NIEUWS

Brandenburg Labs werkt aan de ontwikkeling van een meeslepend hoofdtelefoonsysteem

Karlheinz Brandenburg hielp bij de ontwikkeling van het mp3- formaat. Zijn nieuwe “Audio Augmented Reality Headphone System” is bedoeld om ruimtelijk luisteren met een hoofdtelefoon naar een nieuw niveau te tillen. Onlangs heeft een demonstratie plaatsgevonden op de CES in Las Vegas, maar het systeem is nog niet rijp voor productie.

PARty: “Gepersonaliseerde auditieve realiteiten”

Het audio AR-systeem van prof. Brandenburg is bedoeld om het mogelijk te maken echte akoestische omgevingen na te bootsen via een hoofdtelefoon of om nieuwe realistische luisteromgevingen te creëren. Het systeem werd onlangs gedemonstreerd op CES in Las Vegas via een luistervergelijking tussen echte luidsprekers en de virtuele versie van het AR-hoofdtelefoonsysteem.

“Nadat we samen de MP3-audiostandaard hadden ontwikkeld, bleven we ons afvragen hoe we een betere audiokwaliteit bereiken via hoofdtelefoons voor een meer realistische ruimtelijke geluidservaring,” aldus de CEO van Brandenburg Labs. “Door ons onderzoek bij gerenommeerde instellingen zoals de Technische Universiteit van Ilmenau en het Fraunhofer Instituut voor Digitale Media Technologie, waar we concepten als Personalised Auditory Realities (PARty) ontwikkelden en onderzochten hoe de hersenen werken bij het luisteren naar geluiden, zijn we gekomen tot de ontwikkeling van dit systeem Het geeft een echt gevoel van ruimtelijk geluid via hoofdtelefoons. Het gaat een revolutie teweeg te brengen in de hoofdtelefoontechnologie en de manier veranderen waarop digitale mediatoepassingen worden ervaren,” aldus de belofte van Brandenburg Labs.

Momenteel is het systeem nog in de bètafase. Het systeem werkt met een gewone hoofdtelefoon die is gekoppeld aan een HTC Vive-tracker. Volgens Brandenburg hoor je met deze technologie het geluid niet meer in je oor, maar in de kamer, alsof het uit luidsprekers komt. Het zal echter nog enige tijd duren voordat zijn systeem klaar is voor de markt. Thans ligt de focus op professionele beurzen en demonstratieomgevingen, daarna op de AES-conventie in Madrid in juni.

Meer weten? Kijk dan op de website van Brandenburg Labs.


EDITORS' CHOICE