Hifi Solutions is al decennialang het vertrouwde adres in Mokum waar iedere Amsterdammer op zoek naar de betere hifi graag het oor te luisteren legt. Dat ‘oor’ gaat dan over deskundig, onafhankelijk advies, maar ook over het laven aan het veelkleurige aanbod op de Muiderstraat. Dat dit feest veelal gepaard gaat met aankoop, bewijst de navraag in de directe kring van ondergetekende.
De clientèle strekt zich inmiddels uit tot ver buiten de hoofdstad; Hifi Solutions staat op een grote kaart. Tijd voor een nieuw bezoek, met als aanleiding de Naim Atom en Sonus faber Minima Amator II luidsprekers.
Overigens, dit verhaal heeft een sterk persoonlijk tintje. Niet alleen kom ik al sinds jaar en dag in het hifi-complex aan de Muiderstraat, al vanaf de jaren zeventig, om cassettebandjes te kopen, onder andere. Het is ook ‘the place to be’ voor collega muzikanten, voor een oriëntatie op de betere hifi. Maar daar blijft het niet bij. Ook bij de ‘passieve’ liefhebber van muziek ken ik niemand in Amsterdam die niet ooit een voet over de drempel heeft gezet, voor advies en/of aankoop. De geschiedenis van de winkel ontvouwt zich bij de entree. Een keur aan legendarische hifi staat op de bovenste plank van de hoofdruimte, bij de kassa. Authentieke radio’s, bandrecorders en versterkers in het gelid, stille getuigen van een rijke historie.
De ontvangst door kapitein Rick Oldersom en de zijnen is altijd warm, en niet zelden gelardeerd met de rijke Mokumse humor. Het komt van dichtbij: de schitterende Portugese synagoge staat aan de overkant. Je moet er wel tegen kunnen; ik vind het geweldig. Het eerste bezoek was met een gitaar op de rug, opgewacht bij de kassa door een trio met geslepen messen, waaronder onze Ernst, ook zo’n geinponem. “Hij weet toch wel dat ie niet voor gitaarversterker komt, hè? Het laatste bezoek, voor deze luistersessie en verslag, was zonder gitaar. Rick in de bocht: ”Geen gitaar? Helemaal niks!”. Reactie van echtgenote Mandy: “We hadden afgesproken dat we dat soort grappen niet meer vòòr de koffie zouden maken, Rick”.
Het tekent de sfeer in de winkel, het gevoel waarmee het advies gepaard gaat, of de luistersessie, of de aankoop, of het genieten in de huiskamer, als de set eenmaal staat. Een cliché, maar daarom niet minder waar: je komt een beetje thuis, iets dat je bij de MediaMarkt niet kunt zeggen.
Naim Uniti Atom
Meestal is een luistersessie bij Hifi Solutions gekoppeld aan een groot systeem met grote prijskaartjes. Dit keer niet. Je kunt bepaald nog steeds niet spreken van een instapset, daarvoor is het allemaal veel te serieus wat Rick in Petto heeft, maar het gaat wel om componenten die betaalbaar zijn. En ongelooflijk compact. “Ik heb een zeer muzikale set voor je staan waar ik zelf met heel veel plezier naar luister”.
De aanblik is al geweldig. Twee schitterende monitoren (zeg maar monitortjes, hoewel de correctiefunctie aangeeft dat dit geen Nederlands is) van Sonus faber, de Minima Amator II op twee fraaie stands. Het schattige kastje dat in het midden staat te pronken is de Naim Atom. Versterkers? Streamer? Jawel, maar alles in dat ene kastje. Compacter en completer ga je ‘t niet beleven. Heb dit wonder in omvang en veelzijdigheid al eerder thuis gehad, voor een uitgebreide review. Ben dus wel bekend met het fenomeen, maar niet in combinatie met deze twee schoonheden van Sonus faber. Een vogelvlucht.
Officieel en voluit heet dit kleine wonder Naim Uniti Atom en wordt omschreven als een ‘streaming player’. Maar er is zoveel meer. Als eerste valt, naast de schattige uitstraling van ukkepuk, het design op, British & Beautiful. Ook springt het ruime, prachtige display in het oog.
Veel aandacht en mogelijkheden voor verschillende bronnen, waaronder tv, waarover straks meer. Het laatste onderdeel van de keten in het apparaat is de krachtige stereo-eindversterker. Daarnaast zijn er uitgangen voor een hoofdtelefoon (jack, 3,5 mm) en een eventuele subwoofer. Deze laatste uitgang komt van de voorversterker en kan dus ook gebruikt worden voor andere doeleinden.
App en Apple
Alle top streamingdiensten staan tot je beschikking, waaronder Spotify, Apple Music, Tidal en Qobuz, plus een drempelloze toegang tot Apple AirPlay 2 en Chromecast, Bluetooth behoort tot de draadloze connectie. Via de Naim App is alles probleemloos te bedienen.
Zelfs voice-control behoort tot de mogelijkheden, middels Google Assistant en Apple Siri. En er is zelfs een ‘smart’ remote control als handset.
