NIEUWSElac

Elac Elegant BS 312.2: een icoon verregaand vernieuwd

Sinan Kökbugur | 16 november 2023 | Fotografie Fabrikant | Elac

De Duitse audiofabrikant heeft de tweeweg monitorluidspreker Elegant BS 312.2 gelanceerd. De luidspreker is weliswaar nieuw, maar ook weer niet want de Elegant BS 312.2 is goed beschouwd het resultaat van een evolutie die in 1995 is begonnen. De zwarte of witte behuizing is gemaakt van aluminium en de koper kan kiezen uit verschillende kleuren frontjes.

Elac Elegant BS 312.2: tweeweg monitorluidspreker

In 1995 begon de reis van de Elegant 305, het meest succesvolle model ooit van het Duitse Elac. Gedurende de jaren heeft deze luidspreker een ontwikkeling doorgemaakt vergelijkbaar met die van de Porsche 911, d.w.z. het laatste en het eerste model wijken in technische zin nogal van elkaar af, hoewel er ook overeenkomsten zijn. Het voortdurend verbeteren van een succesvol model is door Elac tot een ware kunst verheven; overigens geldt dat ook voor de 911 van Porsche.

De enige eigenschap van de luidspreker van Elac dat sinds de introductie onveranderd is gebleven, is de aluminium behuizing. In de tijdspanne van bijna dertig jaar hebben de opeenvolgende behuizingen echter wel de nodige upgrades gekregen. Het model heeft alle versies van de befaamde Elac Jet tweeter aan boord gehad, en de aluminium conus heeft ook de transitie gemaakt naar de huidige aluminium-kristal sandwichconus.

Eind 2023 ziet de nieuwste versie, de Elegant BS 312.2 het levenslicht. De splinternieuwe Elac JET 6 tweeter is vanzelfsprekend ook in dit model ondergebracht. De woofer heeft een grotere spreekspoel en nog krachtiger magneet gekregen en voor het eerst zijn er bi-wiring luidsprekerterminals toepast.

Als een luidspreker absoluut klein moet zijn en audiofiele eigenschappen moet bezitten, kom je volgens de importeur bij deze Elegant BS 312.2 uit. Zijn bijnaam van het A4-tje maakt duidelijk wat het formaat is.

Elac heeft niet alleen aan de klank gedacht. Een luidspreker staat per definitie in het zicht en moet er dus ook goed uitzien. Met de introductie van de Elegant BS-312.2 komen er ook veel accessoires beschikbaar, die ook op alle voorgangermodellen te gebruiken zijn.

De Elegant BS 312.2 wordt zonder frontje geleverd. Optioneel zijn echter metalen frontjes of magnetische frontjes leverbaar in acht verschillende kleursamenstellingen. Er komt zelfs een mogelijkheid beschikbaar om het design van het stoffenfront zelf te ontwerpen. Ook is een aluminium voet beschikbaar die is voorzien van rubber dempingsmateriaal, ideaal als de luidspreker op een meubel wordt geplaatst. Deze voet kan ook dienen als stelvlak op de Elac LS 60 luidsprekerstandaard waarop de luidspreker stevig vastgezet kan worden.

De Elegant BS 312.2 is leverbaar in hoogglans zwart en wit en heeft en adviesprijs van net geen 900 euro per stuk.

MERK

EDITORS' CHOICE