NIEUWSWeiss

Weiss Helios Reference DA-converter: vlaggenschip DA-converter

Sinan Kökbugur | 08 februari 2024 | Fotografie Fabrikant | Weiss

De Helios is de nieuwe vlaggenschip DA-converter van het Zwitserse Weiss Engineering. Een achtkanaals DA-converter met vier DAC’s per kanaal is gecombineerd met zelfontwikkelde DSP algoritmes en superieure analoge techniek. De Helios is volgens de ontwerpers een compromisloze DA-converter.

Weiss Helios: gemaakt naar de wensen van professionals

De professionele klanten van Weiss Engineering werken in de beste studio's ter wereld en verfijnen het geluid van de grootste artiesten ter wereld. Het is voor hen geen optie om iets anders te gebruiken dan de beste monitoringketens die er bestaan. Daarom gebruiken ze de professionele DA-converters van Weiss Engineering, aldus de trotse Zwitserse fabrikant. De Helios behoudt naar eigen zeggen datzelfde kwaliteitsniveau, mar dan met ontwerp en functies die beter passen bij de high-end hifi-markt.

De Helios wordt geleverd met digitale ingangen in talloze formaten en heeft zowel gebalanceerde als ongebalanceerde analoge uitgangen. Alle standaard samplingfrequenties tot 384 kHz plus DSD x64 en x128 worden ondersteund. Verder functioneert het apparaat als voorversterker en hoofdtelefoonversterker en streaming-functies zijn beschikbaar via UPnP en Roon.

De Helios en zijn broers en zussen DAC501 en DAC502 zijn gebaseerd op hetzelfde digitale audioplatform, maar de Helios heeft een andere D/A-converter en een ander analoog uitgangsgedeelte. De XLR- en RCA-uitgangen van de Helios kunnen worden gebruikt om versterkerlijningangen en hoofdtelefoons rechtstreeks of via een speciale hoofdtelefoonversterker aan te sturen. De DSP-verwerking kan naar wens worden omgeschakeld naar de luidspreker- of hoofdtelefoonmodus.

De behuizing van de Helios is gemaakt van een dubbel frameschema met een roestvrijstalen binnenframe en een dik aluminium buitenframe.

Om zijn uitzonderlijke prestatiespecificaties te bereiken, maakt de Helios gebruik van een achtkanaals 32-bit DAC, met vier parallelle conversiekanalen per audiokanaal. Alle analoge verwerking gebeurt met de eigen discrete operationele versterkermodules, de Weiss OP2-BP. Dat is misschien wel de beste operationele audioversterker die momenteel beschikbaar is. Er is ook een interne klokgenerator met hoge precisie en lage jitter voor ultrastabiele klokbewegingen van de circuits voor de DA-conversie.

De ingebouwde digitale audioverwerking is gebaseerd op dezelfde baanbrekende algoritmen die worden gebruikt in de professionele audiotools van Weiss Engineering. Met de Helios kun je dus de audio aanpassen met behulp van dezelfde professionele algoritmen die werden gebruikt om de originele opnames te mixen en te masteren.

De Helios wordt geleverd met een IR-afstandsbediening die kan worden gebruikt om de actieve invoer en uitvoer, de voorinstellingen voor DSP-audioverwerking te selecteren en de stroom in en uit te schakelen. Bovendien is het mogelijk om de Helios te bedienen en te configureren via een webbrowser, hetgeen gedetailleerde controle over de DSP-verwerking en het presetbeheer toevoegt.

We hebben nog geen officiële prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen.


EDITORS' CHOICE