NIEUWSYamaha

De HA-L7A is de eerste hoofdtelefoonversterker van Yamaha

Sinan Kökbugur | 28 september 2023 | Fotografie Fabrikant | Yamaha

Het Japanse Yamaha heeft de HA-L7A aangekondigd, de eerste hoofdtelefoonversterker van het bedrijf. De ontwerpers hebben naar eigen zeggen alles uit de kast getrokken om een zeer hoogwaardige hoofdtelefoonversterker op de wereld te zetten. De HA-L7A heeft twee forse ringkerntransformatoren aan boord en is voorzien van digitale ingangen en een analoge ingang. Naar verwachting komt hij in het vierde kwartaal van 2023 op de markt.

Yamaha HA-L7A: hoofdtelefoonversterker volgens Yamaha

Hoofdtelefoonversterker tevens DA-converter HA-L7A is volgens de makers passend gezelschap voor de YH-5000SE, de vlaggenschip hoofdtelefoon van de Japanse fabrikant (lees ook onze recensie over de Yamaha YH-5000SE). De L-vormige behuizing onderscheidt zich meteen van alle andere behuizingen van vergelijkbare apparaten. De HA-L7A sluit zich volgens de ontwerpers aan bij andere producten van Yamaha die passen bij de 'True Sound'-filosofie van het bedrijf.

De behuizing is gemaakt van aluminium met een gezandstraalde textuur. De bovenplaat heeft een dikte van acht millimeter. De ringkerntransformatoren zijn gemonteerd op een aparte gedempte plaat met een dikte van twee millimeter. De HA-L7A weegt ruim vijf kilogram.

De hoofdtelefoonversterker past Yamaha's “Floating and Balanced Power Amplifier” technologie aan voor de versterkingscircuits van de HA-L7A. Het opgegeven maximale vermogen is 1 Watt per kanaal. Een hoogwaardige DA-converter is gecombineerd met een krachtige DSP-processor. Het hart van de DA-converter is een ES9038PRO 32-bit DAC-chip van ESS Technology. Muzieksignaal kan tot een resolutie van 384 kHz worden aangeleverd als het gaat om PCM-signaal. Via de USB-ingang kan DSD tot DSD256 worden aangeleverd.

De DSP-technologie maakt activering van Yamaha's 'Sound Field'-modus mogelijk, die tot doel heeft een aantal akoestische kenmerken na te bootsen die echte situaties nabootsen (zoals gebruikt in de geavanceerde meerkanaals AV-receivers van het bedrijf). De gebruiker kan kiezen o.a. tussen de modus Concertzaal, Buiten Live, Cinema en Drama. Met de Sound Mode kunnen zes presets worden opgeslagen, afhankelijk van de smaak van de gebruiker, de hoofdtelefoonprestaties en het gewenste effect. Met de Pure Direct knop kan alle geluidsbewerking worden uitgeschakeld.

De basis van de voeding is een tweetal hoogwaardige transformatoren die afzonderlijk zijn gemonteerd. Volgens Yamaha is het ontwerp van de voeding gericht op zo kort mogelijk paden. De volumeregeling is gebaseerd op een MUSES72323 volumeregelingscircuit. Het meerlaagse moederbord is ontworpen om overspraakeffecten, aardlussen en isolatie van de digitale en analoge signalen tegen onderlinge negatieve beïnvloeding te beschermen.

De gebruiker heeft een ruime keuzen aan ingangen, uitgangen en functies. Op het front van het apparaat bevinden zich twee gebalanceerde hoofdtelefoonaansluitingen, één via vierpins XLR en de ander uitgevoerd als 4,4 millimeter Pentaconn. Dan is er ook nog een “gewone” 6,35 millimeter jackplug aansluiting.

Het achterpaneel beschikt over gebalanceerde XLR-uitgangen en een ongebalanceerde RCA 'Pre/Line-Out', zodat de HA-L7A eventueel doorgelust kan worden naar aan andere versterker. Muzieksignaal kan binnenkomen via een analoge cinch-lijn en via digitale ingangen, t.w. optisch, S/PDIF cinch en USB-B.

Op de bovenkant is een OLED-scherm geplaatst. Een tweetal draaiknoppen zijn voor het regelen van het volume en het kiezen van de geluidsmodus.

Yamaha HA-L7A: prijs en leveringsinformatie

De Yamaha HA-L7A zal naar verwachting in de loop van het vierde kwartaal van 2023 voor het eerste geleverd kunnen worden. De prijs voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE