NIEUWSFostex

Fostex TH616: over-ear jubileum hoofdtelefoon met walnoothouten oorschelpen

Sinan Kökbugur | 22 september 2023 | Fotografie Fabrikant | Fostex

Het Japanse audiobedrijf Fostex bestaat vijftig jaar en om het jubileum te vieren is de over-ear hoofdtelefoon TH616 aangekondigd. De nieuwe TH616 heeft oorschelpen gemaakt van walnoothout en een driver met een membraan gemaakt van een mix van biocellulose en andere vezels.

Fostex TH616

Het in Japan gevestigde Fostex is opgericht in 1973 en viert dit jaar dus zijn vijftigste verjaardag. Om het jubileum luister bij te zetten heeft Fostex de TH616 gelanceerd, een hoogwaardige over-ear hoofdtelefoon die Japans vakmanschap combineert met moderne techniek. De TH616 is een open hoofdtelefoon en de oorschelpen zijn gemaakt van walnoothout. Het patroon doet denken aan zonlicht dat door gaten tussen takken en bladeren van bomen schijnt. Dit ontwerp vermindert niet alleen het gewicht met behoud van stijfheid, maar vermijdt ook uniformiteit in het oppervlak van de behuizing, waardoor het genereren van modustrillingen wordt onderdrukt en onnodige resonantie wordt verminderd. Om de impact op het geluid veroorzaakt door resonantie van de open openingen te elimineren, hebben alle openingen bovendien verschillende gebieden om het optreden van resonantie bij specifieke frequenties te onderdrukken.

De drivers hebben een diameter van 50 millimeter en zijn voorzien van een membraan dat is gemaakt van een combinatie van biocellulose en andere lichte vezels. Fostex spreekt over een “Bio-Dyna” driver. De magneet in de oorschelpen heeft een fluxdichtheid van maar liefst 1 Tesla.

De hoofdband en andere onderdelen van de constructie zijn gemaakt van aluminium. De oorkussens zijn gemaakt van kunstleer en zijn vuilafstotend. De Hi-FC-koperkabel is verwijderbaar en kan optioneel worden vervangen door een symmetrische kabel van vergelijkbare zuiverheid. De kabel draagt samen met de vergulde stekker bij aan het open stereobeeld, de gedetailleerde resolutie en het transparante geluid, aldus Fostex.

Het opgegeven frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 45 kHz. De impedantie is 25 Ohm. De TH616 heeft een gevoeligheid van 96 dB (1 kHz / 1 mWatt) en een maximale belastbaarheid van 1,8 Watt. Het gewicht is 370 gram, zonder kabel.

De Fostex TH616 is naar verwachting vanaf december 2023 verkrijgbaar. Een etui van leer wordt meegeleverd. De prijs voor Europa is nog niet bekend.

MERK

EDITORS' CHOICE