hz-beeldmode. Die kost een beetje verticaal detail, maar voor sport is dat zelden een probleem. Voor film laat je beide opties gewoon uitstaan.

Geluidskwaliteit

De audioconfiguratie lijkt overgenomen van vorig jaar. De 2.1-opstelling gebruikt 2x 10W luidsprekers aangevuld met een 20W woofermodule in de rug. Daar haalt hij verrassend veel volume uit met een duidelijke bas. We merken dat de processor ingrijpt als je het volume echt hoog zet. Hij knijpt dan wat bas weg, en vervorming kruipt in het geluid dat daardoor rommelig kan klinken. Maar voor het zover is, vult de tv al een redelijke kamer met zijn klanken. Hij ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X, de surroundervaring is niet indrukwekkend, maar wel duidelijk hoorbaar. Enkel de hoogte-effecten ontbreken, geen verrassing zonder upfiring luidsprekers. Film én muziek klinken meer dan behoorlijk, een goede prestatie in deze categorie.

Wie betere opties wenst, kan een soundbar aansluiten via ARC/eARC. Gamers verliezen dan wel een van de twee HDMI 2.1-poorten, tenzij je externe audio-oplossing ook een HDMI-ingang heeft die bovendien alle gamefeatures aankan. Voor draadloze oplossing kan je met een optionele dongle WiSA Soundsend luidsprekers aansluiten. Via Bluetooth kan je ook muziek van je smartphone naar de tv sturen.

Conclusie

De Hisense 65U79NQ kan niet uitpakken met de grote verbeteringen zoals we die op de 65U8NQ zagen. Ondanks een vernieuwde dynamische tonemapping blijft die eigenschap minder nuttig dan verwacht. De lokale dimming laat af en toe halo’s opmerken, ondanks een redelijk aantal zones. We zouden ook graag een vollediger app-aanbod zien. We zijn wel tevreden over zijn verbeterde piekhelderheid, en goede HDR-beelden, zeker als je Dolby Vision-beelden gebruikt.

De bewegingsscherpte is prima, en met een 240hz-optie biedt hij voor sport en games een mooie troef. VIDAA U is een vlot en goed werkend smart tv-systeem met ondersteuning voor AirPlay2. De audioprestaties volstaan ruimschoots voor deze categorie. De prijs lijkt ons correct, maar zou echt interessant zijn met een milde korting.

Hisense 65U79NQ
1.399 euro | www.hisense.com
Beoordeling 4 / 5






EDITORS' CHOICE