NIEUWSWharfedale

Wharfedale Super Denton: nieuwe loot aan Heritage boom

Het Engelse luidsprekermerk Wharfedale heeft de Super Denton aangekondigd, een compacte drieweg luidspreker die wordt toegevoegd aan de Heritage productlijn. De luidspreker heeft zijn debuut gemaakt op de Bristol Audio Show en de levering zou naar verluidt binnenkort moeten gaan beginnen.

Wharfedale Super Denton

De eerdere luidsprekers Denton 80 en Denton 85 waren de eerste modellen uit de Heritage-serie. Deze modellen met hun retro-vormgeving werden uitgebracht ter gelegenheid van het 80- en 85-jarig jubileum van het bedrijf in respectievelijk 2012 en 2017, waarbij de originele Denton dateert uit 1967. In 1971 had de Denton 3 een verbeterde drieweg configuratie vergeleken met zijn tweeweg voorganger. Nu is er dan de Super Denton en die heeft volgens de fabrikant ook weer de nodige verbeteringen aan boord. Ja, natuurlijk heeft hij ook een retro-vormgeving.

Net als de Denton 3 wordt de Super Denton geleverd in een compacte behuizing van slechts 360 x 246 x 275 millimeter, maar de Super Denton is intussen wel een drieweg model, misschien wel de kleinste. De tweeter is 25 mm textiel dome model en die krijgt gezelschap van een 50 mm middentoner en een 165 mm woofer. De naar achter gerichte reflexpoorten werken mee aan het oppakken vanaf 40 Hz op niveau -6 dB. Het opgegeven frequentiebereik op niveau -3 dB loopt van 52 Hz tot 20 kHz. De cross-over frequenties liggen op 940 Hz 4,6 kHz.De drivers zijn asymmetrisch in de baffle geplaatst. De luidsprekers worden geleverd in op elkaar afgestemde 'spiegelbeeld'-paren en de gebruiker kan dus kiezen of de tweeter zich aan de buitenkant of de binnenkant van de opstelling zal bevinden.

De Super Denton mag er dan misschien wel ouderwets uitzien, maar de fabrikant heeft moderne techniek in de luidspreker verwerkt, zoals het keramische magneetmotorsysteem en de gedempte achterkamer die in de tweeter wordt gebruikt.

In een reactie op de aankondiging zei Peter Comeau, directeur akoestisch ontwerp bij Wharfedale: “De Denton 3 was in veel opzichten een opmerkelijk ontwerp, met een groots geluid dat zijn compacte afmetingen logenstrafte. We wilden dat de Super Denton een eerbetoon zou zijn aan zijn innovatie als compacte drieweg luidspreker en hem in alle opzichten naar een hoger niveau zou tillen. De kamervullende schaal, energie en details die de Super Denton levert zijn zeer indrukwekkend voor een luidspreker van zijn formaat. Om dit te bereiken hebben we de nieuwste materialen, technieken en technologieën toegepast om elk aspect van de luidspreker van de grond af aan opnieuw te ontwerpen.”

Wharfedale Super Denton: prijs en leveringsinformatie

De Super Denton komt in drie houtfineeruitvoeringen, t.w. walnoot, mahonie of zwart. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE