NIEUWSSVS

SVS lanceert Ultra Evolution luidsprekers

De Amerikaanse fabrikant SVS heeft een nieuwe productlijn gelanceerd genaamd Ultra Evolution en het is meteen de nieuwe vlaggenschipserie. Naar eigen zeggen vertegenwoordigen de leden van de Ultra Evolution reeks het hoogtepunt van de vooruitgang van SVS in audiotechniek. Volgens de fabrikant worden prestaties bereikt die de klasse overstijgen.

SVS Ultra Evolution

De nieuwe Ultra Evolution reeks heeft zeven volledig nieuwe leden, waaronder drie vloerstaanders, twee monitorluidsprekers, een drieweg centerluidspreker en een Ultra Elevation hoogte-effect/surroundluidspreker. De Ultra Evolution is de ultieme expressie van SVS luidsprekerontwerp. De samensmelting van akoestische technische doorbraken en passie voor uitmuntend geluid verheft de nieuwe serie tot het niveau van de beste luidsprekers ter wereld, aldus de tekst van het persbericht van SVS.

Op het eerste gezicht is het meest opvallende ontwerpkenmerk de akoestisch gecentreerde time alignment kastarchitectuur. Een curve in het voorste klankbord lijnt het geluidsuitstralingspunt van de tweeter en elke driver uit op een verticaal vlak zodat het geluid van elke driver precies op hetzelfde moment aankomt bij het oor van de luisteraar. Dit maximaliseert de fasecoherentie voor een overtuigender en meeslepender geluidsbeeld met haarfijne nauwkeurigheid en beeldvorming.

Voor de vloerstaanders in het bijzonder zorgen drivers voor het middenbereik en woofers die boven en onder de tweeter zijn geplaatst voor een naadloze cross-over om een ideale puntbron te creëren waar geluid uit één enkel punt voor de luidspreker stroomt om de dispersiekarakteristieken te optimaliseren.

De tweeter heeft een aluminium dome met diamantcoating en is ook volledig nieuw voor SVS. Met behulp van een moderne technologie genaamd dampdepositie wordt er een laag diamanten koolstof op het oppervlak van de aluminium dome a.h.w. gekweekt om de stijfheid en kritische akoestische eigenschappen te verbeteren. Deze doorbraak in de materiaalwetenschap verhoogt de frequentierespons tot ver voorbij de grenzen van het menselijk gehoor, hetgeen resulteert in moeiteloze, luchtige en heldere hoge tonen zonder meetbare vervorming. Het zorgt er ook voor dat de lage frequenties van de tweeter dieper worden uitgebreid voor een meer naadloze samensmelting met de middentonen.

Geen enkel detail werd aan het toeval overgelaten in het ontwerp van de Ultra Evolution luidspreker, zoals blijkt uit de diffuser van de tweeter met organisch vakwerk. Hoewel het hoofddoel is om de tweeter te beschermen tegen fysieke schade, hebben de technici van SVS tientallen roosterpatronen geprototyped om te bepalen welke de beste akoestische prestaties leverde. Door middel van FEA-analyse werd een semi-willekeurig patroon, afgeleid van organische celstructuren, gekozen voor zijn geoptimaliseerde off-axis frequentierespons en dispersiekarakteristieken.

SVS Ultra Evolution: nieuwe woofers

De ontwerpstamboom van de SVS subwoofers is aangevuld met een nieuwe wooferuitvoering in de drie Ultra Evolution vloerstaande luidsprekers. Het ontwerp is vergelijkbaar met dat van de 3000 Micro Subwoofer van het merk. Dubbele actieve woofers aan de boven- en onderkant van de kast, gerangschikt in een krachtig uitgebalanceerde array, zorgen voor een moeiteloze lage frequentierespons terwijl kamermodi worden aangepakt.

Door acht woofers uit een paar luidsprekers die allemaal in één richting in verschillende richtingen vuren, wordt het luistergebied gevuld met een diepe, krachtige bas die pieken en dalen wegwerkt. De mechanische energie van elke naar voren gerichte woofer wordt in de kast geëvenaard door de naar achteren gerichte woofer, waardoor mechanische kleuring wordt geëlimineerd. Dit resulteert in zuivere, nauwkeurige lage frequenties op elk afspeelniveau. 

