REVIEW

C.E.C AMP3300 en CD3300

Rene Smit | 25 november 2004 |

Kekke C.E.C. set

Het merk C.E.C. staat bekend in de markt om zijn high-end snaaraangedreven loopwerken. Hiermee is in combinatie met een losse DAC Cd-weergave van grote klasse mogelijk. Collega recensent Jan de Jeu is al jaren een fervente gebruiker en ik heb bij hem al diverse malen mogen genieten van de fraaie klanken waartoe de C.E.C. in staat is. Dat C.E.C. niet alleen loopwerken maakt blijkt als importeur Clofis mij benaderd om de nieuwe AMP3300 en CD3300 te recenseren.

De AMP3300 is een geïntegreerde versterker met een aantal innovatieve zaken en relatief betaalbaar prijsje. De versterker kost 999 euro en is leverbaar met zwart of champagne front. Hetzelfde geldt voor de CD3300 Cd-speler, alleen is hiervan de prijs 799 euro. Naast de bovenvermelde producten is er een bijpassende tuner met typeaanduiding RA51G. De tuner is uitsluitend leverbaar in champagne en kost los 899 euro. Wanneer u er voor kiest een complete set bestaande uit alle drie de apparaten aan te schaffen, dan betaalt u het afgeronde bedrag van 2500 euro. Een leuke geste van de importeur richting de consument. Naast de Cd-speler en versterker kreeg ik ook de beschikking over een Actinote MS gebalanceerde interlink en Actinote netsnoer.

C.E.C. AMP3300 en CD3300


CD3300 en AMP3300

Door de bodedienst wordt bij mij een doos afgeleverd die bij controle door de Arbo-dienst waarschijnlijk te zwaar bevonden zal worden. Uitpakken leert dat zowel versterker, Cd-speler en kabels verpakt zijn. De toegestuurde apparaten zijn beide in champagne uitgevoerd en hebben een chique uitstraling die duidelijk afwijkt van andere producten op de markt. Niet alleen de kleur maar ook de vormgeving zorgt voor onderscheid, wat vooral bij de versterker opvalt. Centraal op het front prijkt een enorme druppelvormige volumeregelaar die ongeveer 2,5 centimeter uitsteekt buiten de frontplaat en daardoor prominent aanwezig is. Je vindt het mooi of lelijk, een tussenweg is er naar mijn idee niet. Om de volumeknop staat in een halve cirkel de aanduiding geprint waarop te zien is op welk geluidsniveau het volume is ingesteld. De bediening van de volumeknop werkt wat onnauwkeurig maar met de standaard meegeleverde afstandsbediening is het volume gelukkig wel nauwkeurig in te stellen. De halve cirkel komt in de Cd-speler terug omdat de centraal geplaatste display in dezelfde vorm is uitgevoerd. Boven elkaar geplaatst vormen beide apparaten een fraaie combinatie. Jammer is wel dat de lampjes op de versterker zijn uitgevoerd in fel blauw en de display van de Cd-speler duidelijk naar groen neigt. Eenzelfde kleur had de vormgeving echt af gemaakt.

