NIEUWSRega

Rega Aya: vloerstaande luidspreker met kast van glasvezelversterkt cement

Sinan Kökbugur | 04 september 2023 | Fotografie Fabrikant | Rega

Het in Groot-Brittannië gevestigde audiobedrijf Rega Research heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker gelanceerd. De nieuwe Aya heeft een kast die is gemaakt van wat Rega noemt glasvezelversterkt cement. Rega heeft dit lichte maar tevens sterke materiaal zelf ontwikkeld.

Rega Aya: 2,5-weg vloerstaande luidspreker

Het Britse audiobedrijf Rega Research heeft naar eigen zeggen tien jaar besteed aan het ontwikkelen en testen van het definitieve ontwerp van de vloerstaande luidspreker Aya. De behuizing van de Aya is gemaakt van glasvezelversterkt cement (GRC). Het proces voor het gieten van de kasten van de Aya werd ontwikkeld in samenwerking met een in Groot-Brittannië gevestigd bedrijf dat vooral bekend staat om zijn op maat gemaakte betonnen meubels en installaties. Rega heeft dit nieuwe materiaal ontwikkeld vanwege de voortdurende stijging van de kosten van hout en MDF en het nieuwe materiaal is ook nog eens licht en uiterst stijf.

De Aya is een 2,5-weg basreflex luidspreker met de poort aan de voorkant. De afdekroostters zijn optioneel. Volgens Rega worden de afdekroosters door de meeste klanten niet gebruikt en daarom worden ze niet standaard meegeleverd want dat zou verspilling zijn. De tweeter is de door Rega ontworpen ZRR eenheid. De middentoner, type MX-125, heeft een diameter van vijf inch. de woofer, type RR7.8 heeft een diameter van zeven inch. “Dankzij de combinatie van de nieuwe behuizing en driverunitconfiguratie leveren de AYA-luidsprekers een strakke, nauwkeurige basweergave en de kenmerkende middentonen en gedetailleerde hoge tonen van Rega,” aldus Rega.

De afmetingen zijn 258 x 871 x 215 millimeter (B x H x D) en een enkele Aya weegt 14,1 kilogram. De nominale impedantie is zes Ohm en de gevoeligheid is 89,5 dB.

Rega Aya: prijs en leveringsinformatie

Prijs en leveringsinformatie voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE