NIEUWSBricasti

Bricasti M19 SACD/CD-transport: degelijk en soepel werkend loopwerk

De M19 van de Amerikaanse fabrikant Bricasti is een SACD/CD-loopwerk zonder DA-converter en andere functionaliteit. Het nieuwe apparaat is eenvoudig te bedienen en uitsluitend gericht op compromisloze prestaties. De gebruiker heeft verschillende digitale uitgangen tot zijn beschikking en kan dus zo ongeveer elke gewenste DA-converter aansluiten.

Bricasti

Het ontwerp van de M19 volgt eenvoud in alle aspecten. Er is geen DA-converter en geen upsampling of andere vormen van bewerking. De ontwerpers hebben moeite gedaan om een duidelijke en zuivere weergave van de hoogste orde vanaf CD’s en SACD’s te verkrijgen. De producten van Bricasti worden handmatig gebouwd in de VS “volgens de traditie van de oude wereld, in een klassiek bakstenen molengebouw in Massachusetts door een team van individuen die zich toeleggen op uitmuntendheid”, aldus Bricasti.

Het ontwerp van de voeding van de M19 is gemaakt door gebruik te maken van twee extra grote, onafhankelijke lineaire voedingen met ringkerntransformatoren van medische kwaliteit. De ene ringkerntransformator is belast met aan het aandrijven van de mechanica, zoals de motor, het lasersysteem en de lade en de andere voor de digitale aspecten en die gerelateerd aan het audiopad. Naar eigen zeggen is onderlinge verontreiniging tussen beide voedingslijnen hiermee uitgesloten.Het audiopad kan simpelweg niet worden beïnvloed door de mechanica van de M19 en potentiële bronnen van jitter en/of stroomrimpeling zijn dus afwezig.

De M19 is gemaakt als één compleet geheel in een chassis van gefreesd aluminium, met als voordeel dat de voeding zich dicht bij de drive- en digitale uitgangssecties bevindt. Dit verkleint de kans op RF-verontreiniging aanzienlijk en zorgt vooral voor een uitstekende geïsoleerde stroomafgifte van de voeding naar de aandrijfmotor. Het verwijdert ook alle onnodige kabels en connectoren, aangezien het gaat om gelijkstroom met lage stroomsterkte en lage spanning, en deze aanpak zal de best mogelijke stroomtoevoer naar alle onderdelen van het apparaat geen. De fabrikant is dan ook van mening dat - in tegenstelling tot veel andere fabrikanten - het verwijderen van de voedingen uit de nabijheid van de schijf geen praktisch voordeel oplevert.

Bricasti M19: superprestaties met I2S

De M19 biedt ook een eigen I2S digitale uitgang die exclusief kan worden gebruikt met DA-converters van  Bricasti. De I2S-interface zorgt voor de perfecte connectie tussen de apparaten, alsof de DA-converter deel uitmaakte van de M19. Dit levert een duidelijke prestatiewinst op over het hele geluidsspectrum, waarbij extra helderheid naar voren komt. De I2S-ingang wordt nu vermeld als een optie voor alle nieuwe Bricasti DA-converters, en ook als upgradepad voor eerdere klanten.

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE