REVIEWMarantz

Review: Marantz AV7706

Ronald de Boer | 18 april 2023 | Marantz

SAMENVATTING

Of we het nu hebben over de vele aansluitmogelijkheden of de surround/muzikale performance, indrukwekkend is de AV7706 zeker. Voor mij is het enige minpunt de 10 jaar oude versie van Audyssey.

PLUSPUNTEN

  • Vele configuratiemogelijkheden
  • Alle moderne audio- en videoformaten
  • Gebruiksvriendelijke setup en interface
  • HDMI 2.1-gereed

MINPUNTEN

  • Verouderde roomcorrectiesoftware

Aan het eind van 2020 kondigde Marantz de komst van een nieuwe 8K surround AV-voorversterker aan, die naast 11.2 kanaals XLR- en RCA-preouts ook zou beschikken over de nieuwste snufjes op audio en video gebied. Die nieuwste snufjes? Wat audio betreft moet je dan denken aan Dolby Atmos, DTS-X, Auro 3D, IMAX Enhanced, DTS Virtual:X en meer. De AV7706 heeft niet alleen een beste lading aan audiocodexen aan boord, zo is er ook ondersteuning voor 4K 120hz, 8K 60hz, Dolby Vision, HDR10+, Dynamic HDR en HLG.

Om het feest nog mooier te maken bevat de AV7706 ook de exclusieve Marantz Hyper Dynamic Amplifier Modules. Tel dit alles bij elkaar op en zelfs bij de meest veeleisende Home Theater liefhebber zal er een lach op diens gezicht verschijnen. Nog volop courant dus, deze 'instapper' uit het Marantz AV Pre-assortiment waarin je ook de AV8805A en de in 2023 verschenen AV10 vindt. Vandaag de review van de Marantz AV7706.

Marantz AV7706: op de groei 

We kennen het allemaal wel van vroeger, onze ouders die een fiets kochten die eigenlijk twee maten te groot was om er zo langer op te kunnen blijven fietsen. Als je het mij vraagt is dat wat de knappe koppen bij Marantz ook dachten toen ze de AV7706 aan het ontwerpen waren. Er zijn zoveel opties aanwezig, waarvan een aantal zelfs jaren na de onthulling nog niet echt relevant zijn, maar die in de nabije toekomst zomaar eens de nieuwe standaard kunnen worden. Zo heb ik tot op heden nog geen 8K films gezien en films met HDR10+ zijn eveneens zeldzaam, maar laten we eerlijk zijn, dat zeiden we ook toen Dolby Vision en IMAX Enhanced verschenen.

Naast video- en audioformaten speelt smarthome ook een grote rol bij de AV7706. Zo kun je drie verschillende audiozones instellen, muziek afspelen via Roon, en zijn HEOS, wifi of AirPlay 2 allemaal mogelijk. Liever streamen via je favoriete muziekdienst? Geen probleem, de AV7706 ondersteunt de meeste populaire diensten. En had ik al verteld dat er ook een phono (MM) versterker aanwezig is...? 

Bouwkwaliteit

Als we de AV7706 van buiten bekijken, valt meteen het klassieke ontwerp op. Geen groot scherm of rijen met knoppen, maar slechts twee draaiknoppen om het volume en de input te regelen en een klein portierschermpje waar je zaken zoals het volume en input op kunt tonen. Direct onder het schermpje zit een luik waar een groter scherm en de rijen knoppen aanwezig zijn. Marantz heeft de AV7706 erg degelijk en sterk gebouwd, de behuizing is van aluminium en de voorkant ook. Binnenin de AV7706 zet het verhaal van bouwkwaliteit zich voort, hier vinden we een ringkern transformator, grote condensatoren, stevige, dikke kabels en printplaten van kwaliteit.

Naast al dit moois heeft Marantz er nog een schepje bovenop gedaan om kwaliteit te kunnen garanderen, zo zijn er ook Hyper-Dynamic Amplifier Modules aanwezig, afgekort HDAM. Dit is een technologie die Marantz in 1992 op de markt heeft gebracht. Het is veelal aanwezig bij hun geïntegreerde versterkers en AV-receivers maar het is mooi om te zien dat ze het hier ook hebben toegepast om de AV7706 net dat beetje beter te maken. Wat zijn die HDAM’s dan precies? Het doel is om het inkomende signaal zo snel en nauwkeurig mogelijk te versterken en door te geven aan de output voor een zo hoog en breed mogelijk dynamisch bereik zonder verkleuring. 

