BAT introduceert de BAT VK-85 voorversterker en REX 300 eindversterker op Axpona

De Amerikaanse fabrikant Balanced Audio Technology (BAT) introduceert de VK-85 voorversterker en REX 300 eindversterker op de Axpona beurs in de VS. Beide toestellen hebben een volledig gebalanceerde topologie. De levering gaat in de loop van het tweede kwartaal van 2024 beginnen.

BAT staat voor volledig gebalanceerde circuits

Van het allergrootste belang voor de VK-85 en REX 300– en alle eerdere BAT-modellen van de afgelopen dertig jaar – is de redenering achter het gebruik van volledig gebalanceerde circuits. Balanced Audio Technology is ervan overtuigd dat gebalanceerd beter is omdat het eenvoudigweg een volledige signaalrepresentatie biedt. Dit uitgangspunt is zelfs in de naam van de fabrikant verwerkt. Er gebeurt iets heel magisch wanneer de beperkingen van een single-ended circuit met zijn halfsignaalverwerking uit een audiocomponent worden opgeheven en vervangen door een gebalanceerde circuittopologie.

Naast de gevestigde voordelen van signaalintegriteit voor lange verbindingskabels zijn er nog andere voordelen aan gebalanceerde circuits: naarmate een circuit symmetrischer wordt, wordt het resterende effect van de voeding minder ingrijpend – de vraag naar een voeding wordt minder belastend – dus wordt het gemakkelijker om een gebalanceerd circuit te ontwerpen dat beter aansluit bij het technische ideaal.

BAT REX 300: kleine keizer

Eindversterker REX 300 is in wezen een versie met een lager vermogen dan het vlaggenschip REX 500. De REX 500 kan 500 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en dat heeft niet iedereen nodig. Dat is precies de reden dat BAT de REX 300 heeft gebouwd en de REX 300 kan 200 Watt per kanaal leveren en heeft verder dezelfde klankmatige eigenschappen als de REX 500. Immers de REX 300 heeft vrijwel alle uitzonderlijke geavanceerde circuits aan boord die zijn grote broer ook bezit.

De REX 300 begint met een enorme voeding en maakt gebruik van hetzelfde TWIN-Path (gesplitste voedingstopologie) als de REX 500. Deze individuele voedingspaden zorgen ervoor dat de voeding veel grotere stroom kan leveren dan traditionele ontwerpen. Dit voedingsontwerp wordt verder verbeterd door BAT's nieuwe “SuperPak Quattro” condensatorbank die vier niveaus van voedingsfiltratie biedt. Dit wordt bereikt door het gebruik van hoogwaardige zilverfolie/oliecondensatoren van het derde niveau, die zijn verbonden door een X-cap. Het resultaat is dat de textuurschoonheid, de tonale dichtheid en de harmonische nauwkeurigheid van de muziek veel duidelijker worden.

Omdat de best klinkende zekering helemaal geen zekering is, volgt de REX 300 zijn grote broer met een beveiligingscircuit dat interne zekeringen elimineert, waardoor hij hogere stromen kan verwerken zonder de werking van het circuit te belemmeren.

De REX 300 staat op het toppunt van eenvoud voor modern versterkerontwerp met hoog vermogen dankzij een versterkercircuit dat uit slechts twee versterkingsblokken bestaat. Bovendien is de uitgangstrap volledig gebaseerd op “N-kanaal” MOSFET-apparaten (in tegenstelling tot de traditionele complementaire “N”- en “P”-kanaalapparaten waarbij “P” volgens de fabrikant inherent langzamer en daarom inferieur is), waardoor beide zijden van de golfvorm die door identieke apparaten in een identieke circuitconfiguratie kan worden verwerkt, waardoor symmetrie van het resulterende signaal wordt gegarandeerd.

Tenslotte is er de “Intelligent Power Upgrade” waarbij een REX 300 als stereoversterker of als monoblock kan worden besteld. BAT biedt een transparant upgradepad waarmee een eigenaar van een stereo REX 300 deze op elk gewenst moment eenvoudig naar een monoblok-configuratie kan converteren. Het is niet nodig om de versterker in te ruilen om meer vermogen te verkrijgen. Een eenvoudige conversie van de bestaande stereo REX 300 van een klant naar een monoblok en het bestellen van een tweede REX 300 monoblok dat daarbij past. Technisch gezien wordt de conversie van stereo naar monoblok bereikt door de in- en uitgangen parallel te schakelen.

BAT VK-85: voorversterker

Voorversterker VK-85 is het resultaat van een nieuwe ontwerpstrategie die profiteert van verschillende verbeterde interne circuittechnologieën, waaronder de eerder genoemde “SuperPak Quattro” en de “Second Generation Transformer Coupled Outputs”, evenals beproefde BAT-circuits zoals Unistage Ontwerp, hoogstroom N-kanaal MOSFET-circuit en shuntvolumeregeling.

De nieuwe “SuperPak Quattro” verlaagt de algehele ruisvloer van de VK-85 voorversterker dramatisch, terwijl de nieuwe “Second Generation Transformer Coupled Outputs” een zeer open en dynamisch geluid oplevert, vrij van zowel de sonische als de lange levensduur-nadelen die gebruikelijk zijn bij condensatorgekoppelde ontwerpen. Hoewel alle BAT-voorversterkers gebruikmaken van transformatorgekoppelde uitgangen, bevindt de VK-85 zich op een geheel nieuw niveau van premium uitgangstransformatorontwerp.

BAT VK-85: Unistage Design

Unistage Design in een voorversterker dient om de integriteit van het ingangssignaal te behouden. Bij de VK-85 wordt dit bereikt met behulp van slechts één versterkingsfase – één die vrij is van de negatieve artefacten die kunnen worden toegeschreven aan beide uitersten van het moderne voorversterkerontwerp: passieve voorversterkers en meertraps gebufferde actieve circuits. Het door BAT geregistreerde Unistage-circuit biedt de ultieme eenvoud van het slechts één keer versterken van het binnenkomende signaal zonder gebruik te maken van globale feedback om de integriteit van dat signaal te verdubbelen. Dit blijft een kenmerk van BAT's puristische benadering van circuittopologie.

Het VK-85-circuit is gebaseerd op High-Current N-Channel MOSFET-apparaten waarbij beide zijden van de golfvorm worden afgehandeld door identieke apparaten – in identieke circuitconfiguratie – waardoor symmetrie van het resulterende signaal wordt gegarandeerd, net zoals beschreven voor de REX 300. De zeer nauwkeurige volumeregeling maakt gebruik van een gepatenteerde elektronische shuntvolumeverzwakker met 140 stappen met een resolutie van 0,5 dB. Dit wordt bereikt met behulp van een enkele Vishay-bulkfolieweerstand – de meest nauwkeurige en thermisch stabiele weerstand die beschikbaar is – per fase. Dit is alles wat zich in het signaalpad bevindt. Er worden discrete metaalfilmweerstanden gebruikt om het ongebruikte signaal naar aarde te leiden. De 140 stappen geven nauwkeurige herhaalbare volume-instellingen die continu klinken voor het menselijk oor.

Voor extra gemak en compatibiliteit met broncomponenten bevat de VK-85 een mix van gebalanceerde (XLR) en single-ended (cinch) in- en uitgangen.

BAT REX 300 en VK-85: prijzen en leveringsinformatie

De levering gaat in de loop van het tweede kwartaal van 2024 beginnen. De prijzen voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE