REVIEWCanton

Review Canton GLE serie luidsprekers en Power Sub 12

SAMENVATTING

In de Canton GLE lijn valt er een hoop te kiezen zodat er altijd sprake is van perfecte timbre matching in wat voor opstelling dan ook. Actief, passief, on-wall, upfiring, er is overal aan gedacht. Voor het LFE kanaal zijn de subwoofers uit de Power Sub lijn een perfecte match.

PLUSPUNTEN

 • Mooie afwerking
 • Veel keuze binnen de GLE lijn
 • Grote, open klank met genoeg detail

MINPUNTEN

 • Niet alle modellen hebben de Makassar afwerking
 • Beperkte mogelijkheid om de AR 4 Atmos luidsprekers op te hangen

De GLE lijn van de Duitse speakerfabrikant Canton bestaat uit een groot aantal luidsprekers zodat er voor iedereen een geschikte optie is, of je nou muziek- of filmliefhebber bent. Canton heeft geluidskwaliteit en vakmanschap hoog in het vaandel staan, dus we gaan eens een kijkje nemen wat de GLE-luidsprekers naast het aantrekkelijke prijskaartje te bieden hebben en uitzoeken waarom ze de aandacht trekken van audioliefhebbers over de hele wereld.

Canton en de GLE lijn

Canton werd opgericht in 1972, begon als een kleine onderneming en groeide snel uit tot een belangrijke speler in de audiobranche, samen met merken zoals Magnat en mijn persoonlijke favoriete merk: MB Quart.

In de beginjaren concentreerde Canton zich voornamelijk op de productie van luidsprekers en hifi-apparatuur. De fabrikant legde daarbij de nadruk op kwaliteit en precisie, wat al snel de reputatie van het merk opbouwde.

De Canton GLE-lijn werd oorspronkelijk geĆÆntroduceerd in de late jaren 90. De GLE-lijn heeft door de jaren heen verschillende technologische innovaties van Canton ontvangen. Naarmate de jaren verstreken heeft Canton de GLE-lijn uitgebreid met verschillende luidsprekermodellen, waaronder vloerstaande luidsprekers, boekenplank-modellen en centerluidsprekers, en onlangs is de GLE lijn voorzien van atmos- en on-wall luidsprekers. De luidsprekers zijn allemaal verkrijgbaar in een zwarte en witte afwerking maar bij sommige modellen kan ook gekozen worden voor een Makassar houtlook afwerking.

Canton heeft altijd gestreefd naar innovatie, en zo hebben ze verschillende gepatenteerde technologieĆ«n ontwikkeld en geĆÆntroduceerd op hun luidsprekers. Waaronder hun unieke conusmaterialen, tweeters en hoogwaardige cross-over netwerken. Een aantal van deze technologieĆ«n is terug te vinden in de GLE lijn; zo vind je aluminium-magnesium tweeters, woofers met titanium conussen en polycarbonaten manden.

Naast passieve luidsprekers groot en klein beschikt de GLE lijn ook over aan aantal actief aangestuurde luidsprekers. De GLE 90, 30 en 50 zijn in dit geval allemaal voorzien van een ingebouwde versterker en een andere naam, namelijk Smart GLE 9 S2, Smart GLE 5 S2 en Smart GLE 3 S2.

Het woordje ā€˜smartā€™ verraadt ook al een beetje de functionaliteit van deze modellen want niet alleen beschikken ze over een ingebouwde versterker en ijn er verschillende aansluitingen en verbindingsmogelijkheden aanwezig, maar de kers op de taart is dan toch wel de draadloze communicatie tussen de linker- en rechter stereomodellen.

Er zijn kortom veel verschillende modellen binnen de GLE lijn die beschikken over de laatste technologieƫn en snufjes, maar de hamvraag is natuurlijk: hoe klinkt dat dan? Om daar een antwoord op te vinden, kregen we voor deze review de beschikking over een set GLE 90 AR vloerstaanders met ingebouwde atmos speakers, een set GLE 30 boekenplankspeakers, een set GLE AR 4 Atmos-speakers die geplaatst worden op de GLE 30, een GLE 50 centerluidspreaker Ʃn de Power Sub 12 subwoofer. Dat alles werd aangestuurd via een Marantz AV7706 processor, een Marantz MM77055 en een Arcam P1000 versterker. Om de luidsprekers de beste kans te bieden is het hele set aangesloten via AudioQuest SLiP-DB 14/2 bekabeling.

Bestaan ze nog?

De luidsprekers hebben onze oren met veel films doen strelen. Laten we voor nu wat dieper inzoomen op de nieuwste film van Jason Statham: ā€œMeg 2: The Trenchā€ (Dolby Atmos) Zouden deze haaien nog bestaan? Ergens diep in de zee? Als het aan Statham ligt niet. Over de kwaliteit van het verhaal zijn de meningen verdeeld maar over de 7.1 Dolby Atmos mix waren we zĆ©Ć©r te spreken, net zoals de manier waarop de Canton GLE luidsprekers deze presenteerden. Zo viel mij direct op hoe open en soepel alles werd weergegeven, de stemmen klonken natuurlijk en de effecten groots.

