Qobuz is dé favoriete streamingdienst van vele lezers. Ook op de redactie wordt er graag via deze dienst muziek ontdekt en beluisterd. Maar wat maakt Qobuz nu zo geliefd bij de echte muziekliefhebbers en hifi-enthousiastelingen?
Qobuz is onze partner in premium streaming audio. In een vierluik vertellen we je meer over de muziekdienst. Het eerste artikel, een introductie, lees je via deze link.
Eigen aanpak
Dat Qobuz een eigen aanpak heeft ontdek je heel snel. Als je de Qobuz-app opent op je mobiel toestel of op de computer, word je begroet door een heel ander overzicht dan bij andere streamingdiensten. Een handvol albums staan eerst in de kijker, met daarna een beperkt aantal nieuwe releases. Het is heel wat rustiger in de app dan bij de hectische interfaces van andere diensten. Er is een gevoel van focus.
En niet enkel is de stijl verschillend. Er is een veel grotere nadruk op nieuwe en bijzondere albums uit alle genres. Incluis ‘moeilijke’ genres, zoals jazz, klassiek en wereldmuziek, maar ook elektronica, hiphop en rock die wat verder van de mainstream ligt. Niet dat pakweg Beyoncé dan opeens afwezig is, maar de diversiteit aan muziek die je in één oogopslag ziet is beduidend groter dan elders.
Geautomatiseerde playlists die je muziek aanbieden rond een thema als Op Vakantie Met De Auto of Muziek Voor Onder De Douche? Die vind je hier niet. Wel samengestelde playlists die bepaalde artiesten of labels in de kijker zetten. Muziekliefhebbers die graag nieuwe dingen op het spoor komen, worden meteen verwend. Je ziet ook meteen in welke kwaliteit muziek wordt aangeboden. Het is sowieso lossless, maar vaak is er ook een hi-resoptie.
Sterke integratie in hifi-apparaten
Een dienst die muziek in hoge kwaliteit aanbiedt is uiteraard heel fijn. Maar je moet die stream zonder kwaliteitsverlies kunnen afspelen op je muzieksysteem. Qobuz heeft op dat vlak wel wat troeven. De dienst heeft het bijvoorbeeld heel makkelijk gemaakt voor audiofabrikanten om Qobuz te integreren in hun software en apps. Daarom dat je de optie Qobuz heel vaak tegenkomt in apps, gaande van grote platforms als Sonos, DTS Play-Fi en Bluesound tot bij hifi-apparaten van diverse merken. Het lijstje is té lang om ze allemaal op te noemen, maar denk aan – even diep ademhalen – Astell & Kern, AURALiC, Aurender, Bowers & Wilkins, Cambridge Audio, Devialet, Eversolo, HiFi Rose, Innuos, Linn, Lumin, Mark Levinson, Naim, Pioneer, Primare, T+A, Volumio, Yamaha en vele anderen. Op deze pagina krijg je een volledig overzicht.
Daarnaast zit Qobuz ingebakken in een aantal ‘algemene’ apps, zoals BubbleUPnP of mConnect, waardoor je de streams van de dienst over DLNA richting audiotoestellen kunt sturen. Best handig bij oudere apparaten die geen app (meer) hebben, bijvoorbeeld.
Ten slotte is Qobuz een van de twee muziekdiensten die door Roon worden ondersteund. Het zit ook ingebakken in Audirvaña. Beide apps integreren Qobuz met je eigen muziekcollectie, waardoor je zonder beperkingen op een muzikale ontdekkingstocht kunt vertrekken. Roon in het bijzonder weet de hi-res-streams van Qobuz in perfect kwaliteit over het netwerk naar een audiotoestel te vervoeren.
De stap naar lossless én hi-res
Een heel goede reden om Qobuz te kiezen is dat je altijd in hoge kwaliteit streamt. Minstens in ware cd-kwaliteit, dus lossless en aan 44,1 kHz / 16-bit. Heel veel muziek bij Qobuz is beschikbaar in een nog hogere samplingrate en bitrate (bemonsterings- en bitsnelheid, als je de Nederlandse termen verkiest). In welke kwaliteit juist, hangt van de artiest af. Om maar met willekeurige voorbeelden uit onze recente playlist te spreken: zo is ‘It Leads To This’ van Pineapple Thief beschikbaar in 48 kHz / 24-bit, ‘Our Roots Run Deep’ van Dominique Fils-Aimé in 88,2 kHz / 24-bit en ‘People Who Aren’t There Anymore’ van Future Islands in 96 kHz / 24-bit, terwijl ‘Amused to Death’ van Rogers Waters aftikt op 192 kHz / 24-bit.
