NIEUWSQuad

Quad Revela 1 en Revela 2: dynamische monitorluidspreker en vloerstaander

Sinan Kökbugur | 22 augustus 2023 | Fotografie Fabrikant | Quad

Het Britse audiomerk Quad heeft een tweetal nieuwe luidsprekermodellen gelanceerd en het zijn de eerste nieuwe luidsprekers in zeven jaar. De nieuwe productlijn heet Revela en volgens de persverklaring heeft Quad de nodige nieuwe en interessante innovaties verwerkt in monitormodel Revela 1 en de vloerstaande Revela 2.

Quad Revela

Het in Groot-Brittannië gevestigde Quad Hifi is bekend van zijn onderscheidende elektrostatische luidsprekers, maar het bedrijf maakt ook dynamische luidsprekers. Het is zeven jaar geleden dat Quad een nieuwe luidspreker lanceerde. Het merk heeft deze week twee nieuwe luidsprekermodellen onthuld genaamd Revela 1 en Revela 2. In een vandaag uitgegeven persbericht beweert het in Cambridge gevestigde bedrijf dat de nieuwe leden van de Revela productlijn voortbouwen op klassieke technologie van Quad die teruggaat tot 1949 en het eerste luidsprekersysteem van het bedrijf: de Corner Ribbon. Dankzij moderne materialen en een vleugje eigentijds design zijn de nieuwe luidsprekers klaar voor auditie. De Quad Revela 1 is een tweeweg monitorluidspreker. De Revela 2 is een drieweg vloerstaander. Beide modellen zijn binnenkort verkrijgbaar in een zwart gelakte of walnootafwerking.

Quad Revela: True Ribbon driver

Quad zegt dat de nieuwe True Ribbon hoogfrequente driver een cruciaal onderdeel is van de Revela 1 en Revela 2. Met een oorsprong die meer dan zeventig jaar teruggaat, is de Quad lintdriver geëvolueerd en het duurde vier jaar om deze nieuwste versie te ontwikkelen. Volgens de makers kan de True Ribbon-driver uitgebreide hoge frequenties leveren die “hoorbaar superieur zijn aan typische dome-tweeters en vlakke drivers.”

De True Ribbon-driver bestaat uit een een lint van dunne aluminiumfolie in een sterk magnetisch veld. Volgens Quad is het voordeel van dit 'true ribbon'-ontwerp dat het membraan geen last heeft van de breakup-modi en resonanties die door andere typen tweeters worden geproduceerd. Omdat het gelijkmatig over het gehele stralingsoppervlak wordt aangedreven en een massa heeft van ongeveer tien procent van een tweeter dome, produceert de precisie en transiënte respons van het lint een zuivere, gedetailleerde en pure output.

De originele Ribbon Treble-eenheid van Quad werd gebruikt in de innovatieve Corner Ribbon-luidspreker van het bedrijf uit de jaren vijftig. Helaas was het relatief kwetsbaar en kon het slechts maximaal 15 Watt vermogen verwerken. Het nieuwste Quad Ribbon heeft een versterkt sandwich diafragma dat robuust genoeg is om te voldoen aan de eisen van moderne muziek en het hogere uitgangsvermogen van hedendaagse solid-state versterkers zonder mechanische storingen.

Het lint reageert op de meest subtiele golfvormen en geeft de harmonischen van instrumenten en zang correct weer in opnames om te zorgen voor wat Quad “een realistisch gevoel van ruimte, diepte en lucht” noemt. De originele Ribbon hoogeenheid was een van de vele innovaties van Quad en andere fabrikanten volgden en ontwikkelden hun eigen versies. De nieuwste Quad True Ribbon-eenheid die in de Revela’s wordt gebruikt, heeft alle sonische krachten van Ribbon-drivers, maar met een moderne constructie en is ingebouwd in luidsprekers voor een meer betaalbare prijs.

Quad Revela: middentoners en woofers voorzien van Reveal

De ingenieurs van Quad ontwikkelden een nieuw materiaal voor de conussen van de middentoners en woofer die in de Revela's worden gebruikt. Het materiaal is een mix van houtpulp en kunstmatige vezels genaamd “Reveal” vanwege de natuurlijke, transparante en gedetailleerde weergave. Papieren conussen worden al lang beschouwd als een uitstekend materiaal voor prestaties in het middenbereik. Door echter kunstmatige vezels, zoals para-aramiden, aan de pulp toe te voegen, wordt het Reveal-diafragma verder gedempt en versterkt, hetgeen volgens Quad superieure bascontrole biedt en de resonanties in het hogere middenbereik verzacht.

Het Reveal-membraan is ingebouwd in een driver die is gebouwd op een gegoten chassis en is uitgerust met een krachtige magneet en spreekspoelen voor een hoge gevoeligheid. De Revela 1 heeft een enkele 165 millimeter driver voor middentonen en lage tonen. De grotere Revela 2 heeft twee 165 millimeter drivers voor de laagweergave, terwijl een 150 millimeter driver het middenbereik voor zijn rekening neemt.

