NIEUWSTeac

Teac UD-507: DA-converter en hoofdtelefoonversterker

Het Japanse Teac heeft een nieuw familielid toegevoegd aan de 500 Serie en dat is de UD-507, een DA-converter en hoofdtelefoonversterker die ook als voorversterker kan dienen. De nieuwe UD-507 heeft analoge en digitale ingangen en Bluetooth-connectiviteit. Zowel symmetrisch als asymmetrisch aangestuurde hoofdtelefoons zijn welkom.

Teac UD-507: TRDD 5, Teac Reference Discrete Dac

Volgens de fabrikant is de UD-507 gebouwd volgens het hoogwaardige ontwerpconcept van de 700-serie maar dan in een meer compact formaat. De hoofdtelefoonversterker is een volledig gebalanceerd dual mono circuit en de voorversterker beschikt over meerdere analoge en digitale ingangen, zowel XLR als cinch.

De DA-converter van de Teac UD-507 werkt volgens de bedrijfseigen TRDD 5 (Teac Reference Discrete DAC), die is ontworpen in de voetsporen van het discrete DAC-ontwerp in de 701-serie. “Het belangrijkste kenmerk van de UD-507 is de nieuw ontworpen en vervaardigde TRDD 5 discrete DA-converter. Het ontwerpdoel van deze in eigen huis ontwikkelde discrete DAC is om alle luisteraars een meer meeslepende muziekervaring te bieden. Dankzij het heldere geluidsbeeld en de nauwkeurige beeldvorming ontdek je de adem en articulatie van je favoriete artiesten die je nog nooit eerder hebt opgemerkt,” zo verklaart Jo Yoshida Teac Brand Manager in het persbericht.

In dit DAC-ontwerp worden alle digitale ingangssignalen verwerkt op 64-bit/512fs door een delta-sigma modulator in FPGA, die een eigen algoritme bevat, en omgezet naar analoge signalen met 16 elementen per kanaal (één element is een paar logische circuits en een laagdoorlaatfilter met zeer nauwkeurige weerstanden). DSD-signalen worden direct verwerkt, terwijl PCM-signalen door een delta-sigma modulator worden omgezet in een 1-bit signaal voordat ze worden uitgevoerd als een analoog signaal van hoge kwaliteit.

Het hele circuit is dual mono opgebouwd. Dit voorkomt interferentie tussen de kanalen en verbetert het waargenomen stereobeeld.

Teac UD-507: USB DA-converter

Als USB DAC ondersteunt de UD-507 tot 22,5 MHz DSD en 32-bit/384 kHz PCM-weergave, en gebruikers kunnen kiezen tussen twee bedieningsmethoden, t.w. 1. multilevel (multi-bit) delta-sigma-methode of 2. de 1-bit delta-sigma-methode. sigma-methode.

Voor het afspelen van USB-audio ondersteunt de TEAC UD-507 Asynchronous USB, dat PCM- en DSD-gegevensoverdrachten regelt door te synchroniseren met de klok die wordt gegenereerd door de interne, uiterst nauwkeurige kristaloscillator van de UD-507, in plaats van te synchroniseren met eventueel luidruchtige pc- of externe bronklokken . De UD-507 biedt twee soorten speciale klokken, 44,1 kHz en 48 kHz, die elk een uiterst nauwkeurige kristaloscillator van audiokwaliteit met lage faseruis toepassen op ingangssignalen met veelvouden van gehele getallen, waardoor het effect van jitter op de geluidskwaliteit wordt geminimaliseerd en getrouw het originele geluid reproduceren.

Teac UD-507: aansluiting voor externe masterklok

De UD-507 ondersteunt ook een externe klokingang van 10 MHz die kan worden gesynchroniseerd met een extern masterkloksignaal. Synchronisatie met een uiterst nauwkeurige externe klok maakt een upgrade naar muziekweergave van nog hogere kwaliteit mogelijk.

Teac UD-507: hoofdtelefoonversterker

De UD-507 is een hoofdtelefoonversterker met de TEAC-HCLD2 (TEAC High Current Line Driver), die wordt gekenmerkt door zijn hoge stroomtoevoercapaciteit. Vergeleken met het vorige model is het maximale uitgangsvermogen aanzienlijk verbeterd door de voeding te versterken, wat resulteert in een genereus aandrijfvermogen van 1,2 Watt voor elk kanaal (gebalanceerde uitgang bij 100 Ohm belasting) en dat is vergelijkbaar met een afzonderlijke hoofdtelefoonversterker zonder DA-converter. De versterkingsfactor van de eindtrapjes kan worden geschakeld tussen drie posities (laag/midden/hoog) om de uitvoer nauwkeurig af te stemmen, zodat deze het beste past bij de gevoeligheid en impedantie van de hoofdtelefoon. De UD-507 is uitgerust met een 4-pins XLR en Pentaconn-aansluiting met schakelbare gebalanceerde/actieve aarde.

Teac UD-507: volumeregeling

Voor gebruik als voorversterker bevat de UD-507 de TEAC-QVCS (Quad Volume Control System) en dat is een zeer nauwkeurige analoge volumeverzwakker en tevens een krachtig TEAC-HCLD2 lijnbuffercircuit met hoge stroomsterkte. Op de vijf digitale ingangen en twee analoge ingangen (ongebalanceerd en gebalanceerd) kan een grote verscheidenheid aan apparaten worden aangesloten, waaronder USB Type-B (achterkant), USB Type-C (voorkant), coaxiaal en optisch.

Dan is er ook nog Bluetooth-connectiviteit. De UD-507 ondersteunt LDAC- en LHDC-codecs voor audio met hoge resolutie (tot 24-bit/96kHz), evenals Qualcomm aptX HD, dat in staat is om op 24-bit/48kHz te verzenden vanaf geschikte bronnen . De UD-507 ondersteunt ook veelzijdige codecs zoals AAC en Qualcomm aptX en ondersteunt multipoint-connectiviteit, waardoor twee apparaten tegelijkertijd draadloos verbonden kunnen worden.

Andere belangrijke kenmerken zijn onder meer volledige MQA-decodering op alle digitale ingangen behalve Bluetooth, en een up-sampling-functie die RDOT-NEO (Refined Digital Output Technology NEO) gebruikt om PCM digitale audiosignalen soepel te versterken en hun bemonsteringsfrequenties 2, 4 of 8 keer op te converteren. (tot maximaal 384 kHz).

Teac bundelt ook de gratis Teac HR Audio Player-software voor Windows en Mac, waardoor iedereen eenvoudig 22,5 MHz DSD en 32-bit/384 kHz PCM vanaf computers kan afspelen. Door simpelweg de software te starten en de UD-507 te selecteren die is aangesloten via een USB-kabel, kan digitaal muzieksignaal betrouwbaar en onder optimale omstandigheden worden verzonden en verwerkt.

Teac UD-507: behuizing

Het ontworpen chassis is ook verbeterd, waarbij de UD-507 een nieuwe 2,8 millimeter dikke bovenplaat heeft gekregen en de transformator in een zwevende structuur aan de basisplaat is opgehangen, ontworpen om trillingen te minimaliseren en te voorkomen. Een nieuw mechanisme, TEAC's originele Stressless Feet v2, dat een opening heeft tussen de bodemplaat en de voet, werd ook geïmplementeerd om trillingen die de geluidskwaliteit beïnvloeden grondig te beheersen.

Teac UD-507: prijs en leveringsinformatie

De UD-507 zal naar verwachting in de loop van juni 2024 te koop zijn. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE