(Gesponsord artikel)NIEUWSSamsung

Samsung 990 Pro 4TB: Opslag in de palm van je hand

De werelden van hifi en computers zijn door de loop der jaren behoorlijk verweven geraakt. Daar is HiFi Rose een mooi voorbeeld van. We hebben van dat merk meerdere producten getest, waarbij de samensmelting van computer en hifi al bij de eerste aanblik duidelijk werd, zoals bij de Hifi Rose RS520. Een kijkje aan de binnenkant bevestigt dat vervolgens nog wat meer. Er is daarbij één element dat van ongekend belang is in de moderne tijd, en waarschijnlijk is dat niet waar je in eerste instantie aan denkt...

Samsung maakt al langer opslag en doet daar veel onderzoek naar. Technologie staat nooit stil, ook niet als het gaat om kostbare giga- of zelfs terabytes aan opslag voor je muziek en films. Muziek- en videobestanden zijn steeds groter geworden: audio in hoge resolutie en hoge bit-rate kan al gemakkelijk richting een gigabyte oplopen. Een concert van je favoriete artiest, in surround sound en 4K, kan zelfs tussen de 25 en 50 gigabytes in beslag nemen. Als je dan 4 terabyte opslag tot je beschikking hebt, dan kan je aardig wat muziek en films kwijt. Al zal de doorgewinterde audiofiel misschien alsnog wat ruimte te kort komen. Dat brengt een nieuwe uitdaging met zich mee. De schrijf- en leessnelheden. Om zulke grote hoeveelheden data op te slaan en te lezen, moet de snelheid omhoog. Anders ben je uren aan het wachten tot een album of concert is opgeslagen. En terugkijken zou onbegonnen werk zijn, want de streamer of pc zou continue moeten laden en het beeld en/of geluid zou alleen maar haperen.

De Samsung 990 Pro PCIe 4.0 NVME heeft een leessnelheid tot 7450 mb/s en een schrijfsnelheid tot 6900 mb/s. Dat zijn snelheden waar mee gewerkt kan worden. Samsung maakt in de 990 Pro gebruikt van NAND-geheugen. Dat zijn flash geheugenchips met geïntrigeerde circuits. Ze kunnen negatieve en positieve ladingen opslaan. Doe dit op hoge snelheden en we krijgen te maken met warmte. Hiervoor heeft Samsung een controller met nikkel coating en een thermisch controlealgoritme ontwikkeld. Op deze manier wordt de tempratuur gereguleerd voor optimale prestaties. Juist door deze vooruitstrevende manier van research & development is Samsung al jaren de nummer 1 fabrikant van flash geheugen.

Op de markt zijn er enorm veel muziekserver en streamers te koop, waarbij het mogelijk is om je eigen harde schijf of ssd in te bouwen. Aurender is een merk waarbij dat een mogelijkheid is. De Samsung 990 Pro 4TB NVME kan hiervoor gebruikt worden, allen is er dan wel een verloopcase voor nodig. Het heeft de vorm van een ssd schijf, waar de NVME ssd in gemonteerd kan worden. Hierdoor kan het in elke muziekserver gebruikt worden. In de praktijk zien we dat er ook veel computers worden gebruikt als bron voor het streamen van muziek. De Apple Mac Mini is hier een goed voorbeeld van. Een nadeel is alleen dat Apple ervoor heeft gezorgd dat interne opslag niet te upgraden is.

Er bestaan voor NVME ssd’s ook externe cases. Hierdoor is het mogelijk om via USB-C de Samsung 990 Pro aan te sluiten op een Mac Mini. Op deze manier kan je toch je opslag uitbreiden en behoud je je snelheid.

Samsung is met een reden de beste producent van flash geheugen. Daar hangt ook een prijskaartje aan. Voor de Samsung 990 Pro NVME ssd 4TB betaal je 339 euro. Dat is een prijs die wij graag betalen voor kwaliteit en betrouwbaarheid, zeker als het aankomt op onze kostbare digitale muziekbibliotheek. Mocht je denken; “4TB is veel te veel voor mij”. Geen zorgen, de Samsung 990 Pro NVME ssd is ook verkrijgbaar in 1 of 2TB opslag. Maar wel met dezelfde kwaliteit en betrouwbaarheid.


EDITORS' CHOICE