NIEUWSLyravox

Lyravox Karlmann Monolith: actieve vloerstaander met forse woofer van 38 cm

De Duitse luidsprekerbouwer Lyravox heeft op een audiobeurs  in Noord-Duitsland de actieve vloerstaande luidspreker Karlmann Monolith aan het publiek getoond. De behuizing is gemaakt van kunststeen en de woofer heeft een diameter van 38 centimeter.

Lyravox Karlmann Monolith

Sinds de oprichting in 2013 door Dr. Götz von Laffert en Jens Wietschorke heeft het Duitse Lyravox naam gemaakt in de audiowereld door een bijzonder ontwerp, maar vooral door innovatieve technologie. De nieuwe Karlmann Monolith is daar volgens de fabrikant het meest recente bewijs van. Ja, het is een forse en zware luidspreker. Hij meet 45 x 45 x 115 centimeter en weegt 113 kilogram. De voet meet 48 x 48 centimeter.

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 24 Hz tot 28 kHz. De laagweergave komt voor rekening van een woofer met een diameter van 38 centimeter (15 inch). Ontwerper Jens Wietschorke vertelt: “nadat we allerlei mogelijke drivers hadden getest, hebben we gekozen voor een moderne hightech driver met een vierweg spreekspoel en een dubbele aandrijving. Technologisch gezien is dit ongeëvenaard.”

De dubbelwandige basreflexbehuizing is, zoals  bij vrijwel alle nieuwere Lyravox-modellen, gemaakt van akoestisch geoptimaliseerd fijngemalen kunststeen. Het materiaal wordt in de fabriek in Hamburg gesneden en is niet alleen behoorlijk zwaar, maar vooral akoestisch bijzonder gunstig omdat het trillingsarm is.

Een ander handelsmerk van Lyravox is het concept van de AMT-tweeter die naar het plafond straalt. Voor Karlmann werd het concept uitgebreid tot een panoramisch diffuus veld gemaakt van een grote dipoolmagnetostaat aan de achterkant. Dit brengt meer hoge energie in de kamer en de gewenste “lichtheid” bij het afspelen.

De Karlman Monolith is een drieweg luidspreker. De middentoner heeft een keramische conus en is ook geplaatst in het vlaggenschip van Lyravox. Drie klasse D eindversterkers per luidspreker met een totaalvermogen van 1.100 Watt plus een krachtige DSP biedt de Karlmann Monolith bovendien de mogelijkheid om het geluid individueel aan te passen aan de luisterruimte. De geïntegreerde voorversterker kan via de afstandsbediening worden bediend. Muzieksignaal kan via verschillende analoge en digitale bronnen worden aangeleverd.

Een paartje van de Lyravox Karlmann Monolith gaat voor net geen 40.000 euro over de toonbank.


EDITORS' CHOICE