REVIEWHisense

Review Hisense 65U8NQ

SAMENVATTING

De Hisense 65U8NQ heeft alles in huis om een echte topper te zijn, van record piekhelderheid, intense rijke kleuren, prachtige HDR-beelden, stevige audio en een vlot smart tv-systeem. Om echt de top te bereiken moet Hisense nog wat de ruwe kantjes eraf halen. Met zijn 1600 zones levert hij knap contrast, maar we voelen dat er ruimte voor verbetering is. Al dat licht maakt HDR een echt feest, al kan de tonemapping nog net wat accurater. En VIDAA U is een prima smart tv-systeem, maar het (lokale) app-aanbod verdient nog wat aandacht. En toch, ondanks die opmerkingen kunnen we de 65U8N heel erg appreciëren. Voor sport en film staat hij garant voor knappe beelden. En ook gamers kunnen uitkijken naar mooie resultaten. Voor deze prijs krijg je flink wat tv, met een milde korting is dit zelfs een aanrader.

PLUSPUNTEN

  • Miniled met record piekhelderheid
  • Goed contrast met prima schaduwnuances
  • Goede bewegingsscherpte en 240Hz optie
  • Fantastische HDR-beelden
  • Ondersteunt Dolby Vision IQ met Precision Detail en HDR10+ Adaptive
  • Twee HDMI 2.1-aansluitingen met gamerfeatures
  • Krachtige audio
  • Gebruiksvriendelijk en snel smart tv-systeem

MINPUNTEN

  • Contrast zou beter moeten kunnen met zoveel zones
  • Audio verdient verfijning
  • Beperkte selectie lokale streamingapps
  • Twee HDMI 2.1-poorten is wat zuinig
  • Beperkte kijkhoek

Nog niet zo lang geleden waren televisies met meer dan 1.000 dimmingzones een droom. Vandaag vind je die zelfs in de sub-top categorie. Hisense presenteert deze 65U8NQ met miniled full array local dimming achtergrondverlichting, quantum dots, 144Hz-paneel, ruime ondersteuning voor HDR-formaten, VIDAA smart tv, HDMI 2.1 en gamingfeatures, allemaal voor een interessante prijs.

Mooi waar nodig

Aan de voorzijde is deze Hisense een en al scherm, met enkel een fijn metalen randje rondom. Een metalen strip van een centimeter breed onderlijnt het scherm, met daaronder licht verzonken een dun metalen luidsprekerrooster. De achtzijdige donkergrijze metalen voet is een mooi accent. Het zes centimeter diepe scherm ziet er in profiel wat eenvoudig uit en de achterzijde met zijn gestreepte plastic rug is vrij rudimentair.

Het is gemakkelijk om te denken dat een mooi design een holistische aanpak moet gebruiken. Maar Hisense focus duidelijk liever op wat belangrijk is. Zo ziet deze tv er aan de voorzijde best knap uit, maar wie de zijkant en de achterkant bekijkt, merkt dat daar minder aandacht aan gegeven is. Is dat jammer? Ja en neen. Het is natuurlijk fijn om een mooie tv te hebben die er werkelijk vanuit elke hoek fantastisch uitziet. Anderzijds, of je hem nu ophangt aan de muur of op een meubel zet, de achterkant van een tv ga je zelden (kunnen) bewonderen en van voor bekeken kan de U8N echt wel concurreren met duurdere modellen.

Aansluiten!

Vier HDMI-poorten zijn de standaarduitrusting. Er zijn weliswaar maar twee poorten die de volledige HDMI 2.1-bandbreedte van 48 Gbps leveren. Voor hardcore gamers met verschillende 4K120-bronnen blijft dat een beperking, zeker aangezien een van de HDMI 2.1-poorten eARC levert. Wie met andere woorden een externe audio-oplossing gebruikt, verliest daar mogelijk al een van die twee poorten. Nu we het toch over gamers hebben, de Hisense ondersteunt ALLM en VRR (HDMI VRR, AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync Compatible) en kan zelfs tot 4K144 aan. En met een lage input-lag, 6,8ms (2K120) en 15,6ms (4K60) is hij ook voor veeleisende gamers goed geschikt.