De luidspreker die me daarbij in het bijzonder opviel was de GLE 50 centerluidspreker, de klanken werden namelijk erg volwassen, groots en sterk neergezet. Ik had geen enkel moment het gevoel dat ik naar een kleine centerspeaker zat te luisteren. In de home cinema is dit erg belangrijk omdat het grootste deel van het geluid van een film uit je center luidspreker komt. Tijdens de explosies diep in de Marianna Trench aarzelen de onderzeeƫrs en de Power Sub 12 geen moment en wordt de kamer gevuld met een strak, snel maar ook diep laag. Aangezien de kast gesloten is zal er iets minder gerommel aanwezig zijn dan wat je normaal vindt bij open subwoofers maar hiervoor krijg je wel snelheid en een strakker laag terug, dus wat is beter? Dat hangt af van persoonlijke voorkeur, maar als we appels met peren moeten vergelijken zou ik zeggen dat de Power Sub 12 ergens in het midden zit.

Wanneer we richting het eind van de film gaan en onze eindbaas Statham het op een indrukwekkende manier in zijn eentje op een jetski gaat opnemen tegen maar liefst drie van die uit de kluitengewassen haaien is duidelijk dat dit niet half zo indrukwekkend is als de prestaties van de Canton GLE lijn en de Power Sub 12. Er is genoeg subtiliteit aanwezig om de stillere en rustigere scĆØnes van voldoende ambiance te voorzien, maar wanneer alle remmen los moeten tijdens het echte spektalen dan leveren de GLE luidsprekers een indrukwekkend staaltje volume en zetten ze het geluidspodium breed en stevig neer.

Upfiring en dolby atmos

Waar normaal luidsprekers voor dolby atmos hoog of in het plafond geplaatst worden, maken we in deze setup gebruik van upfiring luidsprekers. Dit houdt in dat de geluidgolven eerst richting het plafond geschoten worden en vanaf daar teruggekaatst worden richting de luisterraar. Zaken zoals een vlak plafond en goede plaatsing van de luidsprekers zijn hierbij logischerwijs essentieel. Bij ons staan de luidsprekers in een rechthoekige opstelling met de luisteraar in het midden en is het plafond zo'n 2.70 meter hoog. Wat we direct merkten is dat de objecten zoals een vliegtuig of kogels en andere kleinere specifieke objecten moeilijker in de ruimte te plaatsen zijn aangezien de reflectie zorgt voor een groter spreidingspatroon. Dit is minder merkbaar bij bijvoorbeeld explosies of regen omdat dit objecten zijn die van nature ruim en groots klinken.

Ondanks dat alleenstaande objecten moeilijker in de ruimte te lokaliseren zijn is er nog altijd sprake van een goede 3D-geluidservaring. De ruimte wordt gevuld door muziek, effecten en ambiance die door de reflectie groots en indrukwekkend weergegeven worden en geven je het gevoel dat je middenin de film zit.

Conclusie

De GLE lijn van Canton lijkt op papier een instapserie maar vanaf het moment dat je de luidsprekers uit de doos haalt wordt duidelijk dat behalve op het prijskaartje dit niet terug te zien is. De luidsprekers zijn strak afgewerkt met geen zichtbare naden in de wrap en magnetische grillen. Binnen de GLE lijn valt er een hoop te kiezen zodat er altijd sprake is van perfecte timbre matching in wat voor opstelling dan ook. Actief, passief, on-wall, upfiring, er is overal aan gedacht. Voor het LFE kanaal zijn de subwoofers uit de Power Sub lijn een perfecte match. Het is wel een beetje jammer dat bij veel modellen alleen gekozen kan worden voor een zwarte of witte afwerking, ik had de Makassar afwerking graag overal als optie gezien. Ook is het bevestigen van de AR 4 luidspreker aan de muur lastig en aan het plafond onmogelijk omdat deze alleen een sleutelgat ophangsysteem heeft. Gelukkig hebben deze twee minpuntjes geen effect op de geluidskwaliteit, de luidsprekers leveren een open, relaxte en volle klank waardoor je naast films ook uren muziek kunt luisteren zonder vermoeide oren te krijgen.

Beoordeling: 4.5 / 5 | www.canton.nl

 • GLE 90 AR, vloerstaander met Dolby Atmos: 849 euro
 • GLE 90, vloerstaander: 549 euro
 • GLE 80, vloerstaander: 499 euro
 • GLE 70, vloerstaander, 449 euro
 • GLE 50, centerluidspreker: 339 euro
 • GLE 30, monitormodel: 269 euro
 • GLE 20, monitormodel: 239 euro
 • GLE 15, wandluidspreker: 329 euro
 • GLE 10, wandluidspreker: 209 euro
 • GLE 10 Pro, wandluidspreker: 239 euro
 • AR 4, Dolby Atmos luidspreker: 349 euro
 • Power Sub 12 actieve subwoofer 12 inch: 779 euro
 • Power Sub 10 actieve subwoofer 10 inch: 649 euro
 • Power Sub 8 actieve subwoofer 8 inch: 539 euro
MERK

EDITORS' CHOICE