NIEUWSLinn

Linn lanceert referentie mono eindversterker Klimax Solo 800

Het Schotse audiobedrijf Linn heeft de wereldwijde lancering aangekondigd van zijn Klimax Solo 800 referentie monoblok eindversterker. De Klimax Solo 800 is de eerste passief gekoelde mono-eindversterker van Linn. De fabrikant belooft een uitzonderlijke helderheid en een vermogen van 400 Watt in acht Ohm. Bij twee Ohm is de Klimax Solo 899 in staat om 1,2 kWatt te leveren. Dat zegt iets over de stabiliteit.

Linn Klimax Solo 800: mono klasse AB eindversterker

Naar eigen zeggen hebben de ingenieurs van de in de Schotse stad Glasgow gevestigde audiofabrikant Linn zich geconcentreerd op het bereiken van ultieme combinatie van kracht en nauwkeurigheid met gebruik van van nieuwe en originele Linn-technologieën die samen een nieuw niveau van lage vervormingsmetingen produceren, d.w.z. THD+N van slechts 0,0004 procent bij acht Ohm (1 kHz, 400Watt) met tegelijkertijd een uitstekende S/R-verhouding (98 dB Ref 1 Watt, 20 kHz A-gewogen) en een ongelooflijke efficiëntie. De metingen met lage vervorming zijn te danken aan dynamische monitoring en foutcorrectie in realtime via meerdere digitale en analoge feedbacklussen die op verschillende plaatsen in de versterker zijn ingezet, aldus de fabrikant.

Gilad Tiefenbrun, CEO van Linn, geeft de volgende toelichting: “aangezien dit onze eerste stap is in de categorie van passief gekoelde versterkers met hoog vermogen, zijn we ons er terdege van bewust dat we beter moeten presteren dan een aantal sterke, gevestigde gevestigde spelers. De uitdaging was om onze unieke expertise in zowel analoge als digitale elektronica-engineering toe te passen om een nieuwe standaard in audioversterking te zetten. De resulterende metingen van vervorming en ruis zijn lager dan alles wat de industrie ooit heeft gezien. De Klimax Solo 800 stuurt zelfs de meest veeleisende luidsprekers met meer zekerheid aan dan zijn concurrerende versterkers. We zijn ervan overtuigd dat luisteraars het verschil zullen horen.”

Linn Klimax Solo 800: Adaptive Bias Control

Klimax Solo is een klasse AB versterker en vereist daarom een 'sweet spot'-voorspanningsstroom om de cross-over vervorming van de transistor te minimaliseren. Deze biasstroom kan echter verre van ideaal zijn gedurende de levensduur van de versterker, dus is de Solo 800 uitgerust met de Adaptive Bias Control-technologie van het bedrijf. Deze techniek heeft zijn debuut beleefd in Linn's vlaggenschip 360 Exakt Integrated-luidspreker uit 2023.

Linn legt uit dat de optimale biasstroom dynamisch tot stand wordt gebracht door het meten, bemonsteren en digitaliseren van de stroom die aan de transistors wordt geleverd. Deze gegevens worden doorgegeven aan een FPGA die de bias berekent die overeenkomt met deze gemeten stroomniveaus. Vervolgens implementeert het een digitale regellus om dit gemeten voorspanningspunt voor elke transistor op het ideale niveau te houden.

Het geclaimde resultaat is dat Klimax Solo 800 ervoor zorgt dat de optimale bias wordt toegepast en voortdurend wordt aangepast om ideaal te zijn, bij elke temperatuur, ongeacht het volume of veeleisende dynamische veranderingen in het bronmateriaal, gedurende de hele levensduur van het product.

Bovendien zijn de interne trappen van de Klimax Solo 800, door gebruik te maken van Linn’s unieke combinatie van digitale en analoge expertise, geoptimaliseerd en gelineariseerd om onder alle omstandigheden consistent buitengewoon hoge prestaties te produceren. De analoge uitgangstrap van de Solo 800 is gezegend met naar eigen zeggen alleen de beste transistors die beschikbaar zijn. Linn combineert acht paren parallel om een lineariteit te garanderen die de indrukwekkende prestaties van de versterker zelfs overtreft. Linn stelt dat dit ertoe leidt dat de uitgangsimpedantie van de versterker door acht wordt gedeeld, waardoor de Klimax Solo 800 de mogelijkheid krijgt om grote luidsprekers met moeilijke belasting over de hele audioband aan te sturen zonder dat de prestaties afnemen als het volume hoger wordt gezet. Volgens de ontwerpers geldt dat hoe luider het klinkt, hoe verbazingwekkender gecontroleerd het is.

Klimax Solo 800: schakelende voeding volgens Utopik-topologie

De Solo 800 beschikt ook over Linn’s geheel nieuwe Utopik-switch-mode voedingstopologie, met nauwkeurig geregelde, onafhankelijk geïsoleerde stroomrails. Volgens het specificatieblad genereert dit een maximaal uitgangsvermogen van 2 kWatt met behoud van snelheid, reactievermogen en volmaakte efficiëntie.

Bovendien blijft de uitvoer altijd stabiel en ultrazuiver als de netingang varieert. Linn zegt dat het de voorkeur geeft aan schakelende voedingen voor hun versterkers, omdat deze efficiënter zijn en een betere elektromagnetische isolatie hebben. Bovendien is elke ruis dat ze eventueel genereren buiten het bereik van het menselijk gehoor.

Klimax Solo 800: behuizing en warmtebeheer

De Klimax Solo 800 biedt uitstekend warmtebeheer door de versterker- en voedingscircuits rechtstreeks op de kritisch efficiënte koellichamen met een groot oppervlak te monteren. Dit koelwerkende ontwerp is van cruciaal belang voor het leveren van uitzonderlijke helderheid tot een vermogen van maar liefst 1,2 kWatt bij een belasting van twee Ohm.

Interne componenten delen de warmte gelijkmatig en profiteren verder van natuurlijke warmtegeleiding. Eenvoudige convectie zuigt koele lucht naar verborgen onderste ventilatieopeningen, waarbij warmte wordt geabsorbeerd voordat deze geruisloos wordt afgevoerd via de onopvallende langwerpige ventilatieopening op het bovenoppervlak van de Klimax Solo 800.

Het dashboard is voorzien van een van achteren verlicht rondel, geaccentueerd door honderd afzonderlijke, koelgekleurde LED's. Het Linn-rondel ziet er niet alleen fantastisch uit, maar communiceert ook de status van de versterker naar de zittende luisteraar. De helderheid kan op drie niveaus worden ingesteld via een eenvoudige schakelaar aan de achterkant van het toestel.

Linn Klimax Solo 800: prijs en leveringsinformatie

De Klimax Solo 800 is verkrijgbaar in twee afwerkingen, t.w. met een zwart geanodiseerd of met een natuurlijk zilver geanodiseerd frontpaneel. Voor een bedrag van 90.000 euro per paar gaan ze over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE