NIEUWS

Neumann KH120 II: actieve studiomonitoren met ruimtecorrectie

De Duitse audiofabrikant Neumann bouwt voornamelijk producten voor de professionele markt, maar actieve studiomonitoren zoals de KH120 II kunnen ook thuis gebruikt worden. De KH120 II viel ons op vanwege de mogelijkheid om het geluid van de luidsprekers te meten en aan te passen aan de kamer.

Neumann KH120 II: actieve tweeweg monitorluidspreker

De KH120 II van het Duite audiobedrijf Neumann is een tweeweg actieve monitorluidspreker die bedoeld is voor gebruik in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld in de ruimte waar de mengtafel staat. De techniek van de luidspreker bouwt voort op het originele model uit 2010, maar de nieuwe versie heeft een diepere basweergave (44 Hz op niveau -3 dB), lagere vervorming en een hogere maximale geluidsdruk (SPL) tot 116,8 dB.

Iedere driver heeft zijn eigen versterker. De 130 millimeter middentoner/woofer heeft 145 Watt achter zich en de 25 millimeter tweeter die is voorzien van een golfgeleider heeft een versterker van 100 Watt. Een op DSP gebaseerde cross-over verdeelt het geluid over de twee versterkers die werken in klasse D. DSP doet nog meer, t.w. de faserespons van de drivers lineairiseren, zodat alle frequenties boven 120 Hz tegelijkertijd de luidspreker verlaten. om de luisteraar een beter gefocuste blik te geven op het  virtuele middenkanaal dat tussen de luidsprekers wordt afgespeeld. Volgens Neumann wordt de superieure geluidsbeeld ook ondersteund door de nauwere toleranties van het tweede generatie model van ± 0,5 dB.

Muzieksignaal komt binnen via een bekabelde verbinding. Dit kan zijn digitaal cinch of analoog XLR. Er is ook een versie met een AES67 aansluiting. Draadloos muzieksignaal aanleveren kan niet en dat is tamelijk gebruikelijk voor professionele actieve luidsprekers. Wie een neutrale klank op prijs stelt en een goede voorversterker bezit, of een DA-converter of streamer met een volumeregeling, zou met de KH120 II een minimalistisch systeem kunnen bouwen.

Maar dat is niet alles. De gebruiker kan de Neumann KH 120 II met de MA1 Automatic Alignment microfoonset voor kamercompensatie van Neumann, die optioneel verkrijgbaar is, de weergave van de KH120 II afstemmen op de luisterruimte, zowel in frequentie- als tijddomeinen. Fasefouten kunnen op die wijze worden gecompenseerd. Het gebruik van de MA1 Automatic Alignment microfoonset geeft op de luisterpositie volgens Neumann een helderder beeld van de stereofonische illusie.

Neumann KH120 II: prijs en leveringsinformatie

De Neumann KH120 II heeft een adviesprijs van net geen 1.800 euro per paar en de koper kan kiezen uit een witte of zwarte uitvoering. De MA1 Automatic Alignment microfoonset kost net geen 300 euro.EDITORS' CHOICE