SVS Ultra Evolution: conussen van glasvezelcomposiet

De middentoners en woofers van alle modellen zijn voorzien van conussen van glasvezelcomposiet die zijn gekozen vanwege de uitstekende verhouding tussen stijfheid en massa en het vermogen om een verbluffende dynamiek en nauwkeurige toon over te brengen. Aparte, akoestisch afgestemde interne kamers voor de midrange drivers verbeteren de separatie en elimineren de kans op kastresonanties, hetgeen resulteert in een ongerept geluid over het hele frequentiespectrum. Precisiegegoten manden van aluminiumlegering zorgen voor een nauwkeurige uitlijning van kritieke componenten en maximaliseren de thermische dissipatie.

Opvallend aan de nieuwe luidsprekers zijn ook de afgeschuinde voorste klankborden om randdiffractie te minimaliseren voor een optimale off-axis frequentierespons. Cross-overs zijn voorzien van hoogwaardige condensatoren, spoelen, weerstanden en heavy-trace printplaten.

SVS Ultra Evolution: klankkarakteristiek afgestemd op andere modellen van SVS

De klankkarakteristiek van de nieuwe Ultra Evolution is afgestemd op alle andere SVS Prime en originele Ultra modellen, zodat gebruikers kunnen mixen tussen de drie series om een systeem samen te stellen. Alle luidsprekers hebben afneembare neodymium magnetische roosters. Elastomeer stootvoeten en metalen spikevoeten zijn beschikbaar voor de vloerstaande modellen.

De Ultra Evolution familie bestaat uit drie nieuwe vloerstaande luidsprekers en twee nieuwe monitormodellen met dezelfde ontwerpkenmerken en vormfactoren, maar met verschillende driver- en kastafmetingen. Een speciale drieweg centerluidspreker en veelzijdige Ultra Elevation surround sound/Dolby Atmos-luidspreker ronden de reeks af.

SVS Ultra Evolution: Ultra Elevation voor verhoging, d.w.z. voor montage aan muur of plafond

De Ultra Elevation-luidspreker is de langverwachte upgrade van de populaire Prime Elevation-luidspreker van SVS. De Ultra Elevation is uitgerust met een schuin voorste klankbord en een beugel met meerdere hoeken voor eenvoudige montage aan een plafond of muur. De Ultra Elevation biedt een ongeëvenaarde natuurgetrouwheid en ook flexibiliteit bij het plaatsen, zodat gebruikers in elke ruimte meeslepend Atmos-luidsprekergeluid kunnen brengen.

“Ultra Evolution herdefinieert wat mogelijk is in zijn prijsklasse en ver daarbuiten door audio-ervaringen te creëren die hun klasse overstijgen en referentieprestaties naar meer mensen dan ooit te brengen,” zo verklaart Gary Yacoubian, President van SVS. “Ik ben zo ongelooflijk trots op wat ons ontwerpteam heeft bereikt. We hadden echt geen beperkingen en hebben geen middel onbeproefd gelaten. Deze nieuwe luidsprekers zijn het hoogtepunt van al ons levenswerk en dat is te zien aan elk aspect van het ontwerp en de prestaties. Het geluid is verslavend, ik kan letterlijk niet stoppen met ernaar luisteren!”

Hieronder de adviesprijzen in de Benelux 

  • Ultra Evolution Pinnacle, drieweg vloerstaande luidspreker: 5.998 euro per paar
  • Ultra Evolution Titan, drieweg vloerstaande luidspreker: 4.998 euro per paar
  • Ultra Evolution Tower, drieweg vloerstaande luidspreker: 3.598 euro per paar
  • Ultra Evolution Boekenplank, tweeweg monitorluidspreker: 1.499 euro per paar
  • Ultra Evolution Nano, compacte tweeweg monitorluidspreker: 1.099 euro per paar
  • Ultra Evolution Center, drieweg centerluidspreker  999 euro per stuk
  • Ultra Elevation, veelzijdige thuisbioscoopluidspreker met montagebeugel voor muur/plafond onder meerdere hoeken: 1.099 euro per paar

De Ultra Evolution Nano en Ultra Evolution Tower modellen worden later in het tweede kwartaal geleverd.

De afwerkingsopties zijn overigens beperkt bij de lancering. Alle modellen zullen binnenkort verkrijgbaar zijn in Piano Gloss Black, Piano Gloss White en Premium Black Oak Wood Veneer afwerking.

Ga voor meer informatie naar www.svsound.com.

MERK

EDITORS' CHOICE