De opstelling

Een aantal maanden geleden ben ik ingetrokken in mijn nieuwe huis. Naast al het standaard verbouwings- en kluswerk moest er ook aardig wat gebeuren om mijn nieuwe woonkamer geschikt te maken voor het optimaal genieten van films en muziek. Ergens aan het begin van het nieuwe kalenderjaar was het dan eindelijk zo ver dat ik de AV7706 onder de loep kon nemen op een manier die dit soort apparatuur verdient.

De AV7706 staat in het middelpunt van de opstelling. Zo is er voor alle 7 speakers op oorhoogte een ATI 1827 eindversterker gebruikt en voor de hoogtespeakers een Marantz MM7055 eindversterker.

De ATI is aangesloten op een B&W HTM1 center speaker en drie paar MB Quart vloerstaanders van formaat. De hoogtespeakers zijn twee sets Prime Satellite’s van SVS. Ook is er een PB12 NSD subwoofer van SVS aanwezig. Dat alles – behalve de subwoofer dan – is aangesloten via XLR. Het beeldmateriaal wat lokaal op een Plex server staat werd gekeken via een Nvidia Shield Pro. De ruimte waar dit alles in staat is ongeveer 60m3.

In het menu van de AV7706 zijn tal van instellingen en opties aanwezig. Naast het configureren van de aanwezige speaker opstelling bijvoorbeeld 5.1.4 / 7.2.2 of zoals in mijn geval 7.1.4 kun je ook dingen selecteren zoals welke smaak hoogtespeakers er aanwezig zijn – ingebouwd, opgehangen of een combinatie van die twee – en waar ze zich precies bevinden ten opzichte van de luisterpositie. Ook kunnen twee subwoofers worden aangesloten die beide apart afgesteld kunnen worden.

Overigens kan ik mij heel goed voorstellen dat velen het benauwd zullen krijgen als ze de achterkant van de AV7706 zien, wat een aansluitingen… Dan zal het instellen vast nog erger zijn? Zeker niet! Marantz en Denon maken al jaren gebruik van dezelfde simpele en goed overzichtelijke software. Alles staat op de plek waar je het zou verwachten en alles wordt duidelijk beschreven. Je kunt zelfs de AV7706 via je computer instellen. Hier kunnen vele fabrikanten nog een puntje aan zuigen!

Audyssey

Om de speakers af te stellen heb ik gebruik gemaakt van de onboard roomcorrectie software van de AV7706, namelijk Audyssey MultEQ XT32.

Audyssey maakt het mogelijk om de speakers die zich in de opstelling bevinden precies af te stellen op het gebied van volume, afstand, cross-over level, grote van de luidspreker en nog veel meer.

Het afstellen met behulp van Audyssey gaat als volgt, plaats de bijgeleverde microfoon en kartonnen poot op de luisterpositie(s), plug de microfoon in de speciale aansluiting aan de voorkant van de AV7706 en volg de stappen op het scherm. Zo makkelijk kan het zijn!

Mijn persoonlijke ervaring met Audyssey is wel wat gemixt, soms is de afstelling best goed maar vaak moet ik zelf nog wat dingen aanpassen. Één van de dingen die ik erg fijn vind aan de AV7706 is dat je twee profielen kunt aanmaken, eentje met Audyssey bijvoorbeeld en eentje waarbij je de afstelling met de hand gedaan hebt.

Audyssey is erg handig om een baseline te creëren wat de afstelling betreft maar het loont vaak wel om zelf nog even alles na te lopen om te controleren of de afstanden en speakervolumes ongeveer kloppen. Als je het maximale uit Audyssey wil halen, dan raad ik het aan de Audyssey MultEQ Editor app te downloaden. Dan kun je zaken zoals de metingen per speaker bekijken en naar wens aanpassen.

Wat ik overigens een beetje jammer vind is dat ondanks dat de AV7706 de nieuwste en hoogste versie van Audyssey aan boord heeft, diezelfde versie onderhand toch alweer ruim tien jaar oud is. Ondertussen zijn er zoveel betere roomcorrectieproducten op de markt, zoals Dirac Live en ARC. Nu heeft Marantz wel aangekondigd dat Dirac Live naar de nieuwe AV 10 surround processor en Cinema 50 en 60 receivers komt via een update. Die is in verband met de gebruikte DSP helaas niet geschikt voor dit model, of oudere AVR's.

