NIEUWSOrtofon

Ortofon 2MR: 2M-elementen met een minder hoge behuizing

De Deense elementbouwer Ortofon A/S heeft zijn populaire 2M-productlijn van MM-elementen als uitgangspunt genomen voor de 2MR-productlijn. Het 2MR-assortiment neemt het bestaande 2M-cartridgeaanbod en hervormt het in een nieuwe “gereduceerde” behuizing die het compatibel maakt met een breder scala aan toonarmen.

Ortofon 2MR

De leden van de nieuwe Ortofon 2MR-productlijn zijn voorzien van een speciaal ontworpen behuizing die op maat is gemaakt voor draaitafels en toonarmen die elementen met een kleinere hoogte vereisen. Met de smalle behuizingen van de 2MR-elementen kunnen de 2MR-elementen naadloos worden geïntegreerd zonder dat er aanpassingen aan of afstandhouders onder de toonarm nodig zijn. Hierdoor is een snelle en eenvoudige montage met slechts twee schroeven mogelijk.

De leden van de 2MR-productlijn profiteren van alle bestaande beloftes van de 2M-serie op het gebied van authentieke geluidsweergave. Een krachtig motorsysteem met quad-spoelen en split-pole pin-technologie minimaliseert wervelstroomverliezen, waardoor de kanaalbalans en nauwkeurigheid worden verbeterd. Deze innovatie resulteert in een helder, gedetailleerd en levensecht geluid, waarbij de nuances van uw dierbare vinylcollectie getrouw worden vastgelegd.

De 2M-productlijn van MM-elementen heeft zich gedurende vele jaren bewezen als een van de belangrijkste oplossingen voor hoogwaardige vinylweergave tegen een concurrerende prijs. De elementen zijn los te koop maar veel draaitafelfabrikanten leveren hun draaitafel met daarin voorgemonteerd een element van Ortofon. 2M Reduced, of 2MR, heeft tot doel dit aanbod verder uit te breiden door hetzelfde 2M-ontwerp en dezelfde technologie te gebruiken, maar het te leveren in een behuizing met verminderde hoogte, zodat deze geschikt is voor een verscheidenheid aan andere toonarmen of gebruiksscenario's.

Vertical Tracking Angle (VTA)

De verticale trackinghoek is de hoek tussen het draaipunt van de cantilever van een element en waar de diamant de plaatgroef raakt. Elementen van Ortofon zijn zo geconstrueerd dat de cantileverhoek overeenkomt met de platensnijhoek van 20 graden, wanneer het element is geladen met de aanbevolen volgkracht en de cartridgebasis evenwijdig is aan de toonarm, die op zijn beurt evenwijdig is aan het plaatoppervlak. Als gevolg van dit ontwerp zal de VTA niet correct zijn als een element ooit op een toonarm wordt gemonteerd waar deze zelfs maar iets naar achteren moet leunen ten opzichte van het plaatoppervlak. Het gevolg is veelal een verlies aan details in de muziekweergave.

Het bestaande 2M-assortiment is zeer geschikt voor veel toonarmen op de moderne markt en voelt zich perfect thuis op toonarmen met instelbare VTA. Er zijn echter veel toonarmen van populaire draaitafelmakers, zoals Linn, Rega, Pro-Ject en anderen, waarbij de VTA niet verstelbaar is en de behuizing van de reguliere 2M te hoog is. Dan zijn er ook nog gebruikers die hun draaitafel misschien willen aanpassen met een dikkere mat en dan is ook een lagere behuizing nodig.

De 2MR reduceert de totale hoogte van de elementbehuizing tot 14 millimeter en dat is 3 millimeter minder vergeleken met de standaardversie. Deze reductie maakt een wereld van verschil voor de haalbare geluidskwaliteit van een draaitafel waarbij VTA een probleem is met een standaard 2M-cartridge. Het alternatief is aanpassing van de toonarm of montage van een andere toonarm, maar dan is montage van een minder hoog element vermoedelijk toch wel wat eenvoudiger.

Omdat deze cartridge-optie met verschillende formaten nuttig is in veel gebruikssituaties, is elk model van de 2M-serie verkrijgbaar in een 2MR-variant, inclusief de 2M Black LVB250, de 2M Mono en de 2M 78. Voor het gemak zijn de 2MR-styli hetzelfde als de reguliere styli uit de 2M-serie en kunnen worden geüpgraded zoals bij de reguliere serie.

Naar verwachting zullen de leden van de 2MR-productlijn in de loop van deze maand voor het eerst geleverd kunnen worden. Meer weten? Kijk dan op de website van Ortofon.


EDITORS' CHOICE