NIEUWSR.E.L.

REL Acoustics lanceert nieuwe Classic 99 met vintage uiterlijk

De Britse specialist in subwoofers REL Acoustics heeft een nieuwe actieve subwoofer aangekondigd genaamd Classic 99. De nieuwe Classic 99 lijkt op de Classic 98 die circa anderhalf jaar geleden is gelanceerd, maar de Classic 99 levert volgens de fabrikant een wat diepere en meer krachtige laagweergave.

REL Acoustics Classic 99

REL Acoustics doet maar één ding en dat is actieve subwoofers bouwen. De subwoofers van REL kunnen gebruikt worden in tweekanaals of in meerkanaals opstellingen. In de herfst van 2023 kwam de  REL Classic 98 en de lijn wordt nu uitgebreid met de nieuwe REL Classic 99. Voortbouwend op de basis van de REL Classic 98 is het nieuwe model ontworpen om meer te bieden in elk belangrijk kenmerk: meer kracht, diepere bassen (vanaf 24 Hz op niveau -6 dB) en een ontwerp dat zowel het oog als het oor boeit, aldus de officiële verklaring van REL Acoustics.

REL Classic 99: vintage uiterlijk met moderne techniek

Het bedrijf spreekt zelf van een modern design uit het midden van de vorige eeuw. Ja, de kast heft een beetje een klassieke kleur, maar verder is sprake van moderne techniek, overigens net als bij de reeds verkrijgbare REL Classic 98. De Classic 99 heeft de afmetingen 400 x 534 x 350 millimeter en een gewicht van 22,4 kilogram.

De kast heeft wanden van MDF met een dikte van 32 millimeter en de buitenkant is afgewerkt met walnootfineer. Aluminium accenten en poten gefreesd uit massief aluminium in de kleur zwart geven een beetje de illusie dat de Classic 99 boven de grond zweeft. De behuizing is gesloten en de driver is in de bodem gemonteerd en naar beneden gericht.

De driver heeft een diameter van 305 millimeter en de conus kan een lange slag maken. De conus is gemaakt van meerdere lagen warmgeperst papier. De conus is licht en stijf. Bovendien zorgt de speciale deklaag door de chaotisch gerangschikte vezels ervoor dat een hoge mate van interne demping wordt bereikt en daarmee een gecontroleerde, nauwkeurige weergave wordt gegarandeerd.

REL Classic 99: klasse D versterker met 450 Watt

Een klasse D -versterkermodule doet de aandrijving en kan een vermogen van 450 Watt leveren. Er is geen sprake van signaalverwerking. REL Acoustics vertrouwt zoals gebruikelijk voor het bedrijf op de volledig analoge REL PerfectFilter-techniek. Overigens stelt het bedrijf dat ze voor de nieuwe REL Classic 99 bewust hebben gekozen voor een stemming met een iets warmer geluid om precies te bereiken wat ze zich voorstellen bij vintage geluid.

REL Classic 99: aansluitpaneel

Uiteraard biedt de nieuwe REL Classic 99 een paneel uitgerust met alle relevante aansluitingen en bedieningselementen, zoals hoog niveau Neutrik Speakon terminals en laag niveau cinch. Volume, de cross-over frequentie en de fase kunnen worden aangepast.

Wie liever draadloos muzieksignaal zou willen versturen naar de REL Classic 99, kan dat doen met de optioneel verkrijgbare REL HT-Air MKII Wireless en REL Airship II.

REL Classic 99: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe REL Classic 99 komt naar verwachting in de loop van juli 2024 voor levering beschikbaar. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE