NIEUWS

De Spartan 30 van Michael Fidler is een compacte hoogwaardige voorversterker met hoofdtelefoonaansluiting en XLR-uitgang

Ontwerper Michael Fidler maakt onder de naam Classic Audio Ltd. compacte maar hoogwaardige audiocomponenten. De Spartan 30 is een hoofdtelefoonversterker en voorversterker met drie stereo cinch-ingangen. Naar eigen zeggen is bijzonder veel aandacht besteed aan de volumeregeling en de Spartan 30 heeft voor aansluiting van een eindversterker (of een set actieve luidsprekers) een XLR-uitgang en een cinch-uitgang.

Spartan 30 by Michael Fidler

De Spartan 30 wordt met de hand gebouwd in Kent, Groot-Brittannië. Het is een kleine hoofdtelefoonversterker en voorversterker met drie stereo cinch-lijningangen. Deze drie cinch-lijningangen met hoge impedantie zorgen voor minimaal invoerverlies bij zowel moderne als vintage apparatuur, waarbij elektromechanische selectie wordt uitgevoerd via Panasonic-relais direct bij de ingangsconnectoren. Een nieuw actief gebalanceerd volumeregelcircuit met een inherent gebalanceerde uitgang elimineert de noodzaak van extra circuits op de lijnuitgangen voor een korter signaalpad met minder ruis. Het verlagen van de waarde van de potentiometer van de meer conventionele 10 kOhm naar 5 kOhm verminderde ook het ruisniveau met een factor twee, aldus de toelichting van Michael Fidler.

Spartan 30: gebouwd met traditionele componenten voor een lange levensduur

De Spartan is bewust ontworpen om uitstekende algehele prestaties te leveren door het gebruik van meer traditionele componenten die lange tijd beschikbaar zullen zijn. Dat is fijn voor het geval er in de toekomst iets kapot zou gaan. Een lange levensduur ligt dus voor de boeg en een eventuele reparatie zou eenvoudig moeten zijn.

Volumeregeling

Omdat de volumeregeling de meest essentiële regeling is in elk geluidssysteem, werd er veel tijd besteed aan het vinden van de potentiometer. Er werden hoge eisen gesteld aan kanaalgelijkheid en levensduur van de potentiometer. Na lang zoeken en testen werd een op maat gemaakt onderdeel, geschikt voor 5 miljoen draaibewegingen en aanvankelijk bedoeld voor industriële toepassingen, in gebruik genomen om de komende jaren een uitstekende stereoconsistentie te garanderen.

Ingangscircuit

NJM5532 op-amps van professionele kwaliteit, gemonteerd in gedraaide IC-sockets, worden gebruikt voor de lijningangs- en volumeregelingstrappen, wat leidt tot een dynamisch bereik van meer dan 128 dB met minder dan 5 ppm vervorming bij een versterking van 0 dB. Dankzij de ±17V interne voedingsrails kunnen ze meer dan 21V RMS onvervormde uitvoer leveren op de XLR-connectoren en een maximale invoer van 10,5V RMS tolereren, waardoor overbelasting door zelfs de heetste bronsignalen zeer onwaarschijnlijk is.

Hoofdtelefoonuitgang

De hoofdtelefoonuitgang, ontworpen om het beste te werken met de meest kritische typen met hoge impedantie, maakt gebruik van speciaal ontworpen NJM4556 opamps met hoge stroomsterkte, die te vinden zijn in enkele van de beste Japanse apparatuur vanaf de jaren negentig. In tegenstelling tot deze producten zorgen afzonderlijke IC's voor elk kanaal die in parallelle paren werken ervoor dat meer dan 700 mW per kanaal kan worden geleverd bij een belasting van 150 Ohm, terwijl het effectieve ruisniveau van elke versterkersectie wordt gehalveerd. Bovendien zorgt hun werking als eenheidsversterkingsbuffers voor maximale feedback om de vervorming onder de 10 ppm te houden bij een uitgangsvermogen van 500 mW, zodat een uitstekende helderheid behouden blijft, zelfs op de meest oorverdovende niveaus.

Voeding

Dit alles wordt aangedreven door een gereguleerde gesplitste voeding, waarbij gebruik wordt gemaakt van positieve en negatieve stroomrails om niet-lineaire versterkervermogensstromen uit de referentieaarde te houden, waardoor ze geen vervorming kunnen veroorzaken. Omdat de stroom wordt geleverd via een externe lineaire transformator, blijven de magnetische velden ver buiten de compacte behuizing. De lineaire werking voorkomt ook dat hoogfrequente schakelgeluiden via de RCA-ingangen en -uitgangen in het audiopad terechtkomen.

Ten slotte bedient een opstartdempingscircuit drie uitgangsrelais om te voorkomen dat mogelijke harde schakelkliks door het systeem dringen wanneer het wordt in- en uitgeschakeld. Wanneer er een jackplug in de hoofdtelefoonaansluiting wordt gestoken, dempen de twee lijnuitgangsrelais automatisch de lijnuitgang, zodat het niet nodig is actieve luidsprekers uit te schakelen wanneer de gebruiker een hoofdtelefoon wil gebruiken.

Specificaties van de versterker

De fabrikant heeft gekozen voor een ontwerp met een breed versterkingsregelbereik met een hoger dan gebruikelijke bovengrens van 17,5 dB om zelfs de zwakste lijnniveaus van minder dan 150 mV van oudere consumentenapparatuur op te voeren naar het maximale niveau voor de meeste eindversterkers en actieve luidsprekers (1 Volt bij de cinch-uitgang en 2 Volt via XLR). De zeer precieze potentiometer die deze versterking regelt is met de hand geselecteerd voor elke unit om aan de specificaties te voldoen en zorgt ervoor dat de kanaalbalans niet meer dan 0,3 dB afwijkt bij de meest gebruikte instellingen van -20 dB tot maximale versterking, en nog eens 0,5 dB. tussen -20dB en -30dbB naarmate de minimale versterking dichterbij komt.

De frequentierespons blijft vlak tot 0,1 dB ruim buiten de audioband (opgegeven is 15 Hz tot 40 kHz +/- 0,1 dB), zodat geen enkele responsdaling aan beide uiteinden van het spectrum het geluid kan kleuren. Het dynamisch bereik is circa 114 dB.

De vervorming blijft comfortabel onder de 0,001% bij normale luisterniveaus en overschrijdt dit niet over de hele audioband bij het aansturen van een halve Watt naar een belasting van 150 Ohm of 300 mW naar een belasting van 300 Ohm.

Meer weten? Kijk dan op de website van Michael Fidler.


EDITORS' CHOICE