NIEUWS

Totaldac d120: vloerstaande drieweg luidspreker met kast van massief hout, te zien op HEM

De d120 is een zware vloerstaande drieweg luidspreker van de Franse fabrikant Totaldac. De hoogweergave komt voor rekening van een hoornsysteem. De behuizing is gemaakt van massief hout afkomstig uit Frankrijk. De d120 zal zijn muzikale kunsten laten horen tijdens de High End-show in München in mei 2024.

Totaldac d120: vlaggenschip luidspreker

De kasten van de vloerstaande d120 zijn gemaakt van puur massief hout uit Frankrijk met een olieafwerking voor de kast. De hoorn van de tweeter is ook gemaakt van massief hout, evenals de achterkamer van de compressiedriver. Zelfs het frame van de driver voor de middentoner is gemaakt van hout en dat geeft volgens de fabrikant een nog beter geluid. Ook het cross-overfilter is geplaatst in een afgesloten houten compartiment.

De d120 is voorzien van dezelfde drivers en dezelfde cross-over als de d110, maar de kast is veel complexer, zowel intern als extern. Het ontwerp is in 3D gebogen voor een betere respons op de akoestische golven. De binnenkant van de kast is volledig bedekt met houten diffusers en de wanden van de kast zijn veel dikker zonder parallelle wanden. De interne versterking is verbeterd en is visueel aantrekkelijker. Het geluid is volgens de ontwerpers ultra realistisch, waardoor de luisteraar gewoon van alle muziek kan genieten en de aanwezigheid van het systeem vergeet.

De d120 heeft een hoge gevoeligheid, t.w. 98 dB (2,83 Volt / 1 meter) en een hele krachtige versterker is dus niet nodig. De gemiddelde impedantie is acht Ohm. Twee drivers met een diameter van twaalf inch produceren lage tonen, maar de bovenste driver neemt ook de weergave van middentonen voor zijn rekening. Op niveau -6 dB kan de d120 als laagste frequentie 25 Hz weergeven. De tweeter met massiefhouten compressiehoorn neemt de weergave vanaf 3 kHz tot 24 kHz voor zijn rekening.

De afmetingen van de d120 zijn 374 x 605 x 1.265 millimeter (B x D x H, incl. voeten) en hij weegt 68 kilogram. Productie vindt plaats in Frankrijk. Voor een bedrag van 70.000 euro per paar wisselen ze van eigenaar. Meer weten? Kijk dan op de website van Totaldac.


EDITORS' CHOICE