NIEUWSPanasonic

Panasonic presenteert nieuwe televisies die gaan komen in de loop van 2024

Televisiemaker Panasonic heeft de TV line-up 2024 officieel en breed aangekondigd. Er zijn weer talloze modelseries, van de absolute high-end OLED TV met Technics soundbar tot het instapmodel LCD. Nieuw dit jaar is onder meer het Amazon Fire OS TV-besturingssysteem, dat breed beschikbaar is op de nieuwe toestellen.

Panasonic televisies 2024

Net als voorgaande jaren zal er opnieuw een breed scala aan apparaten zijn dat voor elke behoefte de juiste oplossing zou moeten bieden. Uiteraard adverteert de fabrikant opnieuw met talloze modewoorden die begrepen moeten worden. De focus ligt uiteraard opnieuw op de samenwerking met de filmstudio's in Hollywood, die vertrouwen op de beeldprecisie van de televisies.

Maar ze willen ook meer functies bieden op het gebied van geluid, dat nu direct wordt aangegeven als 360 graden geluid. Maar op het gebied van gaming willen ze ook extra functies aanbieden die het afgelopen jaar al zijn toegenomen in het aanbod (ultra-low latency, True Game Mode en Game Control Board). De HCX Pro is het centrum voor de rekenkracht en de AI Processor MK II staat centraal, die in topmodellen wordt gebruikt. Andere functies zijn ook de Penta-tuner, zendersortering en de My App-knop op de afstandsbediening voor eenvoudige toegang tot favoriete apps.

Panasonic Z95A en Z93A

De vallenschepen van de 2024-modellen zijn de Panasonic Z95A en de Z93A . Beide OLED’s werden traditioneel aangekondigd op de CES in januari en zijn nu eindelijk gepresenteerd. Die tv’s worden geleverd met de eerder genoemde HCX Pro AI Processor MK II. De Z95A wil ook profiteren van een verbeterde Master OLED Ultimate Panel-module. Ook nieuw is ondersteuning voor Dolby Vision IQ met Precision Detail. Een Technics geluidssysteem zorgt wederom voor uitstekend geluid. Verschillen zijn dat de Z95A wordt aangeboden in 55 en 65 inch , en in 77 inch . Dus nominaal zijn de twee Z95-apparaten de “betere”, aangezien ze zijn uitgerust met MLA 2.0.

Panasonic Z90A

Tot de andere nieuwe OLED-modellen behoort ook de Z90A, die is uitgerust met Master OLED Pro4-technologie en dezelfde HCX Pro AI-processor MK II als gebruikt in de vlaggenschipmodellen. De Z90A wordt geleverd met geïntegreerd Fire TV OS, Game Mode Extreme met een verversingssnelheid van 144 Hz en Dynamic Theater Surround Pro met frontspeakers, dus een iets krachtiger geluidssysteem. Het enige dat de OLED-toestellen met de afkorting Z gemeen hebben, is dat ze voor het eerst zijn uitgerust met Alexa-spraakbesturing . Hierdoor start je eenvoudig apps, speel je muziek af, zoek je naar nummers of bedien je de smart home eenvoudig met je stem.

Panasonic Z85A en Z80A

De twee Z85A- en Z80A-modelseries presenteren zichzelf als een verdere stap terug, en in plaats van 144 Hz kunnen ze alleen verversingsfrequenties van 120 Hz bieden. De CPU is de HCX Pro AI Processor MK II in de tv, premium tv-functies en verbeterde audiokwaliteit in een gebruiksvriendelijk ontwerp (op de Z85A). De Z80A kreeg vervolgens nog een CPU-upgrade in de vorm van de HCX-processor. Beide versies beschikken ook over het Fire OS-besturingssysteem . In dit verband noemt de fabrikant ook de Filmmaker-modus, waartoe gebruikers toegang hebben.

Panasonic MLA-paneel: technische aspecten

De focus van een nieuwe generatie ligt altijd op vooruitgang. De Z95A is uitgerust met de Master OLED Ultimate Panel-module, die is gekoppeld aan het Micro Lens Array (MLA)-paneel en een meerlaags thermisch beheersysteem heeft gekregen. Het resultaat is een nog hogere helderheid.