Luister en huiver

Nu is het eindelijk tijd om het over de geluidskwaliteit van de AV7706 te hebben. Wat mij direct opviel was ruimte en openheid. Één van mijn nieuwste favoriete films is de recordbrekende kaskraker Top Gun: Maverick. Vanaf de eerste seconde zuigt de Marantz je aan boord en laat je niet meer los. Ieder klein detail, ontploffing of keiharde straalmotor wordt prachtig neergezet met fraaie dynamiek en verbluffend detail. In één woord: topervaring!

Voor mij had nog een film een behoorlijke lading dit jaar, namelijk het vervolg op Marvels Black Panther: “Black Panther: Wakanda Forever”. Naast een geweldig eerbetoon aan Chadwick Boseman vond ik de surroundmix ook zeer indrukwekkend. Zo kon er makkelijk waargenomen worden waar zich bepaalde geluiden bevonden in de kamer en werd niets bedolven onder zaken zoals muziek of zware explosies. Alles was duidelijk te volgen.

De subwoofer van SVS werd mooi in bedwang gehouden en overrompelde geen details of effecten in de mix. Naast ook een zeer sterk staaltje dynamiek vond ik de weergave van de score gemaakt door Ludwig Goransson die trouwens ook verantwoordelijk is voor het muzikale genot onder de hit series van Disney: The Mandalorian en Boba Fett echt een feestje. Alles wordt prachtig weergegeven in een breed en vooral hoog geluidsbeeld die het laat lijken alsof je muren van muziek om je heen hebt.

Voor mij is surround sound pas echt indrukwekkend als het lijkt alsof de ruimte veel groter is en je omarmt in de ervaring. Dat is iets wat de Marantz AV7706 erg elegant doet. Ik heb nooit het gevoel gekregen alsof ergens veel nadruk op gelegd werd of dat ik dingen miste, dat was totdat ik mijn vloerstaanders op full range gooide. Toen werd het duidelijk dat in sommige gevallen de Marantz wat moeite had om alle teugels strak te houden. Nou was dit wel een zeer zware en laten we eerlijk zijn onrealistische test, zo moest de ATI 1827 6 grote 4ohm luidsprekers aansturen. Nu is de ATI hier prima toe in staat met zijn 300 Watt per kanaal tot in 4ohm en twee gigantische ringtransformatoren, maar de Marantz had wat moeite alles in bedwang te houden. Zo werd het laag iets minder strak en een beetje rommelig en werd die prachtige plaatsing van de surroundeffecten wat vager.

Deze test heb ik speciaal uitgevoerd om te zien hoe de Marantz het ervan af bracht en ondanks de punten hierboven was ik zeer verbaasd, in een zeer positieve zin!

Voor mij is muziek misschien nog wel belangrijker dan films, dus om de muzikale kwaliteiten van de Marantz onder de loep te nemen wilde ik flink uitpakken. Ik besloot om mijn PrimaLuna ProLogue Premium voorversterker om te wisselen met de AV7706. Natuurlijk is de PrimaLuna van een heel ander hout gesneden dan de Marantz maar met de technologie die de AV7706 aanbiedt, zoals clock jitter reducers, een current feedback topologie en HDAM zou je verwachten dat de AV7706 ook hier goed naar voren zou komen.

De set bestaat uit MB Quart QL S 29 vloerstaanders, AudioQuest bekabeling en een Onkyo M5090 eindtrap. De AV7706 had als bron een Topping D70 met daarop aangesloten een d.i.y audio pc met Tidal. Na een drietal nummers wist ik eigenlijk meteen wat de Marantz wel en niet kon; zo werd er wederom een mooi breed geluidspodium voor mij neergezet met precies genoeg detail en mooie lagen in de muziek.

Conclusie

Ondanks de paar kleine aandachtspuntjes is op alle gebieden 'indrukwekkend’ toch wel het woord wat we aan de Marantz AV7706 kunnen hangen. Of we het nu hebben over de vele aansluitmogelijkheden of de surround/muzikale performance, indrukwekkend is de AV7706 zeker.

Voor mij is het enige minpunt de tien jaar oude versie van Audyssey. Ik ben blij dat Marantz met de nieuwe modellen overstapt naar Dirac Live maar in mijn ogen had dat ook eerder gekund en gemoeten. Al met al wil ik de Marantz AV7706 een dikke pluim geven! Hij heeft een plekje in mijn rek zeker verdiend.

Marantz AV7706
2.800 euro | www.marantz.com
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE