NIEUWS

Moondrop DiscDream: wederopstanding van de Discman?

Sinan Kökbugur | 26 september 2023 | Fotografie Fabrikant

Het Chinese audiomerk Moondrop heeft een opvallend nieuw apparaat gepresenteerd, t.w. een draagbare CD-speler genaamd DiscDream. In de jaren negentig van de vorige eeuw waren draagbare CD-spelers populair, maar ze zijn verdrongen door de iPod van Apple en vergelijkbare apparaten, die op hun beurt weer zijn verdrongen door smartphones en tablets. Voor wie nog onderweg een CD zou willen afspelen is er binnenkort de DiscDream van Moondrop.

Moondrop DiscDream

De uitvinder van draagbare audio is onmiskenbaar het Japanse Sony. De draagbare cassettespelers van Sony droegen de merknaam Walkman en “walkman” was algauw synoniem voor een hele markt van draagbare cassettespelers, ook van andere merken (die het woord “walkman” niet mochten gebruiken). Eind jaren tachtig bracht Sony de eerste Discman uit, een compacte draagbare CD-speler en ook dit apparaat was een succes dat door vele fabrikanten werd nagevolgd. Apple veroorzaakte de volgende revolutie met de iPod, een klein apparaatje met initieel  een harde schijf van 20 GB aan boord. In opvolgende modellen werd de capaciteit uitgebreid zodat de gebruiker honderden bitperfect geripte CD’s in zijn jaszak had zitten. De iPod is uitgefaseerd. Er zijn nog wel draagbare muziekspelers van verschillende fabrikanten, maar veel mensen luisteren muziek vanaf hun telefoon of tablet. Dat soort apparaten hebben tegenwoordig ook voldoende opslagruimte voor een paar honderd tot wel duizend CD’s.

Draagbare cassettespelers zijn niet meer goed verkrijgbaar en halen in elk geval niet meer de bouwkwaliteit en geluidskwaliteit van vroeger. Dat geldt min of meer ook voor draagbare CD-spelers. In elk geval is de keus veel beperkter dan vroeger.

We kregen een lichte aanval van nostalgie toen we de nieuwe DiscDream van Moondrop tegenkwamen. Het Chinese audiomerk ziet er kennelijk wel brood in. Eind 2022 rekruteerde het Chinese bedrijf een 'doorgewinterde audiofiel' die eerder aan Sony's Discman-project had gewerkt, zo lezen we op de website van Moondrop. Naar eigen zeggen is het bedrijf niet over één nacht ijs gegaan bij de creatie van de DiscDream.

Om de schaarste en beperkte keuze aan opties als het gaat om een klein CD-loopwerk en bijbehorend afleesmechaniek in 2023 te overwinnen, heeft Moondrop een ‘professionele’ cd-servo-architectuur gebouwd met Japanse chips voor betrouwbaardere rotatiestabiliteit. Het laseroptiek leest geperste CD’s, maar ook zelfgebrande CD’s, zowel CD-R als CD-RW. De ingenieurs van Moondrop hebben het mechaniek geïsoleerd met ‘elastische demping’ en er is een data-leesbuffer geïmplementeerd om het afspelen van CD’s te beschermen tegen overslaan.

De DA-converter van de DiscDream is gebouwd rond een Cirrus Logic Master DAC-chip. De versterker kan tot 500 mWatt via de 3,5 mm hoofdtelefoonuitgang leveren en 2 Volt RMS via de naastgelegen 3,5 mm lijnniveau-aansluiting.

De levensduur van de batterij bedraagt circa 10 uur. De USB-C-aansluiting die wordt gebruikt om de 3.500 mAh-batterij op te laden  kan ook dienst doet digitale ingang wanneer de DiscDream is aangesloten op een pc of Mac. Via de USB-aansluiting kan PCM-signaal tot een resolutie van 32-bit/384 kHz en DSD tot DSD256 worden aangeleverd. Dankzij een microSD-kaartsleuf kan het apparaat ook als DAP dienen. De maximale capaciteit van de microSD-kaart hebben wij niet kunnen vinden.

De DiscDream staat op de website van Moondrop voor een verkoopprijs van net geen 200 dollar. Een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, invoerrechten en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE