HiVisit Radiobeurs Louter: Alles draait om muziek

Max Delissen | 05 november 2023 | KEF

Deze HiVisit voert me naar het pittoreske centrum van Dordrecht, waar sinds 1935 Radiobeurs Louter is gevestigd aan de Voorstraat, de langste winkelstraat van Nederland. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om snel tot de conclusie te komen dat de oorspronkelijke eigenaar daar niet meer de scepter zwaait. Toch prijkt de naam Louter nog steeds op de gevel. We hebben hier namelijk te maken met een heus familiebedrijf. 

Familiebedrijven in de hifi. Hoeveel er in Nederland zijn? Geen idee. Ik ken er een paar, maar erg talrijk zijn ze volgens mij sowieso niet. Of moet ik zeggen: ‘niet méér’? Want wat ik wél weet is dat kinderen die toch min of meer zijn opgegroeid in de hifi-winkel van hun ouders niet vanzelfsprekend meer geïnteresseerd te zijn in een rol als opvolger. Hoe anders is dat bij Radiobeurs Louter. Wanneer ik daar op een mooie dinsdagavond aanbel wordt er geopend door Bart Louter, de jongste telg van de familie die als vierde generatie Louter sinds kort naast vader Peter in de winkel staat. Peter is nog even lopen met de viervoeter van het gezin, maar voegt zich al snel bij ons. 

Terwijl we wachten op de bestelde pizza – de uitnodiging om op tijd te komen en een hapje mee te eten nam ik graag aan – legt Peter het een en ander uit over de winkel. “De winkel is op deze plek geopend door mijn opa, in 1935. Toen werd er nog geen hifi verkocht zoals nu. Naar de Radiobeurs ging je, zoals de naam al zegt, voor van die mooie monumentale houten en bakelieten radio’s. Maar ook voor onderdelen voor je elektrische apparaten."

"Die onderdelen, dat was echt de specialisatie van mijn opa, én van mijn vader die als tweede generatie het bedrijf van hem overnam. Het is aan de visie en de inzet van een vorige bedrijfsleider te danken dat er zoetjesaan meer hifi aan het assortiment werd toegevoegd.”

Radiobeurs anno 2023 

Toen Peter als derde generatie Louter het bedrijf had overgenomen draaide het inmiddels volledig op hifi. Onderdelen waren er niet meer te koop, maar de kennis bleef wél beschikbaar. Radiobeurs Louter heeft tot op de dag van vandaag een Technische Dienst waar een ervaren externe technicus de meeste reparaties aan apparatuur van de eigen klanten uitvoert.

Ongeveer zes jaar geleden nam Peter het besluit om het anders aan te gaan pakken met de winkel. “Toen moesten we vanwege ziekte helaas in vrij korte tijd afscheid nemen van een aantal vaste krachten. Dat was geen gemakkelijke tijd, het waren tenslotte mensen waar ik al jaren mee samenwerkte. Ik stond toen opeens voor de keuze om een nieuw team op te gaan bouwen, óf om het in mijn eentje te gaan doen. Ik koos voor het laatste, maar dat betekende wel dat ik niet meer zes dagen per week open kon zijn."

"Ik had tijd nodig voor het bezorgen van gekochte apparatuur, wat we nog steeds in bijna 80 procent van de gevallen doen, en om aan install-projecten te werken. Die dragen namelijk in steeds belangrijkere mate bij aan de omzet. Daarom is de winkel sindsdien nog maar drie dagen in de week écht open. Buiten die uren is het in principe mogelijk om op afspraak de winkel te bezoeken, maar we proberen dat toch nog steeds vooral in die drie dagen te plannen dat we hier toch moeten zijn.”

Toekomstplannen 

Op de vraag hoe Peter naar de toekomst van zijn winkel kijkt antwoordt hij enthousiast: “Sinds Bart meedraait in het bedrijf hebben we meer tijd voor allerlei dingen die niet direct met lopende zaken te maken hebben, en dat is echt fijn. Daarom hebben we nu bijvoorbeeld tijd om de plannen voor een verbouwing die ik al een hele tijd had in gang te zetten.”

Als een volleerd projectmanager schetst hij met grote armgebaren de nieuwe indeling in de ruimte. “Die wand verplaatsen we naar hier, dat stuk maken we open en trekken het bij de winkel, we gaan de kleuren gezelliger maken, en dáár…” Op dit moment beginnen zijn ogen te twinkelen… “Daar komt een soort centrale ontmoetingstafel met een koffiebarretje. Want we hebben echt heel veel vaste klanten die af en toe even binnenlopen voor een praatje. Dat is zo gegroeid door de manier waarop we met onze klanten omgaan."

"Alles draait hier om muziek, dat zit nu eenmaal in het vak besloten, en daar maken we graag voor iedereen een feestje van. Of het nu een student is die voor zijn eerste setje komt, en daar zijn er sinds corona echt steeds meer van, of iemand die al jaren al zijn apparatuur bij ons koopt, iedereen is hier welkom en wordt serieus genomen. Dat is niet alleen voor onszelf veel gezelliger, maar op die manier bestaat je klantenkring op een gegeven moment bijna volledig uit ambassadeurs van je winkel."

"We blijven trouwens ook altijd ambassadeur van onszelf. We willen de beste zijn en besteden daarom aandacht aan álle details. Niet alleen in hoe we de klant met de apparatuur helpen maar alles er omheen. Dat zit hem in de nazorg, maar bijvoorbeeld ook in dat we na een bezorging  waar we pas weggaan als alles werkt  alles netjes helemaal opruimen. We nemen de dozen mee, en voor als er geboord is bij de installatie hebben we een eigen stofzuiger in de auto liggen. Ontzorgen, dát is wat we doen.” “En er ondertussen voor iedereen een feestje van maken dus…” vult zoon Bart aan. Hij snapt het… 

KEF Blade Two Meta 

De andere reden waarom ik deze avond in Dordrecht ben is de KEF Blade Two Meta. Een in fraai titaniumgrijs uitgevoerd paar hiervan is speciaal voor mijn bezoek vakkundig opgesteld. Deze ‘proeve van bekwaamheid’ is altijd mijn favoriete onderdeel van de HiVisit omdat er dan uitgebreid naar muziek mag worden geluisterd. Dit is een hifi-system van het soort waar Peter zélf na sluitingstijd regelmatig nog wat langer voor in de winkel blijft, om zich even helemaal onder te dompelen in zijn favoriete muziek. Als je er graag een feestje van maakt moet je nu eenmaal af en toe ook zélf de slingers ophangen.

De KEF Blade Two Meta’s worden aangestuurd door de prachtige nieuwe Hegel H600 geïntegreerde versterker, die volgens Peter toch weer een flinke stap beter klinkt dan zijn voorganger de H590.

Mijn USB-stokje met zelf meegebrachte muziek werd achterin de Hifi Rose RS 150 streamer gestoken. De gebruikte bekabeling en stroomproducten waren van AudioQuest, met uitzondering van de luidsprekerkabel. Daar zit een Chord Company Epic XL tussen, die tijdens luisterproeven op de voorgaande avond volgens Bart de beste, en vooral meest muzikale match bleek te zijn tussen de Hegel en de KEF. 

Om een beetje in te luisteren draaide ik muziek van het Yuri Honing Acoustic Quartet. Het album Goldbrun bevat verrukkelijk trage en subliem opgenomen jazz-ballads, waarin pianist Wolfert Brederode en bassist Gulli Gudmundsson samen met meesterdrummer Joost Lijbaart een prachtig canvas inkleurden achter het soms ijle maar altijd lyrische saxofoonspel van Honing. Het beeld dat de installatie neerzette was heerlijk luchtig en losjes.

Het laag was stevig maar mooi in verhouding en zeer gecontroleerd, en er was enorm veel textuur te horen in de klank van de saxofoon. Het is véél te lang geleden dat ik de KEF Blade Two recenseerde (in een andere omgeving ook nog eens) dus een direct vergelijk met de voorganger is niet mogelijk. Wat ik echter wél duidelijk herkende is de prachtige open en ‘drukvrije’ weergave van de hoge tonen. De door KEF ontwikkelde Meta technologie wierp hier écht zijn vruchten af, zélfs in een topmodel als de Blade Two. De zeer belangrijke details in de hoge frequenties, die niet alleen textuur laten horen maar die ook belangrijke ruimtelijke informatie bevatten, waren nu een állerlaatste restje vervorming kwijt en klonken volledig stressvrij en transparant.

