BAT Rex 500: de keizer van de eindversterkers?

Het Amerikaanse audiobedrijf Balanced Audio Technology (BAT) heeft een nieuwe eindversterker genaamd Rex 500 aangekondigd. De Rex 500 is groot, zwaar en zeer krachtig. Maar, zo benadrukt de fabrikant, kracht is geen doel op zichzelf. De Rex 500 is een beschaafde en delicate spierbundel. Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

BAT Rex 500: tweekanaals dual mono eindversterker

Balanced Audio Technology's vlaggenschip eindversterker REX 500 heeft uitsluitend hafgeleiders aan boord en vertegenwoordigt volgens de fabrikant het hoogtepunt van het decennialange streven van het bedrijf naar sonische en technische uitmuntendheid. Victor Khomenko, hoofdontwerper van BAT, merkt op dat het enorme vermogen van de nieuwe eindversterker grotendeels academisch is, immers vrijwel niemand heeft dit vermogen ook echt nodig “BAT heeft nooit ontworpen voor vermogen alleen, en ik ben het meest trots op de elegante eenvoud in hoe de REX 500 dat vermogen levert,” aldus Khomenko. Over hoeveel vermogen beschikt de Rex 500? De REX 500 kan tot 500 Watt per kanaal aan acht Ohm en 1.000 Watt per kanaal aan vier Ohm  leveren.

De Rex 500 is een dual mono ontwerp met volledig onafhankelijke kanaalassemblages, stroomtransformatoren en afzonderlijke stroomkabels voor het linker- en rechterkanaal. Het ontwerp is puristisch. De Rex 500 maakt ook gebruik van een nieuwe voedingstopologie (Push SuperPak) en het grootste SuperPak (gemeten aan de hand van energieopslag) van alle producten in de geschiedenis van BAT.

BAT geeft een frequentiebereik op van 3 Hz tot 250 kHz en een stijgsnelheid van 200 Volt/μs. Het gewicht van de BAT Rex 500 is ruim 63 kilogram en de afmetingen zijn 48,26 x 25,4 x 59,7 centimeter.

BAT Rex 500: zekeringloos beveiligingscircuit

De Rex 500 bevat een nieuw beveiligingscircuit dat het vervangen van interne zekeringen overbodig maakt. Velen van ons hebben een naald op een plaat laten vallen met het volume te hoog ingesteld of per ongeluk kortgesloten luidsprekerkabels bij het verwisselen van luidsprekerkabels. Als de gebruiker een fout maakt, kan de REX 500 worden gerest door op een knop op het achterpaneel te drukken. Dat is het. Door de eliminatie van interne zekeringen kan de REX 500 ook hogere stromen aan zonder de werking van het circuit te belemmeren. Inderdaad, de best klinkende zekering is helemaal geen zekering, aldus BAT.

BAT Rex 500: slechts twee versterkingstrappen

Het signaalpad van de REX 500 volgt de puristische benadering van Balanced Audio Technology waarbij geen globale feedback wordt gebruikt om de doelen van brede bandbreedte en circuitlineariteit te bereiken. Het hele versterkercircuit bestaat uit slechts twee versterkingstrappen. Hoewel het theoretische ideaal voor elke eindversterker is om slechts één versterkingsblok te hebben, is dat alleen bereikbaar in versterkers met een laag uitgangsvermogen. Door die beperking te omzeilen, staat de Rex 500, die volledig is gebalanceerd van input tot output, op het toppunt van eenvoud in modern high-power versterkerontwerp.

BAT Rex 500: N-kanaal MOSFET halfgeleiders

Het circuit van de Rex 500 is volledig gebaseerd op N-Channel MOSFET’s. Hoewel krachtige versterkers traditioneel complementaire N- en P-kanaalhalfgeleiders gebruiken in de eindtrap, hebben ze een cruciaal nadeel: P-kanaalhalfgeleiders zijn inherent inferieur aan hun N-kanaals broeders. Je zult nooit perfecte symmetrie krijgen bij het gebruik van halfgeleiders met zo'n groot snelheidsverschil. In Rex 500 worden beide zijden van de golfvorm behandeld door identieke apparaten in identieke circuitconfiguratie.

BAT Rex 500: intelligente upgradebaarheid

BAT biedt een transparant upgradepad waarmee de eigenaar van een stereo Rex 500 deze op elk moment gemakkelijk kan omzetten in een monoversterker en vervolgens een tweede Rex 500 bestellen.

BAT Rex 500: prijs en leveringsinformatie

De BAT Rex 500 komt op de markt in een zwarte en aluminiumkleurige uitvoering. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend.


EDITORS' CHOICE