Het idee is muziek aan te bieden zoals de artiesten en hun labels dat willen. “We bieden tracks aan zoals ze worden geleverd door de muzieklabels, we passen ze in geen geval aan. In zowel hi-res (tot 192 kHz / 24-bit) als lossless cd-kwaliteit”, legt de dienst uit. Wat betekent dat in combinatie met de juiste apparatuur je een authentieke luisterervaring krijgt.
Overigens kun je in de Qobuz-app en in de meeste apps van audio-apparatuur aangeven in welke kwaliteit je een stream juist wil ontvangen. Je kan bijvoorbeeld opteren om tracks altijd in cd-kwaliteit te beluisteren, zelfs al zijn ze beschikbaar met een hogere sampling- en bitrate.
Een enorm aanbod
Waar het natuurlijk écht om draait is de muziek die je kunt beluisteren en ontdekken. Qobuz heeft zo zijn eigen manieren op je in contact te brengen met de beste opnames en releases van het moment. Te beginnen met een helder overzicht van nieuwe albums, eventueel te filteren per genre. Maar als je echt een muzikale veelvraat bent, dan snuister je met plezier door het volledige overzicht. Je merkt hier ook dat Qobuz nog heel sterk albums centraal zet, terwijl andere diensten vaak afzonderlijke nummers en gemengde playlists in de schijnwerpers zetten.
Playlists zijn er echter ook. In verschillende categorieën, met regelmatige updates. Zo zijn er als we dit schrijven playlists rond focus-onderwerpen (zoals een playlist met de beste jazz-pianisten), labels (ECM of Nonesuch bijvoorbeeld) of artiesten (zoals een overzicht van Shakira of Deep Purple). Je vindt ook heel wat playlists die samengesteld zijn door hifi-partners, zoals DALI, Ferrum en Nagra. De Weekly Q geeft je dan elke vrijdag een playlist met nieuwe ontdekkingen, ook altijd de moeite.
Leesvoer voor muzieklovers
Met de Taste of Qobuz haalt de dienst herinneringen op van toen je muziek ontdekte in Oor, NME of Uncut. Albums die de Qobuz-redactie heel goed vindt, worden hier beloond met een Qobuzissime-award en een echte recensie. Onder de noemer Qobuz Ideal Discography zijn dan weer mijlpalen van de muziek te vinden, van vroeger over remasters tot het heden. Fijn hierbij is dat er niet enkel oog is voor typische klassiekers – Dark Side of The Moon, we zeggen maar wat – maar ook topalbums die je misschien niet eerder bent tegengekomen. Zo vervult Qobuz een wel heel belangrijke rol, naast het leveren van streams in hoge kwaliteit: muziekliefhebbers in contact brengen met onmisbare releases en nieuw luistervoer.
Er is ook het Magazine, waar je video-interviews met artiesten en besprekingen van belangrijke albums terugvindt. Ook vind je hier uitleg over waarom een specifiek Qobuzissime-album dat etiket opgeprikt krijgt. Tik je op de hoofding ‘hi-fi’, dan vind je zelfs besprekingen (in het Engels) van audioapparatuur.
Met de ervaring in de Qobuz-app zit het dus wel snor. Dat is niet onbelangrijk, want het is duidelijk dat de streamingdienst op dit vlak echt anders wil zijn. Wat ons betreft slaagt het er heel goed in om een gevoel van ontdekking en verwondering over te brengen. We zijn via Qobuz talloze geweldige, soms onverwacht intrigerende albums op het spoor gekomen. Dat je dan die ontdekking (of vertrouwde waarde) in lossless-kwaliteit kunt binnenhalen, dat is toch wel een sterke combinatie.
Qobuz gratis uitproberen kan een maand lang. Fijn, want zo kun je zelf ervaren wat de voordelen van de dienst zijn. Je hebt dan ook tijd om de Qobuz-app te ontdekken, dat nieuwe releases, klassieke albums in alle genres en door mensen samengestelde playlists in de kijker zet. Je komt ook leesvoer tegen, zoals interviews met artiesten en reviews van audioproducten. Een proefabonnement kun je nemen via qobuz.com/discover.
In het volgende artikel in deze serie kijken we naar de Qobuz downloadwinkel.