NIEUWSPanasonic

Panasonic kondigt de Z95A en Z93A met ingebouwde Fire TV aan: “Explore More, Feel More”

Vandaag kondigt Panasonic twee nieuwe topmodellen OLED tv's aan voor 2024, de Z95A (65 inch en 55 inch) en de Z93A (77 inch). Dankzij de integratie van Fire TV kunnen kijkers op een compleet nieuwe manier content ontdekken en ervaren. Op deze tv's worden streamingdiensten, apps, live-kanalen en op de kijker afgestemde aanbevelingen namelijk samengebracht op een gepersonaliseerd startscherm. 

Panasonic Z95A en Z93A

De Z95A en Z93A worden gekenmerkt door superieure beeld- en geluidskwaliteit en dat is te danken aan een splinternieuwe chipset en helderder scherm. Dolby Vision IQTM Precision is verantwoordelijk voor superieure beeldverbetering en helderheid en het nauwkeurig door Technics afgestemde 360 Soundscape Pro maakt meeslepend 3D surroundgeluid mogelijk voor de ultieme zintuiglijke entertainmentbeleving.

Bij gamen draait alles om snelheid en responsiviteit en de nieuwe OLED-topmodellen van Panasonic zijn een van de eerste ter wereld met een beeldverversingssnelheid van 144 Hz voor een nog intensere gamingbeleving.

Panasonic Fire TV: Explore more. Feel more. In een wereld met een overvloed aan content vallen de Z95A en Z93A op door hun unieke vermogen om content afkomstig van reguliere zenders en streamingdiensten op één plek samen te brengen. Deze door Fire TV mogelijk gemaakte contentgerichte benadering biedt kijkers een ongeëvenaarde, gestroomlijnde ervaring als het gaat om het ontdekken en kijken van content.

“Met zoveel opties is het precies bepalen van wat men wil kijken de echte uitdaging. Onze nieuwe missie gaat daarom verder dan het bieden van geweldige beeld- en geluidskwaliteit. We willen het ontdekken van content vereenvoudigen, op een gemakkelijke én aangename manier,” aldus de heer Akira Toyoshima, President, CEO van Panasonic Entertainment & Communication Co., Ltd.

De integratie biedt gebruikers een verbeterde, vereenvoudigde gebruikerservaring en geeft ze toegang tot een uitgebreid aanbod van de beste streamingapps en -diensten. Deze OLED tv's zijn niet alleen entertainmentapparaten maar ook hubs voor het beheren van smart home-systemen. Ze zijn namelijk volledig compatibel met apparaten waarop Alexa is geïnstalleerd en hebben een smart home-dashboard waarmee gebruikers hun aangesloten smart home-apparaten naadloos kunnen monitoren en bedienen. Bovendien profiteren Apple-gebruikers van het feit dat beide nieuwe tv-modellen Apple AirPlay 2 en het HomeKit-platform ondersteunen.

Met de allereerste far-field spraakbediening met Alexa van Panasonic kunnen gebruikers eenvoudig met hun stem apps starten, muziek afspelen, titels zoeken, hun smart home-apparaten bedienen en meer, zonder naar de afstandsbediening te hoeven grijpen.

En wanneer de Z95A en Z93A niet worden gebruikt om naar content te kijken, veranderen deze modellen in dynamische displays. De Fire TV Ambient Experience maakt van het grootste scherm in huis een prachtige, altijd slimme display. Het kan de tv veranderen in een thuisgalerie, persoonlijke foto's weergeven en overzichtelijke informatie zoals kalenders en herinneringen tonen via aanpasbare Alexa-widgets.

Panasonic heeft veel van de beste functies geïmplementeerd uit het eigen besturingssysteem, zoals Penta Tuner voor geavanceerde zenderontvangst. Naast satelliet, kabel en antenne ondersteunt de Penta Tuner ontvangst via het internet (IPTV) en het thuisnetwerk (TV>IP). Dit betekent dat tv's niet in de buurt van een antenneaansluiting geplaatst hoeven te worden en dat programma's in elke kamer bekeken kunnen worden zonder dat er een extra tv-aansluiting nodig is.