Verder vinden we twee USB-poorten, een minijack die dient voor composiet video-ingang met stereo audio, een optische digitale audio-uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting, Ethernet, WiFi 6E en Bluetooth. Voor je live tv-noden is er een enkelvoudige tv-tuner, met antenne-aansluitingen voor DVB-T/T2/C en DVB-S/S2, en één CI Plus-slot, waarmee opnemen of live tv pauzeren mogelijk is bij aansluiting van externe USB-opslag. Een van de USB-poorten, de digitaal optische audio-uitgang en de ethernetpoort wijzen naar achter, dat kan wandmontage eventueel hinderen.

VIDAA U: snel en gebruiksvriendelijk

VIDAA U heeft geen grote update gekregen. Al is dat ook niet nodig, de smart tv-interface sluit aan bij wat we bij andere fabrikanten zien als het op layout aankomt. Het Home-scherm laat flink wat plaats voor gesponsorde content, dat kunnen voorstellen zijn voor nieuwe content, zoals op deze screenshot, maar tijdens EURO2024 verschenen daar ook resultaten van de matchen, Hisense is immers een officiële partner. Ook andere features van VIDAA worden daar soms uitgelicht. Centraal in beeld een balk met pictogrammen voor je favoriete apps, en verder onderaan rijen met aanbevelingen, uit verschillende apps. Heel het systeem werkt bijzonder vlot, een belangrijk pluspunt, en het app-aanbod is prima, maar niet volledig. Zeker voor België ontbreken er nog heel wat lokale apps, Hisense werkt verder aan het aanbod, maar we zagen dat toch graag wat sneller gaan.

Afstandsbediening

De nieuwe afstandsbediening pakt uit met een oplaadbare batterij. Een voorraad AAA-batterijen in huis hebben is niet meer nodig. Opladen kan via USB-C, maar dat is enkel voor uiterste nood. De afstandsbediening heeft immers een ingebouwd fotovoltaïsch paneel. De remote ziet er over het algemeen wat luxueuzer uit. De ronde toetsen hebben een erg laag profiel en een duidelijke aanslag. De afstandsbediening gebruikt ongeveer dezelfde layout als de versie die we in 2022 zagen. Het is geen echt moderne aanpak, maar wel erg functioneel.

Bovenaan zijn zes sneltoetsen voor apps voorzien, onderaan een numeriek toetsenbord. Door dat laatste én het fotovoltaïsch paneel valt hij wel erg lang uit.

Veel zones = veel contrast?

De 65U8NQ heeft een VA-paneel met een vrij beperkte kijkhoek. Zowel contrast als kleurweergave lijden verlies als je te ver opzij zit. De anti-reflectie-eigenschappen zijn echter goed, en zoals we zullen zien, heeft hij meer dan genoeg helderheid voor wat matige reflecties te overwinnen. Het paneel zet een eigen contrast van 6.000:1 neer, zeer goed. Maar we verwachten vooral een flinke bijdrage van de miniled-achtergrondverlichting die onderverdeeld is in 40x40 (1600) zones. Zonegrenzen merken we niet, en de zones reageren snel zodat er geen duidelijke beeldfouten zijn. Maar de bijdrage aan het contrast is wat beperkt.

In SDR Filmmaker mode komen we op ongeveer 18.000:1, maar we merken dat hij zo voorzichtig is dat zwarte achtergronden toch eerder donkergrijs blijven. We schakelen lokale dimming naar de ‘medium’-stand (vanuit ‘laag’) en dat levert een duidelijke verbetering. Uitstekend scoort hij dan weer op vlak van piekhelderheid. In HDR Filmmaker mode halen we net geen 2.800 nits op een 10% venster en een ruime 770 nits op een volledig wit beeld. Dat belooft voor HDR, zeker als we het kleurbereik uitmeten en vaststellen dat dat op 98% P3 uitkomt.

In HDR komt het contrast ook iets beter tot uiting, enkel in heel donkere beelden laat hij wat veel zwartdetail zien, zodat het beeld wat diepte verliest. Maar voor meer doorsnee HDR-content zijn de prestaties uitstekend, met fijne heldere kleurnuances, diepe kleuren en prachtig witdetail. De tv probeert steeds zoveel mogelijk witdetail te tonen, waardoor hij soms een beetje beneden zijn kunnen presteert, maar zo krijg je wel altijd erg accuraat beeld. De HDR tonemapping instelling lieten we uitstaan. Hisense claimt daar een beeld per beeld optimalisatie, maar het resultaat is veel te helder. De kalibratie in SDR (en in mindere mate in HDR) neigt wat naar een te rode tint, dat mag beter, maar het resultaat is nog prima. Kies eventueel voor Warm 2 als kleurtemperatuur als je dat wat wil aanpassen.

