NIEUWSCayin

Cayin Pearl 30i: vlaggenschip geïntegreerde buizenversterker met losse voeding

Sinan Kökbugur | 12 februari 2024 | Fotografie Fabrikant | Cayin | Importeur: Sensus Audio

De Chinese fabrikant Cayin zet zijn dertigjarig jubileum luister bij met de introductie van de Cayin Pearl 30i. De Pearl 30i is een krachtige geïntegreerde buizenversterker waarbij de voeding in een afzonderlijke behuizing is ondergebracht. De gebruiker kan kiezen tussen triode-modus of ultralineaire modus. Ja, de Pearl 30i is niet alleen krachtig, maar ook gewoon fraai om te zien.

Cayin Pearl 30i

De Pearl 30i van het Chinese Cayin heeft louter analoge schakelingen aan boord. Volgens de ontwerpers is de Pearl 30i een moderne buizenversterker. Het nieuwe vlaggenschip formuleert volgens de fabrikant nieuwe normen op het gebied van geluidskwaliteit en design.

De Cayin Pearl 30i bestaat uit twee afzonderlijke behuizingsdelen om een consistente scheiding te garanderen tussen de gevoelige versterkerelektronica en de indrukwekkende voeding met in totaal vier transformatoren. Deze indeling maakt een schone en zelfvoorzienende hoog- en laagspanningsvoeding voor de linker- en rechterkanaalsecties mogelijk. Vanuit de voeding lopen twee kabels per kanaal naar de versterker, dus vier kabels totaal waarbij gebruik wordt gemaakt van SF20-connectoren en 6N verzilverde koperen kabel om optimale prestaties te garanderen. De twee behuizingen kunnen worden gestapeld met de voeding aan de onderkant of naast elkaar worden geplaatst.

De Pearl 30i heeft een traploos instelbare volumeknop met 106 stappen. Een interne JRC Muses 72320V-controller zorgt voor nauwkeurige bediening. Dit is een analoge chip met een zeer nauwkeurige kanaalgelijkheid en de chip is vrij van slijtage. De fraaie houten lambrisering van het versterkergedeelte herbergt vier tuimelschakelaars en een VU-meter om verschillende functies te bedienen, waaronder de timbremodus en kanaalselectie. Een display geeft de gekozen bron aan.

De buizen van de Pearl 30i, die bovenop de kast zitten, vormen het akoestische hart en het visuele hoogtepunt van de versterker. De voorversterker maakt gebruik van twee buizen van Mullard type CV4004/12AX7, de driversectie is voorzien van vier stuks TungSol 6SN7GTB buizen en de acht eindbuizen zijn van het bekende type KT-170. De gebruiker hoeft niets af te stellen. Een geavanceerd auto-bias circuit zorgt voor de perfecte afstelling van de buizen en bewaakt de werking met behulp van een optische bias monitoringindicator.

Cayin Pearl 30i: triode modus of ultralineaire modus

De Pearl 30i heeft twee bedrijfsmodi. Triode-modus biedt volgens de ontwerpers een harmonieus en zacht geluid. Deze voorinstelling wordt vooral aanbevolen voor instrumentale muziek en stukken waarin stemmen en zang bijzonder belangrijk zijn. Voor een hoger prestatiepotentieel wordt echter de ultralineaire modus aanbevolen, die volgens de fabrikant meer geschikt is voor dynamische muziek. Verdere aanpassingen aan het geluid zijn mogelijk door het timbre te selecteren. De dynamische modus belooft een dichter, voller geluid, terwijl de zachte instelling een zachter geluid biedt.

Uiteraard kan de gebruiker zijn eigen afweging maken en een bedrijfsmodus kiezen. Het is in elk geval leuk dat het kan. Alle instellingen, volumeregeling en bronkeuze kunnen ook worden gemanipuleerd met de meegeleverde afstandsbediening.

Cayin Pearl 30i: louter analoge aansluitingen

De gebruiker van de Pearl 30i heeft de beschikking over een viertal cinch-lijningangen en een XLR-ingang. Er is ook een tweetal voorversterkeringangen gemonteerd voor wie alleen de eindtrappen van de Pearl 30i wil gebruiken. De fabrikant heeft ook een tweetal subwoofer-uitgangen gemonteerd,

Er kan een enkel paar passieve luidsprekers op de Cayin 30i worden aangesloten met aparte aansluitingen voor acht Ohm en vier Ohm.

De Pearl 30i is een krachtige geïntegreerde versterker. Het opgegeven uitgangsvermogen is 145 Watt RMS per kanaal in triodemodus. In ultralineaire modus 230 Watt per kanaal worden geleverd. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot minimaal 34 kHz en maximaal 75 kHz op niveau -3 dB, afhankelijk van de gekozen bedrijfsmodus en ingang (cinch of XLR), De A-gewogen S/R-verhouding is 96 dB voor cinch en 100 dB voor XLR. De opgegeven vervorming is 0,2 procent bij 1 Watt /1 kHz. Op vol vermogen is de vervorming vijf procent.

De afmetingen van de versterker zijn 430 x 555 x 252 millimeter (B x D x H) en de voedingskast meet 430 x 517 x 129 millimeter (B x D x H). De Pearl 30i is een gewichtige versterker, immers de versterker weegt 46,5 kilogram en de behuizing met de voeding voegt daar nog eens 43 kilogram aan toe.

Cayin Pearl 30i: prijs en leveringsinformatie

De adviesprijs van de Cayin Pearl 30i is 22.000 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE