NIEUWSNagra

Nagra Reference Turntable: iets beter betaalbare draaitafel dan het jubileummodel

Sinan Kökbugur | 27 februari 2024 | Fotografie Fabrikant | Nagra

Nagra is een merknaam van Audio Technology Switzerland, het bedrijf dat Nagra-producten produceert. Er is een nieuwe draaitafel van Nagra gelanceerd genaamd Reference Turntable De nieuwe Reference Turntable is afgeleid van de limited edition Reference Anniversary Turntable in Nagra's vlaggenschip Reference-productlijn. Het toppunt van luxe audio wordt nu een beetje toegankelijker voor wie op zoek is naar de ultieme technische verfijning met de solide basis van een naam die langdurige waarde garandeert.

Nagra: audioproducten sinds 1951

In 1951 vond Nagra's oprichter Stefan Kudelski de eerste draagbare spoelenrecorder uit, simpelweg de Nagra I genoemd. Nagra komt van een Pools woord dat “het is aan het opnemen” betekent. De Nagra I werd gevolgd door een indrukwekkend spoor van baanbrekende producten die een revolutie teweegbrachten op het gebied van geluidsopname. Professionals leerden de waarde inzien van een Nagra-recorder, die onder de meest stringente omstandigheden zijn werk zou doen. De impact die deze apparaten hadden op het gebied van kunst, wetenschap en etnologie brachten een soundtrack voor de wereld.

Spoelenrecorders van Nagra worden over de hele wereld gebruikt om geluid op te nemen. Nagra was erbij met de komst van ruimteverkenning toen recorders van Nagra naar de ruimte reisden ter ondersteuning van NASA in het Apollo-ruimteprogramma. Deze lange traditie van uitmuntendheid wordt al generaties lang voortgezet.

Sinds 1998 staat Nagra ook synoniem voor geluidsweergave thuis voor de meest veeleisende muziek- en hifi-liefhebbers. Maar die reis begon feitelijk al veel eerder. De draagbare recorders Nagra I en Nagra II maakten gebruik van een Thorens-veeropwindmechanisme om de haspels en de kaapstander te draaien. De vroege spoelenrecorders van Nagra delen dus een gemeenschappelijke basis met draaitafels. Tijdens de gouden eeuw van analoog werd vaak gesproken over het idee om een Nagra-draaitafel te maken. Stefan Kudelski heeft in 1972 zelfs patent aangevraagd voor een speciaal toonarmvolgsysteem.

Ontwikkeling van de eerste draaitafel van Nagra

Hoewel er vaak over wordt nagedacht, begon het ontwerp en de engineering van een draaitafel die past bij de naam Nagra pas zes jaar geleden. Nagra's team van getalenteerde ontwerpers en ingenieurs streefde als team onophoudelijk naar perfectie op het gebied van de toegepaste natuurkunde, mechanische en elektronische techniek, maar ook de materiaalkunde. Na vier jaar en honderden en honderden teamuren, vergezeld van uitgebreide luistertests, was het resultaat de Reference Anniversary Turntable, die de grenzen van de kunst op het gebied van LP-reproductie uitbreidde. Het was een eerste stap in een terugkeer naar de erfenis van het merk op het gebied van analoge mechanische reproductie. Nu, na nog eens twee jaar onderzoek en ontwikkeling, samen met Nagra's absolute nadruk op luisterverificatie – kondigde het bedrijf de lancering aan van de Reference Turntable – feitelijk het productiemodel dat de strikt gelimiteerde jubileumeditie verving.

Net als de legendarische Nagra spoelenrecorders is de Reference Turntable een analoog product dat niet onderhevig is aan de snel voortschrijdende en steeds veranderende ontwikkelingen van het digitale domein. Dit betekent dat de Reference Turntable generaties lang technologisch relevant blijft. Voor velen zal het een laatste draaitafelaankoop zijn en een product dat met trots van generatie op generatie wordt doorgegeven. Net als veel Nagra III-recorders uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, die vandaag de dag nog steeds actief worden gebruikt, is de Nagra Reference Turntable een product voor het leven.

Een van de hoogtepunten van deze voortreffelijke draaitafel van Zwitserse makelij, die maar weinigen zich kunnen veroorloven, is het massieve machinaal bewerkte, dubbel ontkoppelde super-cap motoraandrijfsysteem van ruim tien kilogram voorzien van een sferoïdale grafietijzeren as/lagerbehuizing en een onderhoudsvrij gesinterd brons. Het hoge temperatuur/druk olie-geïmpregneerd aslager bestaat uit ultrahooggepolijste gestapelde hardmetalen kogels. Bovenop is de Nagra Reference-draaitafel voorzien van een gedempte plaat van ruimtevaartkwaliteit aluminium/fenol met een ingeperkte laag, met een Alcantara-plaatoppervlak.

Nagra heeft een riemtransmissie toegevoegd, geïnspireerd op de legendarische Nagra IV-serie van spoelenrecorders, en deze draaitafelstructuur is geplaatst op een niet-resonant laagchassis met hoge stijfheid, dat op zijn beurt een zwevende mechanische en hydraulische vering biedt.

Voor gebruiksgemak is de Nagra Reference Turntable voorzien van een puur koperen platengewicht, een dubbele concentrische uni-pivot toonarm van koolstofvezel met een uniek geometrisch lagerprofiel, OCC koperen toonarmbedrading, een unieke contactloze magnetische anti-skating en een cameralensachtige “on- the-fly” verstelbare VTA. Om het systeem nog duurzamer te maken, wordt de draaitafel geleverd met een aparte lineaire voeding met een extra grote stille transformator van medische kwaliteit en regelaars met ultralaag ruisniveau.

De Reference Turntable is ontworpen als een systeem. Dit betekent dat, volgens Nagra, de draaitafel en de toonarm zijn ontworpen om vanaf de basis te werken als een verenigd afspeelsysteem. Er werd zorgvuldig nagedacht over de ontwikkeling van een toonarm met prestatiemogelijkheden die vergelijkbaar waren met de draaitafel zelf. Maar voor degenen die liever hun eigen toonarm leveren, biedt Nagra een armloze versie van de Reference Turntable met armbordopties voor de meeste toonarmen.

We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar afgaande op de prijzen die wij hebben gezien in buitenlandse valuta zal de prijs uit zes cijfers voor de komma bestaan.


EDITORS' CHOICE