Panasonic streeft ernaar moderne technologische ontwikkelingen – waaronder een toenemend gebruik van AI – te benutten voor zijn nieuwe productassortimenten. Met AI-verbeterde opschaling en ruisonderdrukking drijft de processor de 4K Fine Remaster Engine aan, die ervoor zorgt dat elke scène met de hoogste precisie en natuurlijkheid wordt weergegeven, wat vooral voordelig is voor gecomprimeerde streaminginhoud. De kunstmatige intelligentie herkent bovendien het type content en past automatisch het beeld en geluid aan.

Geluidstuning door Technics met grote soundbar (Z95A/Z93A)

Ook de geluidstechniek is weer ijzersterk. Het 360 Soundscape Pro audiosysteem met geïntegreerde top-, side- en front-firing array-luidsprekers afgestemd door Technics en Dolby Atmos zorgt ervoor dat je volledig in het programma kunt opgaan.

Het array-luidsprekersysteem levert nauwkeurig geluid en maakt het gebruik van de unieke Sound Focus-functie mogelijk. Deze luidsprekers kunnen het geluid nauwkeurig regelen en zones met verschillende volumeniveaus creëren, zodat de gebruiker een preciezere geluidskwaliteit kan ervaren.

De nieuwe premium tv's met Fire TV integreren uw favoriete streaming- en live tv-kanalen, apps en aanbevelingen op maat op de startpagina, waardoor u snel de gewenste programmering krijgt. De nieuwe modellen met Fire TV zijn voorzien van live tv-integratie, die is bereikt dankzij de implementatie van veel functies van het beproefde besturingssysteem van Panasonic, zoals de Penta Tuner voor uitgebreide ontvangst van uitzendingen.

Naast satelliet-, kabel- en antenne-ontvangst ondersteunt de Penta Tuner ontvangst via internet (IPTV) en het thuisnetwerk (TV>IP), waardoor de televisies onafhankelijk van een antenneaansluiting en de programma's in elke kamer kunnen worden opgesteld zonder extra tv-aansluiting kan worden ontvangen. De HbbTV Operator-app biedt toegang tot live en on-demand inhoud zonder dat er hardware of smartcards nodig zijn. USB-opname maakt gemakkelijk afspelen mogelijk, en automatische tunerdetectie en geavanceerde kanaaleditor zorgen voor een eenvoudige installatie.

Nieuw besturingssysteem Fire OS

In het verleden lag de focus altijd op de My Home Screen-software als centrale schakel. Wat dit jaar nieuw is, is het feit dat Fire OS over de hele linie zal worden gebruikt, inclusief de topapparaten. Vorig jaar werd op zeer afgemeten wijze een eerste modelserie geïntroduceerd, nu volgt het volledige modellengamma. Panasonic verwacht een nog breder netwerk en presentatie van content te realiseren, wat een meerwaarde voor de eindklant moet opleveren.

Gaming-functies

De huidige OLED-apparaten bieden 120 Hz of 144 Hz. De 2024-versies ondersteunen ook NVIDIA G-SYNC en AMD FreeSync Premium. De opnieuw verbeterde Game Mode Extreme heeft tot doel de beeld- en geluidskwaliteit verder te verbeteren. “True Game” brengt alle kleurnauwkeurigheidsfuncties die beschikbaar zijn voor films naar de wereld van games. Hierdoor krijgen spelers een realistische weergave en kunnen ze de game ervaren zoals de ontwikkelaar het bedoeld heeft. Om nog maar te zwijgen: het geeft minder blauw licht weer om je ogen te beschermen tijdens langdurig gamen.

Het nieuwe Game Control Board - een spelspecifiek instellingenmenu dat op het scherm verschijnt en eenvoudigere en intuïtievere spelinstellingen mogelijk maakt die tijdens het spelen kunnen worden gewijzigd - beschikt ook over uitgebreide geluidsmodi. Hierdoor kan de speler schakelen tussen de geluidsmodi voor RPG (Role-Playing Games) en FPS (First-Person Shooter).

De RPG-modus creëert een 3D-soundscape met heldere dialogen, terwijl de FPS-modus is afgestemd om belangrijke geluiden zoals voetstappen te benadrukken. De OLED-tv's uit 2024 zijn ook voorzien van een 60 Hz Refresh-modus, waardoor de latentie bij het afspelen van 60 Hz-bronnen drastisch moet worden verminderd.

De prijzen voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE