Review HiFi Rose RS520: evolutie

Quintijn Bulterman | 29 november 2022 | HiFi Rose

SAMENVATTING

Het zal niet lang duren voordat HiFi Rose echt een gevestigde naam in de markt is. Met het ontwerp van de RS520 weet de fabrikant een product in de markt neer te zetten dat voor iedereen toegankelijk is. Een schaalbaar hifi-concept dat inspeelt op de behoefte van alle nieuwemediavormen, maar ook respect heeft voor de traditionele manier. Als de gebruikerservaring nog even meegroeit en ontwikkelt, zullen we dat belonen met de volle vijf sterren.

PLUSPUNTEN

  • Schandalig goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Ongekend veel mogelijkheden
  • Stuurt zonder probleem uitdagende speakers aan
  • Is de stempel HIFI waardig

MINPUNTEN

  • Sporadisch ontbreekt het in de gebruikerservaring of de logica erachter

Muziek luisteren is door de eeuwen heen enorm veranderd. Er was een tijd dat je geluk had als je een nummer twee keer in je leven kon beluisteren. En dat was dan altijd een live optreden, heel lang de norm: nummers die in het hoofd van een troubadour zaten. De grootste sprong vond plaats toen we muziek echt als audio konden gaan bewaren, herbeleven. Van een wasrol naar bakeliet naar vinyl. En toen de verschuiving naar digitaal kwam, gingen de ontwikkelingen alleen maar sneller. Vandaag de dag hebben we alle muziek in geluid (en beeld!) gelukkig binnen handbereik.

Inmiddels zijn we op een tijd en plaats in de geschiedenis, waar muziek en video iets vluchtigs is. En zelfs niet eens meer een product dat tastbaar is. Geen cd of blu-ray meer. Muziek luisteren is een kwestie van een digitale knop op een touchscreen. Dus waarom zou je geen hifi-apparaat in huis halen wat dit concept volledig omarmt? Het nieuwste wat er qua hifi-evolutie te verkrijgen is. Zou dat de RS520 van HiFi Rose kunnen zijn? Daar gaan we achter komen.

HiFi Rose RS520: 1 ring to rule them all

Het concept van de smartphone is vrij duidelijk. Over de jaren heen is het geëvolueerd tot één apparaat dat echt alles kan. En nog heel erg goed ook. Waarom zou dat niet voor hifi kunnen? Als je een voorliefde hebt voor i(c)t, techniek en hifi, dan moet daar toch een oplossing voor zijn? Bij HiFi Rose vonden ze geen van de producten op de markt toereikend in hun behoefte. En gingen ze daarom zelf aan de slag, zoals we vaker zien in deze branche. Enkele eerdere modellen die dat heeft opgeleverd, hier al uitgebreid besproken, zijn de RS150 en de RA180.

Maar de insteek van de RS520 is echt even anders. 

Waarom? Ze hebben namelijk echt hun meest geavanceerde All-In-One netwerkstreamer gebouwd; 1 apparaat dat (bijna) alles moet kunnen. Waarschijnlijk zal je denken; “Goed verhaal, lekker kort. Dat hebben we vaker gehoord.” Terecht. Wij zijn ook sceptisch. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat er dan op kwaliteit wordt ingeleverd. Je kan niet overal goed in zijn. Toch? Een av-receiver gebruiken voor stereo kan heel erg goed, maar je levert in. Met een kritische bril op, lopen we langs de specificaties. Misschien wordt de echte “waarom” dan iets duidelijker.

Lamborghini in zakformaat

Een autoreferentie zoals in bovenstaande kop spreekt vaak voor zich. Hopelijk in dit geval ook. Want wie de lijst specificaties erbij pakt, zal zien dat het vrij goed klopt. We gaan niet alles opsommen, maar wel het een en ander toelichten. Het design is het meest voor de hand liggende. De koelsleuven aan de bovenkant hebben een echte functie en het ziet er ook erg goed uit. Het geeft eigenlijk al een beetje weg wat er allemaal in zit. Evenals het enorme touch display aan de voorkant, 12.6 inch om precies te zijn. Het gehele binnenwerk is eigenlijk een scenario waarbij er een hig-end versterker een frontale botsing heeft gehad met een computer, om er een hele andere analogie van te maken. Maar dan wel op een goede manier, even voor de duidelijkheid.

Enerzijds vinden we een ES9038pro DAC en een AD-versterker met 250 watt per kanaal, maar er ligt ook een processor in, en een grafische kaart. Beide klein en op basis van ARM. En dat is ook logisch, want alles moet aangestuurd en vertaald worden. Of het nu een commando is door het scherm aan te raken, of het aanzetten van een video op Youtube. De rekenkracht heb je gewoon nodig.

Hifi Rose heeft ook gedacht aan de toepassing van Power Factor Correction (PFC) en een ultra precieze Femto clock. Geïsoleerde circuits voor betere afscherming. De specificaties lijken niet op te houden. Preamp output, 3x USB 3.9, PC audio, Ethernet, HDMI In(eARC) & Out, Coaxial in & Out, Optisch In & Out en ook gewoon RCA in. En dat allemaal in een aluminium behuizing van 34.6 cm breed, 32.8 cm diep en 12.7 cm hoog. Totaal een gewicht van net iets meer dan 8 kilo. Inderdaad een Lamborghini in zakformaat.

De setup

We hebben goed nagedacht hoe en waar we de Hifi Rose RS520 moeten testen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een multi-disciplinaire aanpak. Heel veel woorden voor: we gaan de Hifi Rose RS520 lekker all-round testen. Dat doen we onder andere met een Xiaomi Mi tv P1 43. We gebruiken AudioQuest Cinnamon HDMI kabels om die aan elkaar te koppelen. Voor het geluid hebben we de ATC SCM 19, een speaker die echt kracht vraagt om goed aangestuurd te worden. We gebruiken de AudioQuest Slip 14/4 als speakerkabel. Stroomkabels en ethernet kabel zijn beide standaard. Al hebben we wel een AudioQuest PowerQuest 3 liggen om alles te voorzien van stroom. Als laatste moeten we de app downloaden van HiFi Rose. Hiermee kunnen we de RS520 bedienen.

Nieuwemediafiel

Het in gebruik nemen en de eerste noten spele, is niet moelijker dan op je telefoon Youtube openen en een video aanzetten. De drempel is heel laag, eigenlijk geen drempel meer te noemen. We hebben onze Tidal account gekoppeld en dat werkt heel soepel. We scrollen over het grote scherm heen of doen het op de app. De keuze wat en hoe je wil spelen is erg groot. Internetradio, video's, Youtube, noem maar op. Ook het koppelen van een NAS voor je eigen bibliotheek is kinderspel. HiFi Rose heeft ook hun eigen lijst, met aanraders. Dat is erg leuk en makkelijk om snel iets van kwaliteit aan te zetten.

Het zet ons wel aan het denken. Voor wie is dit bedoeld? Het is niet voor de “Traditionele” Audiofiel, die nu in de wintermaanden lekker zijn voeten opwarmt bij zijn buizenversterker. Het is ook niet bedoeld voor de “Bouwer” Audiofiel. Waarbij alle apparaten in zijn of haar keten een losse functie hebben. Ondertussen proberen wij wegwijs te worden in de enorme hoeveelheid mogelijkheden die de HiFi Rose RS520 te bieden heeft. Via de gekoppelde NAS proberen we een film aan te zetten. “The Dark Knight” begint direct op het touch screen te spelen. Dit mede dankzij de integratie van VLC. Dit is een Blu-ray rip (uiteraard een legale kopie) en zonder enige moeite speelt het direct. Op het touch screen zien we een klein schuifje verschijnen.

“Of je de film op je tv wil bekijken”. Via de HDMI out verschijnt de film op tv. In de app op de smartphone kan je nog spelen met de instelling en uitvoer richting de tv. Na 5 minuten is het tijd voor wat muziek. We openen de app, gaan richting Tidal en zetten wat aan. Vervolgens zien we op het scherm wel de muziek en de tijdsbalk lopen, we horen alleen geen geluid. Na wat uitpluizen en vragen stellen aan de importeur blijkt dat te kloppen.

Je moet namelijk zelf tegen de HiFi Rose RS520 zeggen dat je input veranderd is. Iets wat eigenlijk heel logisch is om te doen, maar je wel even moet weten. Dat omschrijft eigenlijk heel goed hoe het leerproces met de HiFi Rose RS520 eruit ziet. Je begint vrij eenvoudig en kan direct beginnen, maar daarna wordt de leercurve iets steiler. In dat leerproces komen we achter een hoop dingen. Zo kwamen wij er achter dat er geen enkel formaat is dat de RS520 niet afspeelt. En we hebben vrijwel alles geprobeerd. Van MQA, WAV, FLAC en DSD tot aan AVI, MKV WMV en H265. Het maakt dus niet uit wat je aan (new) media hebt liggen, alles zal spelen. Precies wat je kan verwachten als je de HiFi Rose RS520 ziet staan.

Muzikaal talent

Het mag geen verrassing zijn dat HiFi Rose extra veel aandacht aan het hifi-circuit heeft gegeven. In de specificaties kwam dat al een beetje naar voren. Maar er is nog meer. Voor het streaminggedeelte is er extra veel aandacht gegeven over hoe de data over de lagen in de RS520 moet lopen. Denk daar bij aan de CPU, clock maar ook een buffer. Voor muziek streaming is de hifi-bingokaart compleet vol. AirPlay, DLNA, Roon Ready, Spotify connect en Bluetooth. Voor de servies zijn is er Tidal, Qobuz, Bugs, Rose Tube, Internet radio, Rose Podcast en Apple Music. Die enorme hoeveelheid aan audio gaat allemaal langs de DAC.  De ES9038 PRO. Met een maximum upsampling  zijn PCM 768khz, 32 bit en DSD512 ondersteund. Maar laten we het nu eens hebben over de muzikale ervaring...

Daarvoor hebben we naar uiteenlopende muziek geluisterd. Een trouwe titel waar we gaan naar luisteren is “Hans Zimmer – Blade Runner 2049”.

Met name het openingsnummer laat direct horen hoe een systeem in de wedstrijd zit. We hebben enigszins lichte twijfel of de RS520 de ATC SCM 19 goed kan aansturen. Na de eerste 10 seconden is die twijfel direct weggenomen. De RS520 geeft de spanning en opbouw heerlijk mee aan de ATC SCM 19. Waar wij van staan te kijken is het laag dat de SCM 19 weet weer te geven in combinatie met de HiFi Rose RS520. Dat is iets waar het vaak te kort in schiet. Na een minuut klinkt daar de zachtere melodie. De RS520 weet het groots weer te geven. Het stereobeeld heeft een licht betoverde werking, het trekt ons in de muziek. We horen hoe de klanken met veel detail worden weergeven en zacht terecht komen in de kamer.

Doe beleving wordt gevoed door het grote scherm aan de voorkant, waarop een afbeelding van de hoes of het album te zien is.

Via Rose Tube besluiten we naar iets zoetsappigs te luisteren. De keuze valt op Gregory Porter. We horen dat het geen hifi-kwaliteit is, maar dat maakt voor het moment niet uit. De kwaliteit is goed genoeg, want het is een video. Het speelt af op het scherm en ondertussen zijn we met iets anders bezig. Hiervoor leent de RS520 zich prima. Gewoon muziek, terwijl je aan het koken bent, of aan het werk.

Toch zijn we heel erg nieuwsgierig. Want we hebben net meer laag gehoord met de ATC speakers dan we gewend zijn. Laten we iets 'out of the box' opzetten. Na een kleine zoektocht komen we op “Hi-Lo – Balearic Mornings”. Het is een stukje elektronische muziek met melodie. En de HiFi Rose RS520 heeft het prima naar z’n zin. En dat is duidelijk te horen aan de ATC SCM 19.

Van het album “Ison” van “Sevdaliza” luisteren we naar het nummer “Shahmaran”. Dat is een geweldige ervaring. De lagen in de muziek waar te nemen en worden afzonderlijk geplaatst in de kamer. Dat geeft een grote ervaring mee. Ook hier weer aandacht voor het laag. Subtiel maar toch aanwezig. De ATC speakers krijgen genoeg power mee vanuit de RS520 om een fantastisch geluidsbeeld neer te zetten. De HiFi Rose RS520 mag zich met recht 'hifi' noemen.

Eindoordeel

Een tijdelijke opstelling is vaak een rommelige bende met kabels. Dat was in dit geval niet anders. Sluit alles aan en werk kabels netjes weg en er staat een geweldig product voor in de woonkamer. Want we zijn er zeker achter gekomen voor wie de RS520 bedoeld is. Voor iedereen die de RS520 graag wil hebben, natuurlijk. Maar hier in huis is het een familieproduct geworden. De kinderen konden zonder enig probleem wat muziek of een filmpje met muziek aanzetten. K3 heeft vaak in de kamer een optreden gehad. Dat heeft met de eenvoudige bediening te maken, laagdrempelig gebruik. Overdag werd er, tijdens het werk, zachtjes radio op de achtergrond aangezet. En werd er een film gekeken, dan liep het geluid via eARC over de RS520 naar de ATC speakers.

Het concept van de RS520 is schaalbaar en daar zit dan ook de ware kracht. Makkelijk in gebruik voor iedereen in het gezin of huishouden, maar tegelijk ook een krachtig hifi-apparaat als papa of mama van goede muziek willen genieten. En voor de prijs van 3699 is het qua kwaliteit en mogelijkheden een koopje. Toch is het niet helemaal perfect. We komen in het gebruik dingen tegen die (nog) net niet lekker lopen, of niet direct logisch zijn. Is dat erg? Nee, absoluut niet. De iPhone heeft ook jaren aan ontwikkeling doorlopen, voordat er echte eenvoud en logica in zat. En zolang is HiFi Rose nog niet bezig. Als ze een paar use-cases goed uitlopen en werken aan de gebruikerservaring, dan zal HiFi Rose binnen enkele jaren een gevestigde naam in de markt zijn.

Het mooie van een product als de RS520 is bovendien, dat dan de tekortkomingen met een paar updates opgelost “kunnen” zijn. Als dat geen evolutie in de hifi is…

Conclusie

Het zal niet lang duren voordat HiFi Rose echt een gevestigde naam in de markt is. Met het ontwerp van de RS520 weet de fabrikant een product in de markt neer te zetten dat voor iedereen toegankelijk is. Een schaalbaar hifi-concept dat inspeelt op de behoefte van alle nieuwemediavormen, maar ook respect heeft voor de traditionele manier. Als de gebruikerservaring nog even meegroeit en ontwikkelt, zullen we dat belonen met de volle vijf sterren.

HiFi Rose RS520
3699 euro | netwerkmediasystems.eu
Beoordeling 4.5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE