NIEUWSNagra

Nagra Streamer: nieuwe en relatief betaalbare digitale bron, te zien op HEM

Audio Technology Switzerland, het bedrijf achter de merknaam Nagra, heeft de introductie van een nieuwe digitale bron aangekondigd. Dertig jaar na de toenmalige state-of-the-art Nagra D, de eerste digitale recorder met hoge resolutie, en bijna twintig jaar na de Nagra CDC referentie CD-speler, brengt Nagra een relatief compacte en betaalbare streamer uit die alle huidige hi-res formaten kan afspelen. De Nagra Streamer gaat in première op High End 2024 in München.

Nagra Streamer

Begin jaren negentig introduceerde Nagra 's werelds eerste 24-bit/96kHz digitale recorder. Destijds heette het simpelweg de Nagra D. Dit prestatieniveau, dat al snel de standaard zou worden voor elke digitale opname, was de absoluut hoogste resolutie van de dag en was zijn tijd ver vooruit. Het werd op grote schaal gebruikt in de professionele industrie voor zowel muziek- als filmproductie. Tegenwoordig is audio met hoge resolutie overal verkrijgbaar (en betaalbaar!) en kan zelfs vanaf internet worden gestreamd. Het was dus zo ongeveer onvermijdelijk dat Nagra een streamer aan zijn portfolio zou toevoegen.

De Streamer wordt geleverd in een chassis dat zo groot is als de legendarische Nagra VII. Net zoals de vormfactor van de Nagra Classic-lijn was afgeleid van de Nagra V en de HD-productlijn van het merk van de Nagra VI, moest de Streamer de vormfactor van zijn beste digitale recorder, de Nagra VII, aanvullen.

Het chassis van de Streamer is compact en toch massief, d.w.z. nauwkeurig CNC-gefreesd uit massief aluminium. De kast is robuust en stijf, ontworpen om zo groot te zijn als nodig, maar niet groter. Het resultaat is een efficiënte plaatsing op vaak met apparatuur gevulde racks waar ruimte schaars is. Dankzij het formaat van de Streamer kan hij vrijwel overal staan en via een lange digitale kabel op elke DA-converter worden aangesloten.

De Nagra Streamer ondersteunt directe streaming vanaf Tidal connect, Spotify connect Qobuz en internetradio via vTuner. De verwachting is dat het toestel binnen afzienbare tijd Roon Ready zal zijn en hij ondersteunt draadloos Airplay 2 en UPnP/DLNA voor het makkelijk afspelen van lokale bestanden. De Streamer wordt met een RJ45-kabel op het lokale netwerk aangesloten en gebruikers kunnen ook bestanden rechtstreeks vanaf elk USB-opslagapparaat afspelen met behulp van de USB A-type connector. Muzieksingaal komt naar buiten via een N-Link-aansluiting voor Nagra DA-converters en is er ook een SPDIF-aansluiting voor andere DA-converters.

De Streamer wordt geleverd met een eigen externe voeding, maar gebruikers willen mogelijk de installatie verbeteren door een Nagra ACPS, MPS of een Classic PSU 12 V voeding te gebruiken.

De fabrikant zegt het volgende over de Nagra Streamer: “bij Nagra draait alles om muziek. Bij Nagra volgen we geen trends en hebben we de tijd genomen om de beste beschikbare oplossingen te selecteren om te ontwerpen, niet alleen een streamer, maar een werkelijk geweldig klinkende, uiterst neutrale digitale bron. De Nagra Streamer is de ontbrekende schakel tussen moderne muziekbronnen en uw hoogwaardige installatie. Hij breidt uw luisterplezier uit naar vrijwel het gehele universum van opgenomen muziek via digitale streams en bestanden met hoge resolutie. We denken dat u zult merken dat het het wachten waard was.”

We weten nog niet wanner de Nagra Streamer voor levering beschikbaar zal komen. Ook hebben wij nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie, we hebben een prijs van circa 5.000 dollar op een Engelstalige website gezien, maar de prijs in de Benelux is onderhevig aan wisselkoersschommelingen, mogelijke invoerrechten en het lokale BTW-tarief. De prijs is dollars is dus niets meer dan een indicatie van de prijsklasse van de Nagra Streamer.


EDITORS' CHOICE