NIEUWS

Ontdek de nieuwste slimme technologieën

Gastauteur | 24 juni 2024

Op het gebied van technologie is er constant van alles aan het veranderen. Vergeleken met 30 jaar geleden ziet de wereld er volkomen anders uit, wat vooral aan technologie te danken is. Of dat altijd goed is, valt te betwijfelen, maar dat het ons leven op sommige onderdelen stukken makkelijk maakt, dat is wel duidelijk. Nu we tegenwoordig allemaal gewend zijn aan smartphones, dingen online bestellen en het gebruik van allerlei apps, staan de volgende nieuwe slimme technologieën alweer klaar om geïntegreerd te worden. Dat maakt het interessant om te zien wat er de komende jaren gaat gebeuren. We gaan hieronder kijken naar een aantal van deze slimme technologieën.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Het is inmiddels mogelijk om online dingen te doen die we eerder niet voor mogelijk hadden gehouden. Want mensen die vroeger in de lokale kroeg achter een gokkast zaten, hadden niet kunnen denken dat ze nu in een casino online nl live spellen konden spelen terwijl ze via een rechtstreekse verbinding meekijken met wat er aan de andere kant van de wereld in de studio gebeurt. Dit is slechts een voorbeeld, want er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop technologie impact heeft gehad op ons bestaan. Dat zal met de onderstaande technologieën waarschijnlijk wederom het geval zijn.

Alle nieuwe technologieën die in opkomst zijn

Hoewel we er nu nog niets van merken, is de kans groot dat de onderstaande nieuwe technologieën ons leven kunnen gaan veranderen. Voor sommige van deze dingen geldt dat al, de rest zal naarmate het verder wordt ontwikkeld een steeds grotere impact krijgen. Daarom is het goed om alvast kennis te maken met een aantal van deze dingen. We gaan je hieronder dan ook vertellen hoe het precies werkt en wat je ervan mag verwachten.

Cloud computing

Met cloud computing wordt bedoeld dat er allerlei diensten zijn die volledig via internet kunnen worden geregeld. Het gaat daarbij onder andere om databases en software, maar kan met allerlei dingen te maken hebben. Het heeft als groot voordeel dat je als gebruiker altijd overal digitaal bij kunt en geen hardware meer nodig hebt om dingen op te slaan of op een andere manier te bewaren. Deze kunnen uiteraard beschadigd worden of kwijtraken en dat risico hoeft niemand nu meer te lopen. Je hebt altijd en overal makkelijk toegang tot alle applicaties die je gebruikt en dat zorgt voor veel gemak.

Internet of Things (IoT)

Internet of things of IoT is een term die de meeste mensen weleens voorbij hebben horen komen. Lang niet iedereen weet echter wat het precies betekent. De naam vertelt er echter al een heleboel over. Het gaat namelijk om allerlei voorwerpen die met behulp van sensoren en chips in verbinding staan met het internet. Via het internet kunnen al deze voorwerpen, van voertuigen tot machines, informatie ontvangen en gegevens verzenden en ontvangen. Bedrijven kunnen dit weer gebruiken om hun dienstverlening te verbeteren met de data die ze hieruit kunnen afleiden. 

Big data

Nog een begrip waar je de laatste jaren steeds vaker van hoort is big data. Het wordt steeds populairder en er wordt mee bedoeld het op grote schaal verzamelen van allerlei data. Dit wordt steeds makkelijker omdat er veel meer gegevens bekend worden, onder andere doordat vrijwel iedereen vandaag de dag het internet gebruikt voor bijna alles. Met behulp van platformen zoals social media kunnen bedrijven deze data makkelijker verzamelen. Het geeft ze veel meer inzichten in het gedrag van grote groepen mensen, waardoor ze betere beslissingen kunnen maken.  

Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence (AI) wordt ook wel Kunstmatige Intelligentie genoemd en is enorm in opkomst. Het heeft een steeds grote impact op de alledaagse dingen die we doen en dat zal alleen maar verder gaan toenemen naarmate de technologie zich verder zal ontwikkelen. Veel mensen zullen nauwelijks een idee hebben hoe vaak ze per dag eigenlijk wel niet met AI te maken hebben. Dit komt omdat het steeds vaker verwerkt zit in apparatuur maar ook in software en zoekmachines, om maar eens wat dingen te noemen. Het zal dan ook voor een groot deel bepalen hoe we dingen in de toekomst gaan doen.

3D printing

Met deze productietechnologie wordt het mogelijk om digitale ontwerpen om te zetten in echte fysieke producten. Om dit te kunnen doen moet er eerst iets ontworpen worden met programma's of applicaties die geschikt zijn voor 3D. Daarna kan een 3D printer het object als het ware tot leven brengen. Dit doet het door materiaal toe te voegen en laag voor laag alles op te bouwen. De mogelijkheden op het gebied van 3D printen worden de laatste jaren steeds groter.

Nanotechnologie

Het idee achter nanotechnologie is misschien nog wel moeilijker uit te leggen dan alle bovenstaande technologieën. Het gaat hierbij namelijk om dingen op een ontzettend kleine schaal, zoals 10.000e van een millimeter. Dat klinkt misschien als een raar verhaal, maar op deze schaal kunnen de eigenschappen van materialen opeens anders gaan worden. In de wetenschap is men al veel langer bekend met dit fenomeen. Het wordt dan ook gebruikt om apparaten en hun onderdelen kleiner te maken. Door de ontwikkelingen van nieuwere en kleinere chips kan dit steeds vaker worden gebruikt.


EDITORS' CHOICE