NIEUWS

De DC Blocker van Russ Andrews bestrijdt gezoem en gebrom van voedingstransformatoren

Het in Groot-Brittannië gevestigde Russ Andrews heeft de DC Blocker gelanceerd, een stroomfilter dat het gezoem en gebrom van voedingstransformatoren zou moeten tegengaan. Tegelijkertijd belooft de fabrikant dat de DC Blocker geen flessenhals zal vormen en dus niet de dynamiek van een aangesloten audioapparaat zal beperken.

Russ Andrews DC Blocker

Russ Andrews Accessoires bestaat sinds 1986 en is gevestigde in de Britse plaats Kendal. Het bedrijf maakt kabels, stroomfilters, audiomeubels en andere accessoires. Naar eigen zeggen staat bij de ontwikkeling van producten de weergave van muziek centraal. Luisteraars willen naar muziek luisteren en niet naar apparaten. Russ Andrews heeft een sterke band met de Britse kabelmaker Kimber Kable en verwerkt de techniek van Kimber Kable in zijn eigen producten.

Russ Andrews Accessoires introduceert een nieuwe DC Blocker om een veelvoorkomend netprobleem op te lossen dat niet kan worden opgelost met behulp van traditionele netfilters. Welk probleem? De aanwezigheid van gelijkspanning op het lichtnet. Het verwijderen van gelijkspanning op het lichtnet, die gelijkstroom (DC) veroorzaakt, kan de luisterervaring verbeteren door problemen zoals het gezoem van de transformator te elimineren, die immers schadelijk kan zijn voor de audioweergave.

Gelijkstroom op het lichtnet is een probleem voor lineaire voedingen, vooral die met grotere ringkerntransformatoren, gebruikelijk in geïntegreerde versterkers en eindversterkers, omdat ze een zeer lage weerstand tegen gelijkstroom hebben. Het wordt vaak veroorzaakt door andere apparatuur in huis, die door de aard van hun leeftijd of ontwerp gelijkstroom in het wisselstroomnet kan introduceren. Zelfs 500 mV DC, of lager, kan het magnetische veld in de transformator beïnvloeden door de kern te verzadigen, waardoor een mechanische trilling ontstaat in de spoelen van koperdraad, die te horen is als een opvallend gezoem.

Traditionele netfilters zijn niet ontworpen om deze ongewenste gelijkstroom te blokkeren, inclusief het parallelle (in tegenstelling tot het seriële) type geproduceerd door Russ Andrews. Dit is een doelbewuste ontwerpkeuze omdat parallelle filters geen nadelig effect hebben op de geluidskwaliteit. Voor het blokkeren van DC is een serieel apparaat nodig, maar deze kunnen inherente problemen met zich meebrengen. Of  zoals technisch directeur Russ Andrews uitlegt: “er zijn veel DC-blokkers beschikbaar en ze verminderen allemaal de hoorbare brom, en dat is precies wat ze moeten doen. Elk model dat we hebben getest heeft echter ook de dynamiek en muzikaliteit van de muziek ondermijnd. Dit wordt verklaard als gevolg van het feit dat de impedantie wordt verhoogd door de componenten die in lijn zijn met de voeding.”

De Russ Andrews DC Blocker is het apparaat met de hoogste specificaties in zijn soort. Het ontwerp is gebaseerd op geluidstechnische principes, zoals het gebruik van extra brede, dubbellaagse sporen op de printplaat, gemaakt van 4 oz puur koper voor een solide lage weerstand en stroomverwerkingsvermogen. De interne componenten zijn van de hoogste audiokwaliteit, inclusief Kimber Kaps voor extra versoepeling van de netvoeding; twee condensatoren van 10.000 uF met grote capaciteit voor superieure stroomverwerking; Kimber Kable TCX interne bedrading; Vishay-diodes met hoge stroomsterkte voor DC-blokkering tot 1,5 Volt en een niet-resonante/non-ferro ABS-behuizing. De DC Blocker is geschikt voor apparatuur waarvan het stroomvereiste maximaal 1.500 watt is.

Ondanks de introductie van de DC Blocker pleit Russ Andrews voor het gebruik van dergelijke apparaten als laatste redmiddel, zoals Russ verder uitlegt: “DC kan van voorbijgaande aard zijn, in die zin dat het komt en gaat, misschien veroorzaakt doordat iemand bijvoorbeeld een haardroger in huis gebruikt. Het zoemen kan ook nauwelijks waarneembaar zijn en wordt gemaskeerd door de muziek, dus probeer het daarom niet te behandelen.” Hij vervolgt: “En het gezoem van een transformator wordt niet altijd veroorzaakt door gelijkstroom. Het kan het gevolg zijn van overspanning op het wisselstroomnet, dus het is altijd de moeite waard om dit te testen voordat je een probleem gaat oplossen dat misschien niet bestaat. Maar als er nog steeds een aanhoudend probleem is, gebruik dan een van onze nieuwe DC Blockers, want het is een zeer doordacht ontwerp dat je genot van de muziek niet zal belemmeren.”

De DC Blocker is komt met een probeertermijn van zestig dagen en de fabrikant geeft 25 jaar garantie. De prijs is circa 600 euro. Meer weten? Kijk dan op de website van Russ Andrews.


EDITORS' CHOICE