De middentoners en woofers hebben op maat gemaakte rubberen randen met een dempende laag op de rand met de conus om reflecties te absorberen die anders resonanties in het hogere frequentiebereik zouden kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen de kantelfrequenties (cross-over) worden afgestemd voor een optimale integratie met de Ribbon Treble-eenheid en wordt een vloeiendere en meer open geluidskwaliteit geboden. De output van de drivers wordt gemengd met behulp van een Acoustic Butterworth cross-overfilter dat Quad beweert gedurende honderden uren luistertests te hebben verfijnd om een naadloze cross-over te garanderen.

Quad Revela: behuizingen

De kasten van de Revela’s zijn gemaakt van optimaal belaste en verstevigde panelen met afgeronde randen om ongewenste diffractie en ander storende effecten te verminderen. Aan de achterkant hebben de basreflexpoorten (de Revela 1 heeft één poort, de Revela 2 er twee) groeven in de lengte om naar eigen zeggen de luchtstroom soepeler te maken en de efficiëntie te verhogen voor diepere en krachtigere basprestaties.

De interne demping in de kasten wordt gevormd door een mengsel van akoestisch schuim en langharige vezels, geplaatst om interne reflecties en staande golven te absorberen zonder de basreflexpoorten in de weg te zitten. In Revela 2 is de middentoner ondergebracht in een eigen afgesloten kamer met schuim en demping van langharige vezels om de brede frequentiebandbreedte te optimaliseren.

Voor de volledig zwarte versie van de luidsprekermodellen heeft Quad meerdere laklagen aangebracht over een diepzwart fineer. De versie in walnoot behoudt het pianozwarte frontpaneel, de bovenkant en de basis, maar voegt in elkaar grijpend houtfineer toe aan de zijkanten en achterkant van de kast.

Een paar optione luidsprekerstandaards zijn ontworpen om de Revela 1 op de perfecte luisterhoogte te plaatsen en de ongewenste effecten van trillingen en geluidsreflecties te beheersen. De hoofdstructuur van de stand is gemaakt van gelamineerd hout, gekozen vanwege de combinatie van torsiestijfheid en zelfdempende eigenschappen. De standaards zijn gelakt zodat ze bij de luidsprekers passen en zijn bevestigd aan een koolstofstalen basis, ondersteund door vier grote roestvrijstalen spikes. Er zijn ook spikes aanwezig voor harde vloeren.

Quad Revela 1: technische specificaties 

 • Configuratie: tweeweg monitorluidspreker
 • Behuizingstype: basreflex (achterwaarts gerichte poort)
 • Tweeter: 27 x 60 millimeter Quad True Ribbon
 • Middentoner/woofer: 165 millimeter geavanceerde vezelcomposietconus
 • Gevoeligheid (2,83 Volt @ 1 meter): 86 dB
 • Aanbevolen versterkervermogen: tussen 30 en 120 Watt
 • Nominale impedantie: 6 Ohm (minimaal 4,1 Ohm)
 • Frequentiebereik (+/-3 dB): 54 Hz tot 24 kHz
 • Bass-extensie (- 6dB): 40 Hz
 • Kantelfrequentie (cross-over): 2,9 kHz
 • Kastvolume: 17,6 liter
 • Afmetingen (H x B x D): 395 x 246 x 280 millimeter
 • Afmetingen optionele standaard: 590 x 350 x 325 millimeter

 

Quad Revela 2: technische specificaties 

 • Configuratie: drieweg vloerstaander
 • Behuizingstype: basreflex (2x achterwaarts gerichte poorten)
 • Tweeter: 27 x 60 millimeter Quad True Ribbon.
 • Middentoner: 150 millimeter geavanceerde vezelcomposietconus
 • Woofer: 2 x 165 millimeter geavanceerde vezelcomposietconus
 • Gevoeligheid (2,83 Volt @ 1 meter): 89 dB.
 • Aanbevolen versterkervermogen: tussen 20 en 200 Watt
 • Nominale impedantie: 6 Ohm (minimaal 3,9 Ohm)
 • Frequentiebereik (+/-3dB): 40 Hz tot 24 kHz.
 • Bass-extensie (-6dB): 35 Hz
 • Kantelfrequenties (cross-over): 650 Hz en 3,8 kHz
 • Kastvolume: 28,5 liter
 • Afmetingen: (H x B x D): 965 x 246 x 280 millimeter
 • Afmetingen voet (B x D): 350 x 325 millimeter

 

Quad Revela: prijzen en leveringsinformatie

We hebben nog geen officiële prijs en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen maar naar verluidt zal de levering in september gaan beginnen.

MERK

EDITORS' CHOICE