De Z95A en Z93A worden daarnaast geleverd met een volwaardige afstandsbediening met de unieke MyApp-knop van Panasonic. Onder deze knop kunnen gebruikers niet alleen hun favoriete app maar ook hun favoriete Alexa-opdracht programmeren.

Terwijl de HbbTV Operator-app toegang tot live en on-demand content mogelijk maakt zonder dat er hardware of smartcards nodig zijn, maken USB Recording en terugspoelen van live-tv het kijken handiger en vereenvoudigen Automatische tunerdetectie en geavanceerde Channel Editor het installeren.

Panasonic Z95A en Z93A: "See it all, feel it all"

De nieuwe Z95A en Z93A OLED tv's zijn voorzien van een splinternieuwe chipset en helderder scherm: de HCX Pro AI Processor MK II en het Master OLED Ultimate-scherm (of Master OLED Pro Cinema1 voor de Z93A). De technische precisie van Panasonic mogelijk gemaakt door Japanse knowhow en techniek werd gecombineerd met de kleurenexpertise van Stefan Sonnenfeld.

Stefan Sonnenfeld, oprichter en CEO van Company 3, is voor de beste cineasten ter wereld een vertrouwde partner. Sonnenfeld behoort tot het handjevol gerenommeerde kunstenaars die de kracht van kleurgradaties meester zijn voor het vertellen van verhalen en het communiceren van emotie.

Sonnenfeld, door NPR (National Public Radio) omschreven als de 'da Vinci van de film', heeft zijn vaardigheden als colorist toegepast op vele van de best gewaardeerde en meest populaire speelfilms van de afgelopen tien jaar: Top Gun: Maverick, A Star is Born, Wonder Woman, HBO’s White Lotus, Star Wars: The Force Awakens, Jurassic World, 300 en nog veel meer. Net als veel andere toonaangevende coloristen, studio's en postproductiebedrijven, gebruikt hij in zijn dagelijkse workflow de OLED-schermen van Panasonic als grote referentiemonitoren.

De Z95A van Panasonic is voorzien van een Master OLED Ultimate-panel met een geavanceerde Micro Lens Array en een door technici van Panasonic ontwikkeld meerlaags warmtebeheerssysteem. Het scherm is ongekend helder dankzij verbeteringen in de aansturingstechnologie en deze warmtebeheersing.

"Bij Panasonic hebben we het produceren van de meest nauwkeurige beeldkwaliteit altijd voorop gesteld. Dit werd niet alleen mogelijk gemaakt door technische precisie maar ook door samenwerking met de beste coloristen van Hollywood. En voor de meest persoonlijke kijkbeleving hebben we AI toegepast voor het herkennen van het type content waar de kijker naar kijkt en het perfectioneren van zowel de beeld- als geluidsinstellingen", aldus de heer aldus de heer Akira Toyoshima, President, CEO van Panasonic Entertainment & Communication Co., Ltd.

De splinternieuwe HCX Pro AI Processor MK II van de Z95A en Z93A stuurt de nieuwe 4K Remaster Engine aan die de helderheid van gestreamde beelden verbetert door AI en wiskundige modellen te combineren voor kraakheldere, natuurlijke beelden en superieure onderdrukking van streamingruis. Ook de kleurgradatie is verbeterd om kleurverschuivingen te verminderen.

Beide modellen ondersteunen Dolby Vision IQTM Precision, een beeldverbeterings[1]systeem dat extra details onthult. Het is een verbeterde versie van Dolby Vision IQTM en past het lichtniveau in elk deel van het scherm aan om meer details weer te geven zonder de helderheid zodanig te verhogen dat het beeld er flets uitziet.

