NIEUWSJBL

De JBL L100 MkII is een gemoderniseerde klassieker

Het Amerikaanse luidsprekermerk JBL heeft zijn retro-luidspreker L100 Classic gemoderniseerd en opnieuw uitgebracht. De L100 MkII is o.a. voorzien van nieuwe drivers en een herziene cross-over, maar de uitgesproken retro-buitenkant is gebleven. De koper kan voor het afneembare afdekfront nog steeds kiezen uit de kleuren oranje, blauw en zwart.

JBL L100 MkII: drieweg luidspreker

JBL heeft de MkII-versies van zijn L100 Classic en L82 Classic aan het publiek getoond op de High End audiobeurs in München die plaats heeft gevonden in mei 2023. De L100 Classic MkII is inmiddels in productie genomen en in drie kleuren leverbaar, net als het eerste model.

Volgens JBL is sprake van evolutie en niet revolutie. Dat neemt niet weg dat er wel wat zaken zijn verbeterd. De L100 Classic MkII heeft betere componenten, waaronder een bijgewerkte woofer, middentoner en tweeter. Het gewijzigde cross-overfilter ondersteunt bi-wire/bi-amp-configuraties, waardoor luisteraars de beste geluidshelderheid en -diepte krijgen.

In de behuizing van de L100 Classic MkII die is overdekt met echt gesatineerd walnoothoutfineer en achter het iconische Quadrex-schuimrooster bevindt zich twaalf inch gegoten frame woofer (type (JW300SW-8) met dubbele spider en een zuivere witte papierpulp conus, gecombineerd met een 130 millimeter polymeer- gecoate pure-pulp conus middentoner (type JM125PC-8) en ten slotte een 25 millimeter titanium dome-tweeter gekoppeld (type JT025Ti2-4)  aan een akoestische lens en een golfgeleider. De hoge tonen en middentonen zijn regelbaar en kunnen een zetje omhoog of omlaag krijgen. De baspoort bevindt zich aan de voorkant en e L100 Classic MkII kan dus relatief dichtbij een achterliggende muur worden geplaatst.

Het opgegeven frequentiebereik van de L100 Classic MkII loopt van 40 Hz tot 40 kHz (op niveau -6 dB). De cross-overfrequenties liggen op 450 Hz en 3,5 kHz. De impedantie is vier Ohm en de gevoeligheid is met 90 dB (2,83 Volt / 1 meter) aan de hoge kant zodat niet noodzakelijk een hele zware versterker gebruikt hoeft te worden. De afmetingen van de JBL L100 Classic MkII zijn 636,5 x 389,6 x 371,5 millimeter en hij weegt 28,6 kilogram.

Ten slotte heeft JBL optioneel aan te schaffen vloerstandaards van het type JS-120/JS-150 voor de L100 Classic MkII gemaakt die de luidspreker op de juiste luisterhoogte positioneren.

Overigens, de L82 Classic heeft ook soortgelijke aandacht gekregen. Dat kan interessant zijn voor wie de L100 te groot zou vinden.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE