Pro-Ject Audio lanceert step-up transformers MC Step Up Box S3 en MC Step Up Box DS3 B

Het Oostenrijkse audiobedrijf Pro-Ject Audio Systems heeft een tweetal step-up transformers gelanceerd. Een step-up transformator (of SUT) is een passief component dat geen externe voeding nodig heeft om het spanningsniveau van de uitgang van een MC-element naar MM-niveau te tillen. Een SUT heeft geen voeding en kan dus ook geen ruis uit een voedingssignaal oppikken.

Pro-Ject Audio Step-up Transformers

Er bestaan grofweg twee soorten reguliere draaitafelelementen, t.w. MM-elementen (MM = Moving Magnet) en MC-elementen (MC = Moving Coil). Het uitgangsignaal van een MC-element is aanzienlijk lager dan dat van een MM-element, reden waarom het muzieksignaal van een MC-element een aparte behandeling nodig heeft, d.w.z. een extra versterkingstrapje. Vanwege het inherent zwakkere signaal van een MC-element is het elimineren van storende invloeden zoals ruis of een voedingsbrom extra belangrijk.

Een extra versterkingstrapje voor een MC-element kan vervallen als een zogenoemde step-up transformer wordt ingezet. Een step-up transformer is niets anders dan een zorgvuldig ontworpen en gewikkelde transformator die het muzieksignaal van een MC-element verhoogt naar het niveau van een MM-element. Daarna doet actieve elektronica van de phono-versterker de rest, t.w. het muzieksignaal versterken naar lijnniveau.

Pro-Ject Audio Systems heeft een tweetal step-up transformers gelanceerd, de MC Stup Up Box S3 voorzien van cinch-aansluitingen en de meer uitgebreide MC Step Up Box DS3 B die ook is voorzien van gebalanceerde aansluitingen (XLR). Deze laatste is voorzien van hoogwaardige transformatoren van het Zweedse Lundahl. Volgens Pro-Ject Audio is de behuizing van beide SUT’s van hoge kwaliteit en worden storingen van buitenaf effectief tegen gehouden.

Natuurlijk zijn beide toestellen verkrijgbaar in een zwarte en zilverkleurige uitvoering en ze worden in Europa gebouwd. De MC Step Up Box S3 heeft een adviesprijs van net geen 450 euro. De MC Step Up Box DS3 B die is voorzien van XLR-aansluitingen gaat voor net geen 900 euro over de toonbank.

MERK

EDITORS' CHOICE