C.E.C. AMP3300 en CD3300

Voor de versterker en Cd-speler maakt C.E.C. gebruik van een gepatenteerde technologie te weten L.E.F. wat staat voor Load Effect Free. Ik zal hier niet al te diep op de materie ingaan, alles hierover is te vinden op de site www.clofis.com , maar het komt er op neer dat de versterker werkt met twee typen transistoren. Een nauwkeurige signaaltransistor en meerdere sterke stroomtransistoren die de signaaltransistor ondersteunen. Hierbij wordt de signaaltransistor niet belast door een grote stroombehoefte. Volgens C.E.C. is het voor een transistor niet mogelijk om nauwkeurig te zijn en ook nog eens snel grote stroom te leveren. Hierdoor zou onder andere modulatievervorming ontstaan. Naast de L.E.F. technologie werkt de AMP3300 in klasse A en is hij volledig gebalanceerd opgebouwd. Het volume wordt geregeld door middel van een regelbare versterkingsfactor, door C.E.C. Intelligent Gain Management genoemd. Door toepassing van al deze technieken zegt C.E.C. er voor gezorgd te hebben dat er meer dynamiek mogelijk is en er een maximale signaal/ruisverhouding ontstaat. Naast de al eerder genoemde gebalanceerde aansluitingen is de versterker ook nog voorzien van vier ongebalanceerde cinch aansluitingen en een afneembaar netsnoer. Aan de voorzijde wordt het aangezicht dus bepaald door de grote volumeregelaar die centraal geplaatst is. Aan de linkerzijde hiervan zien we blauwe led’s die per kanaal de status van de versterker aangeven, respectievelijk “Error”, “Wait” en “Play”. De tekst spreekt voor zich. Verder is er nog een mute toets en een aan/uit schakelaar. Aan de rechterkant bevinden zich de druktoetsen waarmee de bron gekozen kan worden, alle voorzien van een blauwe led. Standaard wordt de versterker geleverd met een afstandsbediening die ook de Cd-speler kan bedienen.

C.E.C. AMP3300 en CD3300

Ook de CD3300 is voorzien van een L.E.F. klasse A output stage. Als D/A converter wordt een Burr-Brown PCM1738 multibit converter ingezet welke een 24bits/192kHz signaal genereert. Aan de achterzijde vinden we een aansluiting voor een afneembaar netsnoer, een set gebalanceerde en normale cinch aansluitingen en drie digitale uitgangen. Naast een optische en coaxiale aansluiting is er ook de minder gebruikte AES/EBU aansluiting aanwezig. Aan de voorzijde zit in het midden de CD lade met daaronder het al eerder genoemde fraai vormgegeven display. Rechts daarvan druktoetsen voor de basisfuncties zoals voor en achteruit spoelen in een track of het skippen naar een volgende of vorige track, dit uiteraard naast de stop en play/pause toetsen. Links zit de aan/uit schakelaar, de open/close toets en een time toets waarmee de weergegeven tijd in de display op- of aflopend ingesteld kan worden. Programmeren van diverse herhaalfuncties is uitsluitend via de afstandsbediening mogelijk. Buiten deze min of meer basisvoorzieningen is deze speler ook nog eens voorzien van een hoogwaardige hoofdtelefoonversterker met een aansluiting op het front van de speler inclusief een volumeregelaar.
 

Aansluiten

De AMP3300 nam de plaats in van de normaal gebruikte Naim versterker set waardoor mijn audiorack er een stuk opgeruimder uitzag. De CD3300 werd middels de meegeleverde gebalanceerde Actinote kabels aangesloten en ter vergelijk werd de Philips/ M-audio combo met een normale Siltech ST48G3 aan de AMP3300 geknoopt. Ook werden een Clearaudio Champion draaitafel en een Marantz receiver aan de versterker gehangen om als bron en decoder bij surroundweergave te kunnen fungeren. Met Siltech New-York luidsprekerkabels werd verbinding gemaakt met in eerste instantie Mission E82 speakers en later mijn eigen Spendor S3 monitor speakers. Aangezien de C.E.C. slechts is voorzien van één set luidsprekerterminals is er single-wire gespeeld. Er is uitsluitend gebruik gemaakt van de standaard meegeleverde netsnoeren, door tijdgebrek werd het meegeleverde Actinote netsnoer pas in een later stadium op andere apparatuur gebruikt. Alle aansluitingen zijn van goede kwaliteit en ruim bemeten. Redelijk uniek in deze prijsklasse is de aanwezigheid van de al eerder genoemde gebalanceerde aansluitingen met daarbij de aantekening dat de inwendige opbouw ook daadwerkelijk gebalanceerd is. Dit geldt voor zowel de Cd-speler als de versterker en dat zal mogelijk ook een betere geluidskwaliteit moeten bieden. Omdat het hier een al ingespeelde set betreft die al regelmatig is gebruikt voor demo’s kan na het aansluiten direct met luisteren begonnen worden.


EDITORS' CHOICE