Toen ik de weergavekwaliteit van de set een beetje in de smiezen had en de relatief geringe invloed van de akoestiek van de winkel kon negeren was het tijd om wat ingewikkeldere muziek te draaien. De Franse groep MAN maakt experimentele muziek met invloeden uit pop, jazz en elektronica. De intrigerende track Strange Feeling op het album Helping Hand is zéér ruimtelijk opgenomen en bevat naast enorm veel laagjes met allerlei geluidjes ook putdiep laag. Er was veel druk in de weergave, waardoor de muziek bijna tastbaar werd. Spannend! Door de puntbron-weergave van de Blade Two Meta’s was het beeld enorm coherent en de plaatsing rotsvast.

Op de momenten dat het laag dreigend gromt willen andere systemen nog wel eens dichtlopen in het middengebied, maar de KEF’s en de Hegel vormden hier een zelfverzekerd duo en hielden de weergave open en doorzichtig. Ook de naar psychedelica neigende track Revenir van dit album liet een extreem solide basis horen, met een bijna holografisch geluidsbeeld er omheen.

Dat is een bekend kenmerk van een puntbron, maar wat níét vanzelfsprekend is, was dat delen van de muziek zó ver links en rechts naast me klonken dat er sprake leek te zijn van surround. 

Klassiek werk was er van Lucie Horsch. Deze jonge Nederlandse blokfluitiste heeft op haar album Origins een mooi eigenwijs muzikaal programma samengesteld met een aantal tracks die je niet snel associeert met klassiek. Denk dan aan Ornithologie van Charlie Parker en Libertango van Astor Piazzolla. De track die ik had uitgekozen was echter het snelle en vrolijkmakende Pašona Kolo, een Hora-achtige traditional waarmee het ensemble Fuse – waarmee ze het album opnam – klinkt als een strak en beheerst swingend Balkan-orkest en Horsch haar ongelooflijke vingervlugheid en instrumentbeheersing kan tentoonspreiden. De opname is gemaakt in een lege concertzaal, waarvan de akoestiek mooi in de opname zit. Die werd dan ook prachtig weergegeven door de set. Op de momenten dat de musici luider gaan spelen hoorde ik zelfs de weergave van de ruimte veranderen, alsof de bubble van galm die het ensemble produceerde flink uitdijde met de toename van de dynamiek. Dat zijn de kleine details die het verschil maken tussen goede weergave en fantastische weergave.

Conclusie  

De KEF Blade Two Meta laat een zeer positieve indruk bij me achter. Je kunt ze, mits goed aangestuurd zoals hier, echt alles voorschotelen. Mijn goedgevulde USB stick bevatte nog veel meer muziek in uiteenlopende genres, en alles klonk even zuiver, kleurrijk, dynamisch en realistisch. De set was ook hoorbaar zorgvuldig opgesteld, getuige de enorme bubble van 3D geluid die ik kreeg gepresenteerd. Dat waren dus de ervaring en het vakmanschap van Peter Louter, en bij zoon Bart valt – getuige de gesprekken die ik met hem had tijdens het luisteren – de appel absoluut niet ver van de boom.

Hun benadering van de business en de intentie om er elke dag een feestje van te maken spreken me enorm aan. En niet alleen mij. De vaste klanten, die inmiddels zo met het bedrijf zijn vergroeid dat ze een eigen koffietafel gaan krijgen, maar ook de jongelui die met een klein budget voor hun eerste échte hifi-systeem komen en elkaar daarmee aansteken zodat hun aantal gestaag groeit; iedereen komt graag bij Radiobeurs Louter. En ik snap dat inmiddels óók. | Kijk voor meer informatie eens op deradiobeurs.nl

MERK





EDITORS' CHOICE