NIEUWSFocal

Focal Aria Evo X: vernieuwing van de Aria productlijn

De Franse luidsprekerfabrikant Focal heeft de Aria Evo X productlijn gepresenteerd, een reeks hifiluidsprekers voor thuis die in de voetsporen treden van de Aria 900-reeks, die al tien jaar op de markt is. Met vernieuwde technologieën en een nieuwe afwerking gaat de Aria Evo X-reeks volgens de makers nog een stapje verder, zowel qua geluid als qua design. De levering gaat in de loop van dit kwartaal beginnen.

Focal Aria Evo X: luisterplezier voor muziek en thuisbioscoop

De Aria Evo X productlijn bestaat uit een drietal vloerstaanders, een monitorluidspreker en een centerluidspreker. Voor het monitormodel is een passend statief leverbaar. Net als de Aria 900-luidsprekerlijn die in 2013 werd gelanceerd, is de Aria Evo X productlijn gemaakt om hifigeluid te bieden dat expressief is en tegelijkertijd toegankelijk (in prijs) in relatie tot de prestaties die het levert. De lijn belooft sensationeel luisterplezier, met de kenmerkende meeslepende ervaring van het merk, aldus het persbericht van Focal.

De nieuwe luidsprekers beschikken over uitstekende technologische innovaties die exclusief zijn voor het merk. De 'M'-vormige omgekeerde dome TAM-tweeter is de opvolger van de TNF-tweeter. Deze innovatieve functie reproduceert de hoge tonen getrouwer door verder in te gaan op het hoge en lage spectrum. De surround op het middengebied is uitgerust met TMD (Tuned Mass Damper) technologie om vervorming te verminderen. De 'M'-vorm van de conus is een andere Focal-innovatie, die in staat is om hoge frequenties tot 30 kHz te produceren. In de woofers is de magneet vernieuwd om meer impact in de bas te leveren. De ingenieurs van Focal hebben ook de cross-overs voorzien van betere componenten om de luidsprekerbalans te verbeteren.

Innovatie gaat bij Focal naar eigen zeggen nooit alleen over de technologie. Het merk biedt ook een nieuwe afwerking aan genaamd Moss Green Hoogglans. Met zijn diepgroene tint en hoogglans vernis, geeft het een heldere en moderne uitstraling aan de luidsprekers. Het wordt vergezeld door de Black High Gloss en Prime Walnut afwerkingen, in al hun tijdloze elegantie. Elke afwerking wordt gecombineerd met afneembare frontpanelen met leereffect.

Focal Aria Evo X: zelfontwikkelde conus gemaakt van vlas

De Aria Evo X opent een nieuw hoofdstuk voor een kenmerkende Aria functie, met de iconische vlasconus in de middentoners en woofers. Deze innovatie werd door Focal voor het eerst onthuld met de Aria 900-lijn in 2013. De conus is gemaakt van Franse vlasvezel en is de basis van een zeer natuurlijk geluid dat vrij is van kleuring gecombineerd met een rijk middenbereik en heldere laagweergave. De drivers met vlasvezelconus is te vinden in een heleboel producten van Focal, van geïntegreerde luidsprekers tot audiokits voor in de auto, en zelfs in monitoren voor professioneel gebruik.

De levering van de nieuwe luidsprekers zal in de loop van het eerste kwartaal van 2024 gaan beginnen.

Adviesprijzen, per stuk:
Aria Evo X No1:     749 euro
Aria Evo X No2:  1 699 euro
Aria Evo X No3:  1 999 euro
Aria Evo X No4:  2 299 euro
Aria Evo X Center:  799 euro
Aria Evo stands:      399 euro (per paar)

MERK

EDITORS' CHOICE