NIEUWSAudio Note

Audio Note pakt uit tijdens Hifi Deluxe 2024 (vlakbij High End München)

De Britse audiofabrikant Audio Note presenteert tijdens de High End München zijn nieuwe producten al enige tijd op een ‘side show’ in het Mariott Hotel in dezelfde stad. Zo ook dit jaar. Op deze ‘hifideluxe’ lieten zij dit jaar hun nieuwe ‘Field Coil’ AN-E SPx Ltd luidsprekers horen en een experimentele ladder DAC van het ultieme soort.

Audio Note Field Coil luidspreker

Wat is precies een field coil luidspreker? Dat leggen we even kort uit. Een field coil luidspreker gebruikt een elektromagneet in plaats van een permanente magneet om het magnetische veld te creëren die de beweging van de spreekspoel mogelijk maakt. Dit elimineert een groot deel van de negatieve effecten van ‘tegen-EMK’s’ (de beweging van een spreekspoel creëert zelf een magnetisch veld dat interfereert met die van de permanente magneet) en gekwantificeerde magnetisatie/demagnetisatie-effecten (hysterese). Dit resulteert in een geluid met meer informatie in tonaliteit, textuur en atmosfeer.

Omdat het veld actief wordt opgewekt, wordt de luidspreker geleverd met een externe voeding die een zeer nauwkeurige gelijkspanning moet leveren die niet fluctueert met de muziek. Vanwege de zwaardere drivers moeten ook de cross-over en de kastconstructie compleet opnieuw worden ontworpen.

Audio Note R/R ladder DAC

Een andere ontwikkeling die zijn debuut beleefde was de volledig door Audio Note zelf ontwikkelde R/2R ladder DAC. Uiteraard op hun eigen manier ontwikkeld, zijn de zestien weerstanden per kanaal duidelijk zichtbaar. Voor zover kon worden opgemaakt uit de complete setup, bood deze DAC een vanzelfsprekendheid in dynamiek en flow die zijn ongetwijfeld hoge prijs voor de echte fans zeker rechtvaardigt.

De rest van het systeem bestond uit de Meishu Phono 300B ‘Konzertmeister’ geïntegreerde versterker, TT-Three/Arm Three/IO Gold draaitafel met ANS 9 step-up trafo en CDT Three CD Transport.

Martin Grennal demonstreerde met audiofiel zeer politiek incorrecte muziek en liet iedereen uit zijn dak gaan met zijn keuzes. Het was duidelijk dat de extreme dynamiek en afwezigheid van versmering in de luidsprekers een absolute vooruitgaan waren in werkelijkheidsweergave. Om dit te onderstrepen, speelde brand ambassador en professioneel cello-speler Vincent Belanger live mee met door het systeem weergegeven muziek. Het was wonderlijk hoe hier live en gereproduceerd volledig in elkaar opgingen in klankbeleving. Zie het optreden op Youtube, te zien via de volgende link: https://youtu.be/Y1yMVNKEjjc?si=ByiidXon9DaskP9x.

Audio Note is volgens de importeur op een show altijd een belevenis en ook deze editie vormde geen uitzondering. Als je de kans krijgt om eens te gaan luisteren: zet al je vooroordelen opzij en geniet van de muziek, want dat is het enige waar je nog aan denkt als je voor een topset zit van Audio Note.


MERK

EDITORS' CHOICE