NIEUWS

Totaldac Amp-1 Sublime: krachtige stereo eindversterker die ook als mono eindversterker kan worden gebruikt

Het Franse audiobedrijf Totaldac heeft een nieuwe vlaggenschip eindversterker gelanceerd genaamd Amp-1 Subliime. De nieuwe Amp-1 Sublime is een tweekanaals versterker maar hij kan ook als monoversterker worden gebruikt. In dat laatste geval zijn twee exemplaren nodig voor tweekanaals weergave.

Totaldac Amp-1 Sublime: krachtige en zware eindversterker

De Amp-1-sublime is de nieuwe referentieversterker van het Franse Totaldac. Volgens de fabrikant is de eindversterker ontwikkeld met enerzijds een set luidsprekers van het Amerikaanse Magico type M6 en anderzijds de Totaldac d100%wood luidsprekers en een groot hoornsysteem met een efficiëntie van 105 dB (1 Watt / 1 meter). De d1-sublime DAC of een analoge spoelenrecorder zijn als bron gebruikt. Totaldac heeft dus heel verschillende luidsprekers gebruikt.Immers, de M6 van Magico is niet zo gevoelig en heeft dus een beetje potige versterker nodig. Hoornsystemen daarentegen zijn vaak heel gevoelig en kunnen prima aangestuurd worden door een kleinere versterker.

De Amp-1 Sublime heeft uitsluitend halfgeleiders onder de kap, d.w.z. geen buizen. De triodetrap die in de vorige generatie Amp-1 werd gebruikt, is nu geüpgraded door een innovatieve transistorversterkingstrap, die een zeer laag aantal componenten gebruikt (allemaal discreet) en geen globale feedback. Er wordt een zeer hoge spanning (240 Volt DC) gebruikt om de maximale dynamiek aan het signaal te geven en de voeding ervan is ook gebaseerd op een discrete regelaar. Het circuit maakt gebruik van 0,01% VAR Bulk Metal Foil-weerstanden van Vishay in de kritische spanningsversterkingsfase. De versterkingsfase wordt vervolgens gevolgd door een even innovatieve en krachtige transistorbuffer, die ook geen globale feedback gebruikt.

Het ontwerp combineert in de kern het schrappen van globale feedback, weinig ruis, hoge versterking (33 dB), een zeer hoge bandbreedte (400 kHz) en hoge stroomsterkte tot een belasting van één Ohm dankzij de 2500 VA/25 kilogram voedingstransformator. Deze kenmerken produceren een transparant, snel, levend en natuurlijk geluid zonder hardheid en tegelijkertijd met punch en gewicht in de bas, aldus de fabrikant.

De Amp-1-sublieme versterker kan gebruikt worden als stereoversterker met cinch-ingangen. Er is echter ook een enkele XLR-ingang gemonteerd voor mono gebruik. In dat laatste geval worden de twee kanalen gebrugd en ontstaat een volledig gebalanceerde versterker met een XLR-ingang. Bij stereo-gebruik levert de Amp-1 Sublime 150 Watt per kanaal aan acht Ohm, 300 Watt aan vier Ohm en 500 Watt aan twee Ohm. De versterker blijft stabiel werken tot een minimumbelasting van één Ohm. De volledig gebalanceerde mono-versie kan 600 Watt aan acht Ohm leveren of 1.000 Watt aan vier Ohm. Het frequentiebereik loopt van 0,06 Hz tot 400 kHz (-3 dB). De afmetingen zijn 483 x 453 x 230 millimeter (B x D x H) en de Amp-1 Sublime weegt 54 kilogram.

De adviesprijs is 26.000 euro. Bij mono-gebruik zijn twee exemplaren nodig voor stereoweergave. Meer weten? Kijk dan op de website van Totaldac.


EDITORS' CHOICE