240Hz refreshrate

De nieuwe processor levert prima resultaten voor deinterlacing en upscaling maar is op dat vlak zeker niet baanbrekend. De processor biedt een ‘superresolutie’ optie die detail kan accentueren. Het geeft beeld wat extra diepte, maar soms is het te sterk en valt het iets te veel op. De ruisonderdrukking is bijzonder efficiënt voor willekeurige ruis, maar kan blokvorming in zwaar gecomprimeerde beelden nauwelijks wegwerken. Kleurstroken die je soms ziet in zachte gradiënten werkt hij vrij goed weg, enkel de moeilijkste testscène bleek een te lastige opdracht.

Het paneel heeft een hele goede bewegingsscherpte en verschillende opties om die nog te verbeteren. Sport en games kunnen hier heel duidelijk van profiteren. Ofwel kies je voor ‘Clear Motion’, die onthult het laatste beetje detail in snel bewegende beelden, ten koste van wat helderheid. Wie gevoelig is voor flikkerende beelden kan dat ondanks de 120Hz techniek misschien zien. Een andere optie is de tv overschakelen naar een 240Hz. Je verliest dan wat verticaal detail, maar wint iets aan bewegingsscherpte en er is geen risico op flikkering. Filmkijkers laten beide opties beter uitstaan, en kiezen eventueel voor wat motion interpolation om camerabewegingen vloeiend te maken. Op dat vlak gaf de Hisense goede resultaten.

Geluidskwaliteit

De 65U8NQ is vrij goed uitgerust voor audio, hij heeft een 2.1.2-configuratie aan boord van 2x15, 1x20 en 2x5 watt vermogen. Dat is flink boven wat je in een middenklasser vindt. De grote woofermodule in de rug laat ons hopen op een flinke hoeveelheid bas. En dankzij ondersteuning voor zowel Dolby Atmos als DTS:X mag je toch een flinke surroundervaring verwachten. De tv ondersteunt ook WiSA Soundsend, met een optionele dongle kan je dan WiSA-compatible luidsprekers aansluiten.

Wat onmiddellijk opviel: deze tv kan erg luid gaan. Maar een beetje zoals hij bij beeldkwaliteit zijn enorme potentieel nog wat beter zou kunnen aansturen, is ook de hoeveelheid audiogeweld niet altijd goed onder controle. Met de volumeknop ergens in het midden horen we al dat de limieten overschreden worden. Bas wordt weggedrukt en hoge tonen klinken dan te schril. Terug naar wat meer mundane volumes die overigens nog ruim volstaan voor de woonkamer. Dialogen zijn helder, en onze filmfragmenten komen met een mooie surroundklank goed tot hun recht. Bij de Dolby Atmos testen is er zelfs wat bescheiden hoogte-effect.

De bas is duidelijk aanwezig, maar diep klinkende explosies of gedonder, daarvoor moet je toch weer naar een externe oplossing. Ook voor muziek is de Hisense beter dan gemiddeld. Van de klinkende stem van Sinéad O’ Connor, tot de stevige metal van Iron Maiden of meer klassieke stukken, het kan allemaal wel. Wie gewoon van muziek wil genieten, hoeft daarvoor geen ingewikkelde constructies te maken. Je kan de tv via Bluetooth verbinden met je smartphone. Selecteer op de tv in de aansluitingen “Music Sharing†en op je smartphone in de Bluetooth instellingen vind je de naam van je tv terug.

Conclusie

De Hisense 65U8NQ heeft alles in huis om een echte topper te zijn, van record piekhelderheid, intense rijke kleuren, prachtige HDR-beelden, stevige audio en een vlot smart tv-systeem. Om echt de top te bereiken moet Hisense nog wat de ruwe kantjes eraf halen. Met zijn 1600 zones levert hij knap contrast, maar we voelen dat er ruimte voor verbetering is. Al dat licht maakt HDR een echt feest, al kan de tonemapping nog net wat accurater. En VIDAA U is een prima smart tv-systeem, maar het (lokale) app-aanbod verdient nog wat aandacht. En toch, ondanks die opmerkingen kunnen we de 65U8NQ heel erg appreciëren. Voor sport en film staat hij garant voor knappe beelden. En ook gamers kunnen uitkijken naar mooie resultaten. Voor deze prijs krijg je flink wat tv, met een milde korting is dit zelfs een aanrader.

Hisense 65U8NQ
1.899 euro | www.hisense.nl
Beoordeling 4 / 5






EDITORS' CHOICE