Ook de aansluitmogelijkheden zijn legio. Tot de audio inputs behoren twee optische TOSLink’s (tot 24bit/96kHz), een coaxiale RCA (tot 24bit/192kHz), een HDMI ARC (heel fijn! Voor de tv!) En maar liefst twee USB-A poorten, één aan de achterkant en één aan de voorkant. Bovendien is er nog een analoge ingang, één keer RCA stereo. De Naim Uniti Atom heeft voor dit ontwerp al de nodige prijzen in de wacht gesleept. Met reden.
Sonus faber Minima Amator II
Deze schitterende luidspreker, zowel visueel als auditief, staat op een al even fraaie standaard. Deze Carrara stand is optioneel verkrijgbaar. De Minima Amator II is de opvolger van de iconische Sonus faber Minima Amator, geïntroduceerd in 1992. De Minima Amator II maakt, samen met de Electa Amator III, deel uit van de Heritage Collection, een naam die niet zomaar is gekozen. Heritage Collection is een eerbetoon aan de klassieke en legendarische modellen uit het roemrijke verleden van Sonus faber, dat prachtige merk uit het zonnige Italië.
De Amator II is een toonbeeld van origineel Italiaans vakmanschap en design. De kast is gemaakt van massief walnoot en handmatig aangebracht leer. Puur handwerk dus. De subtiele details in brons geven de kunstwerken een chique en tijdloos charisma. Hierdoor komen de luidsprekers uitstekend tot hun recht in een klassiek interieur, maar ook in iedere inrichting van moderne signatuur.
Het kunstwerk is uitgevoerd met de modernste luidsprekertechnieken, uit de stal van, en gepatenteerd door, Sonus faber. De tweeter is een 28mm silk dome en garandeert een zowel zijdezacht als gedetailleerd hoog. Detail is het schroefje aan de voorzijde, dat ongewenste inbreng van de luidsprekerkast elimineert. De 50 mm midwoofer staat voor een prachtig, strak laag en levensechte weergave van stemmen. De ultra stijve kast is opgebouwd uit 20 lagen van 25 mm dik hout.
Porter en Akkerman
Rick heeft geen woord te veel gezegd. Het is ronduit verbijsterend wat er uit het kleine setje komt. Wat om te beginnen opvalt, is het brede geluidsbeeld. Ja, er zit geen mega-diep laag in, maar dat mag je ook niet verwachten van zulke kleine luidsprekers. Toch heb je geen seconde het gevoel dat er iets ‘mist’. Een ander punt dat direct in het oor springt is dat de set zich niet laat beïnvloeden door muziekstijl of dynamische verschillen.
Je hebt bovendien permanent het gevoel dat je naar muziek luistert, muziek die loskomt van de componenten, alsof ze er niet zijn. We luisteren naar vele, vele tracks. Die worden soms aangevuld door ondergetekende, maar we laten Rick even aan het woord met zijn muziekkeuze.
Als eerste Gregory Porter, met God Bless the Child. De meester van de warme stem, tot de rand gevuld met soul, komt danig binnen aan de Muiderstraat. Porter wordt gevolgd door een opname die ik goed ken, een live-uitvoering en -opname van Sting’s eerste grote hit met The Police, Roxanne. Heb deze opname al op veel sets gehoord en ook deze is zeer overtuigend. The Ship Is at the Landing van Knut Reiersrud, ook heel fraai, wordt gevolgd door Moonshine Got Me, een bijzondere opname gespeeld op een bijzondere gitaar. Een prachtig verhaal steekt achter het al even prachtige Keep the Wolves Away. Ontroerend en huiveringwekkend mooi.
Een verzameling gitaristen achter elkaar: Home is in de Delta van Muddy Waters, een klassieker, wordt gevolgd door The Healer, van John Lee Hooker. Zoals bekend is deze track verguld met een hoofdrol voor Carlos Santana. Wonderbaarlijk toch, dat je deze gitarist al na twee noten herkent en dat deze set dit genadeloos weergeeft.
Highway en terugweg
Onze eigen Jan Akkerman mag de reeks gitaristen afsluiten met zijn Key to the Highway, een mooie track van het album Puccini’s Café. Dan een absolute klassieker, House of the Rising Sun, in een bloedstollende versie van Waylon Jennings. Een live-opname weer: I am so Afraid van Fleetwood Mac, met Lindsay Buckingham in het voetlicht. Genesis knalt vervolgens de toko uit met een live-uitvoering van Abacab, een duel tussen de gitaar van Daryl Stuermer en de toetsen van Tony Banks. Als laatste weer een absolute klassieker, Fever, in de uitvoering van Peggy Lee. Verbazingwekkend, hoe goed de contrabas overeind blijft via deze kleine luidsprekers. Leuk detail: het slagje op de kleine tom-tom in het midden van het nummer wordt in toon omhoog gestuwd door een vinger van de linkerhand en ook dat hoor je over dit systeem.
Het wordt tijd om afscheid te nemen. Van de set, de muziek, Rick, Mandy en het hele team achter Hifi Solutions, in de wetenschap dat ik snel weer mag komen. Het begon met cassettebandjes, vandaag eindigde met een puike set en de muziekkeuze van Rick. Ben benieuwd wat het volgende bezoek aan Hifi Solutions in petto heeft.
Hifi Solutions | Muiderstraat 13-15-17, Amsterdam | www.hifisolutions.nl