Met behulp van de ingebouwde omgevingslichtsensoren van de tv neemt deze technologie waar hoe licht het is in de woonkamer en past vervolgens het beeld op het scherm aan om ervoor te zorgen dat elk detail zichtbaar is, zelfs in de donkerste scènes. De nieuwe HCX Pro AI Processor MK II ondersteunt ook Dolby Vision tot 120-144 Hz.

In samenwerking met onze partners in Hollywood hebben de technici van Technics de nieuwe OLED-schermen zo nauwkeurig afgestemd dat content kan worden bekeken en beluisterd zoals bedoeld door de makers. Het door Technics afgestemde 360 Soundscape Pro, met multidirectionele luidsprekers en Dolby Atmos®-ondersteuning, maakt meeslepend 3D-surroundgeluid mogelijk.

Panasonic Z95A en Z93A: een nieuw niveau in gaming

De Z95A en Z93A behoren tot de eerste OLED tv's ter wereld met een High Frame Rate (HFR) van 144 Hz, een revolutionaire ontwikkeling voor gamingliefhebbers. De functie garandeert ongeëvenaarde responsiviteit, een groot pluspunt voor gamers die een competitief voordeel proberen te behalen. Deze innovatie is te danken aan de nieuwe HCX Pro AI Processor MK II, die gewaardeerd wordt vanwege de levendige, naadloze en kristalheldere weergave van beelden.

Dankzij deze nieuwe processor introduceert Panasonic de verbeterde 'Game Mode Extreme', die de tv's voorziet van geavanceerde gamingfunctionaliteiten en ze daardoor compatibel maakt met de nieuwste gamingconsoles en pc's. De toepassing van HDMI 2.1 met een HFR van 144 Hz en VRR maakt meer frames per seconde mogelijk, wat leidt tot een snellere, en vloeiendere gameplaybeleving. Een andere belangrijke ontwikkeling is het verbeterde Dolby Vision Gaming, dat nu ook compatibel is met framesnelheden tot 120-144 Hz. Deze upgrade maakt ultiem contrast en superieure beeldkwaliteit mogelijk in High Dynamic Range voor een nog betere gamingervaring.

Bovendien hebben deze tv's een ultralage input lag, een kenmerk dat cruciaal is voor snelle games, omdat het zorgt dat elke actie van de controller direct wordt weergegeven op het scherm, waardoor spelers een voorsprong hebben op hun tegenstanders.

De nieuwe OLED tv's ondersteunen ook True Game Mode, een beeldinstelling die specifiek werd ontwikkeld om de nauwkeurigheid van de kleurweergave te vergroten, met optimale instellingen voor de witbalans en grijswaarden. Het resultaat is een gamingervaring die nauw aansluit bij de visie van de gameontwikkelaars en spelers een filmische en authentieke visuele beleving biedt.

Naast de visuele verbeteringen, bieden deze tv's ook speciale Game Sound Modes voor RPG (role-playing games) en FPS (first-person shooter) games. De RPG-modus creëert een 3D-geluidslandschap met duidelijke dialogen, essentieel voor meeslepende verhalen en strategische gameplay. De FPS-modus is nauwkeurig afgesteld om cruciale geluidssignalen, zoals voetstappen, te accentueren, wat een tactisch voordeel oplevert in shootergames.

Een andere opvallende functie is HDR Picture Adjustment met Tone Mapping OFF. Hiermee kunnen HDR-games perfect worden ingesteld bij de bron in plaats van de tv. Dit maakt hoge helderheidsniveaus en detaillering mogelijk zonder dat lichte delen overbelicht worden.

Alle game-instellingen zijn eenvoudig toegankelijk via een vernieuwde Game Control Board-overlay, waarmee alle instellingen snel kunnen worden aangepast. De overlay kan ook onder de MyApp-knop op de afstandsbediening worden opgeslagen, zodat de gebruiker er snel toegang toe heeft.

De Panasonic Z95A en Z93A zullen naar verwachting vanaf het derde kwartaal van 2024 op de markt verschijnen. Prijsinformatie is nog niet bekend gemaakt.


EDITORS' CHOICE