NIEUWSMagico

Magico S5 2024: vloerstaander die 20-jarig jubileum luister bijzet

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Magico bestaat dit jaar twintig jaar en mede om die reden is de vloerstaande S5 2024 ontwikkeld en aangekondigd. De Magico S5 2024 beschikt over tal van verbeteringen in een aanzienlijk groter pakket dan de S3, met behoud van de elegantie waar de S-serie om bekend staat. Naar verwachting zal de levering in het derde kwartaal van 2024 gaan beginnen.

Magico S5 MKII 2024

In 2023 werd de nieuwe generatie S-serie van Magico gelanceerd. In navolging van de Magico S3 MKII en ter viering van het twintigjarig jubileum van Magico is de Magico S5 2024 ontwikkeld. De Magico S5 profiteert van de voordelen die zijn voortgekomen uit een langdurig ontwikkelingsproject dat kennis en processen heeft opgeleverd die nu in de M-serie worden gebruikt.

Er is gebruik gemaakt van een Polytec Laser Vibrometer om de kleinste trillingen van de kastpanelen nauwkeurig te meten en de geluidsdrukniveaus die ze genereren te berekenen. Hierdoor kon Magico deze al vroeg in het ontwerpproces aanpakken, hetgeen resulteerde in het gewenste doel: de kast van de S5 voegt volgens de fabrikant geen kleur toe aan het geluid.

De Klippel Near-Field Scanner-robot maakte meerdere akoestische metingen van de 3D-bol rond de S5 mogelijk, wat een volledig beeld gaf van de on- en off-axis respons van de luidspreker. Dankzij deze gegevens kon Magico steeds dichter bij de theoretisch ideale akoestische respons van een meerweg luidspreker komen.

Magico S5 2024: aluminium behuizing

De nieuw ontworpen gebogen en gevormde aluminium kast is geoptimaliseerd met behulp van gesimuleerde 3D-modellering om interne resonantie te minimaliseren en de stijfheid te maximaliseren, terwijl optimale demping mogelijk wordt gemaakt. Het voorste schot is gebogen voor minimale diffractie-effecten. Opvallend is dat het interne volume van de S5 met 31% is toegenomen ten opzichte van de vorige versie. Dankzij de grotere baskast kan de S5 2024 oppakken vanaf 20 Hz, terwijl dezelfde gevoeligheid van 88 dB behouden blijft.

Magico S5 2024: driver technologie

Driver technologie is de sleutel tot alle luidsprekers van Magico. Een belangrijke verandering ten opzichte van eerdere conussen van Magico is de kern van aluminium-honingraat, ingeklemd door met grafeen versterkte koolstofvezelhuiden. De kernstructuur van de Nano-Tec v.8-conus, die alleen mogelijk is gemaakt met recent ontwikkelde productietechnieken, maakt een lagere dikte, een lager gewicht en een effectievere demping mogelijk.

Naast de sterk verbeterde conusconstructie heeft Magico drie jaar geïnvesteerd in een nieuw chassis voor de drivers. Deze chassisstructuur van de derde generatie verbetert zowel mechanische als akoestische parameters, zoals een veel verbeterde krachtverdeling, betere ophangingsontwerpen en een configuratie met dubbele stijlen die de dynamische trekdraadkrachten gelijk maakt, zo vertelt Magico.

Het nieuwe chassis is ontworpen om een ideale combinatie van stijfheid en demping te bereiken, terwijl een minimale akoestische bijdrage mogelijk is door de modi te verminderen en de luchtstroom te maximaliseren.

Magico S5 2024: middentoner

De middentoner van de S5 heeft een diameter van zes inch en een spreekspoel van drie inch. Het maakt gebruik van de Magico Nano-Tec v.8-conus en is ingebouwd in een chassis van de derde generatie. Deze driver is voorzien van twee extra grote neodymiummagneten, een volledig koperen kap en een zuivere titanium spreekspoel.

Magico S5 2024: woofers

De lage tonen in de S5 worden geleverd door een paar woofers met een diamtere van tien inch. Elke driver heeft een titanium spreekspoel van vijf inch en een Nano-Tec v.8-conus ingebouwd in een chassis van de derde generatie. Deze woofer heeft een enorme koperen kap en is in staat tot een lineaire beweging van een halve inch.

Magico S5 MKII 2024: tweeter

De tweeter van de S5 is gebaseerd op het model dat in de M-serie wordt gebruikt. De 28 mm tweeter van de S5 maakt gebruik van een berylliumdiafragma met diamantcoating. Een op neodymium gebaseerd motorsysteem levert de laagst mogelijke vervorming op, samen met een nog grotere belastbaarheid dan eerdere luidsprekers uit de S-serie. Door zorgvuldige FEA-modellering kon Magico de mechanische en akoestische prestaties van de achterkamer verbeteren.

Magico S5 2024: elliptische symmetrie cross-over ontwerp

De drieweg Elliptical Symmetry Crossover (ESXO) van de S5 wordt bereikt met een akoestische doelhelling van 24 dB met behulp van een Linkwitz-Riley-filter. De S5 maakt gebruik van een volledige reeks ultramoderne componenten van Mundorf uit Duitsland, waaronder de MResist Ultra-weerstanden van het bedrijf. Nieuw bij de S5 zijn Mundorf MCoil Foil-spoelen om de ruisvloer te verlagen door microfonische effecten te verminderen.

Magico S5 2024: uitvoeringen

De S5 is verkrijgbaar in een ruime keuze aan hoogwaardige afwerkingen: zes Softec-keuzes die rijk zijn aan kleurdiepte, glad aanvoelen en zeer duurzaam zijn. Daarnaast zijn er zes hoogglansafwerkingen die vakkundig zijn gepolijst tot een glanzende glans met een heldere toplaag. Het ondersteuningssysteem van drie voet maakt gebruik van beperkte demping en hoogwaardige materialen.

Magico S5 2024: jubileumuitvoering

Bestellingen van de Magico S5 2024 die in het kalenderjaar 2024 worden geplaatst, bevatten een speciale accessoiredoos ter ere van Magico’s twintigste verjaardag. Dit aandenken is speciaal ontworpen en vervaardigd voor de S5 en heeft de vorm van de kromming van de kast van de S5. Elke op maat gemaakte accessoiredoos van machinaal vervaardigd aluminium is gegraveerd met de serienummers van uw S5 en het Magico “20” jubileumlogo.

Magico S5 2024: technische specificaties 

  • Configuratie: drieweg ontwerp met vier drivers
  • Tweeter: 1,1” (28 mm) MB5FP puur beryllium, diafragma met diamantcoating
  • Middentonen: 6” MA6004RTC Mk2 middentonendriver
  • Woofer: 10” MAG10508 RTC basdriver (2)
  • Gevoeligheid: 88 dB
  • Impedantie: vier Ohm
  • Frequentierespons: 20 Hz - 50 kHz
  • Aanbevolen vermogen: 50 Watt tot1.000 Watt
  • Afmetingen (met voetjes, H x D x B): 121,2 x 49 x 48,5 centimeter
  • Gewicht: 118,8 kilogram

 

Magico S5 2024: prijs en lveringsinformatie

Naar verwachting zal de eerste levering in de loop van het derde kwartaal van 2024 gaan plaatsvinden. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE