Atlantic Technology lanceert nieuwe vlaggenschipluidsprekers uit de 8600i-reeks

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Atlantic Technology heeft zijn 8600e-reeks die circa vijf jaar geleden op de markt is gekomen herzien. De opvolgende reeks heet 8600i en omvat op dit moment een vloerstaander genaamd 8600iLR en een centermodel 8600iC. Het uiterlijk is gewijzigd maar ook onderhuids zijn technische wijzigingen c.q. verbeteringen aangebracht.

Atlantic Technology 8600i

De leden van de passieve 8600e-serie zijn sinds 2019 de vlaggenschepen van het Amerikaanse Atlantic Technology. De fabrikant heeft de serie herzien. De 8600i-modellen hebben een nieuw uiterlijk en volgens de fabrikant verbeterde technologie voor optimaal geluid. Op dit moment bestaat de reeks uit een vloerstaand model en een centermodel.  Vermoedelijk gaan er nog meer modellen komen, maar daar is nog geen informatie over beschikbaar.

De 8600i-modellen hebben zware MDF-kasten met afgeronde voor- en bovenranden. Dit ontwerp zorgt voor een eigentijdse uitstraling, terwijl gelakte schotten aan de voor- en achterkant de voormalige vinylbekleding vervangen en dat zou ongewenste resonanties moeten verminderen.

De gebogen vorm van de geperforeerde metalen afdekroosters elimineert diffractieproblemen, wat resulteert in een nauwkeuriger geluid. Het rooster is magnetisch aan de kast bevestigd; achter de grille zit een gaas voor een naadloos uiterlijk en bescherming van de drivers met een bescheiden dwarsbalk voor de nodige vormvastheid.

De 8600i-modellen behouden de belangrijkste kenmerken van eerdere modellen, waaronder de gepatenteerde Low-Resonance Tweeter (LRT) , voor een veel vloeiendere mix van stralingsdekkingshoeken wanneer het signaal overgaat van woofer naar tweeter. Een High-Frequency Energy Switch met drie standen wordt gebruikt om de output van de tweeter aan te passen, zodat deze beter aansluit bij de respons van de luidspreker in kamers met verschillende afmetingen, vormen en akoestiek, van sterk reflecterend tot zeer absorberend.

De locatiekeuzeschakelaar verhoogt de hogere middentonen en hoge frequentie-uitgangen van de luidspreker om de plaatsing achter geperforeerde schermen te compenseren, om voor betere details op de luisterpositie te zorgen.

De Boundary Compensation Control past de lagere middentonen aan, waardoor geluidskleuringen worden geminimaliseerd wanneer luidsprekers dicht bij de achterkant van zijwanden worden geplaatst.

Atlantic Technology 8600iLR: vloerstaande drieweg luidspreker met zeven drivers

De 8600iLR is een vloerstaander voorzien van zeven drivers. Voorganger 8600eLR had de drivers symmetrisch verdeeld in de baffle zitten. De nieuwe 8600iLR heeft drie woofers aan de onderkant en één woofer aan de bovenkant. Daartussen zitten twee middentoners waartussen zich de tweeter bevindt. De woofers hebben glasvezel conus met een diameter van acht inch en een verbeterd motorontwerp. De tweeter- en middentonendrivers van de 8600iLR zijn hoger geplaatst om beter uit te lijnen met de oorhoogte van een zittende luisteraar. De basis heeft zowel poten als spikes voor verschillende vloeroppervlakken. Om het uiterlijk van de 8600iLR compleet te maken, wordt een afgeschuinde bovenplaat van rookglas meegeleverd.

De frequentierespons van de 8600iLR pakt op bij 30 Hz (±3dB) en loopt door tot 23 kHz. Het ontwerp van de cross-over is verbeterd met componenten met grotere toleranties. De twee middentoners en de tweeter zijn gemonteerd op een klankbord van geborsteld aluminium in de kleur aluminium (witte kast) of antraciet (zwarte kast).

De 8600iLR kan als frontluidspreker dienen in een meerkanaals systeem maar liefhebbers van stereogeluid kunnen volgens de fabrikant ook hun gading bij de 8600iLR vinden.

Atlantic Technology 8600iC: drieweg centerluidspreker met vijf drivers

Het centermodel 8600iC deelt de meeste ontwerpelementen van de 8600iLR (nee, geen glazen bovenkant), zoals hetzelfde ontwerp van de baffle met de aparte plaat voor de middentoners en de tweeter. De 8600iC heeft twee woofers met een diameter van acht inch. De middentoners en tweeter zijn hetzelfde als in de 8600iLR, zodat een coherent geluid wordt geleverd bij gecombineerd gebruik in een meerkanaals opstelling.

De 8600iLR en 8600iC zijn verkrijgbaar in twee hoogwaardige afwerkingen met hoogglanslak in wit of zwart. Meer weten? Kijk dan op de website van Atlantic Technology.


EDITORS' CHOICE