NIEUWSNAT

Nat Audio Magma Evo: single-ended mono buizenversterker die werkt in klasse A

Sinan Kökbugur | 03 augustus 2023 | Fotografie Fabrikant | NAT

Het in Servië gevestigde Nat Audio heeft de Magma Evo aangekondigd, een zeer krachtige mono eindversterker. De eindtrap is voorzien van een enkele buis van het type GM100 die ingeschakeld gloeit met de kleur van het magma van een vulkaan. Volgens NAT Audio is de Magma Evo niet alleen krachtig maar ook innovatief. In het signaalpad zijn geen koppelcondensatoren of koppeltrafo’s verwerkt.

Nat Audio Magma Evo

De nieuwe Magma Evo van het Servische audiobedrijf Nat Audio biedt twee mogelijkheden om het signaal te versterken, t.w. via een hoge vermogensinstelling die tot 170 Watt kan leveren of een gematigde instelling die tot 50 Watt gaat. In beide gevallen is sprake van een direct verwarmde triode (DHT = Direct Heated Triode). Volgens de Servische fabrikant is de Magma Evo geschikt om elke luidspreker aan te sturen, dynamisch, magnetostatisch of elektrostatisch, het maakt niet uit.

De reusachtige buis in de eindtrap is van het type GM100 die wordt aangestuurd door een kleine buis van het type 6N6P. Volgens Nat Audio kan de GM100 tot 1.000 Watt aan warmte afvoeren. De Magma Evo gebruikt echter werkpunten die de werktemperatuur aanzienlijk verlagen voor verbetering van de betrouwbaarheid en de levensduur. De constructie van de uitgangsbuis is ook op mechanisch gebied robuust. De speciaal ontworpen massieve gelamineerde niet-magnetische afdekkooi verbeterde bovendien het negatieve effect van trillingen uit de omgeving. Voor de gevoelige luidspreker heeft de Magma Evo een low-mode optie om het uitgangsvermogen te verlagen. Stroomverbruik en warmteontwikkeling zijn dan ook meteen een stuk lager.

In Magma Evo wordt door de fabrikant zelf ontworpen breedbandige uitgangstransformator van 1.200 Watt gebruikt. Het frequentiebereik loopt van 8 Hz tot 70 kHz. Volgens de ontwerpers  kan de Magma Evo gemakkelijk elke belasting van 1,5 Ohm tot meer dan 32 Ohm aansturen.

Uiteraard is de nodige aandacht aan de voeding besteed. De Magma Evo heeft een filter aan boord dat verstoringen uit het net zou moeten tegenhouden. Een soft-start procedure verbetert de betrouwbaarheid en de levensduur van de Magma Evo door hoge spanning en stroom tijdens de inschakelprocedure te vermijden. De gebruikte componenten zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit.

De afmetingen van de magma Evo zijn 360 x 690 x 460 millimeter (B x D x H) en een enkele Magma Evo weegt circa 60 kilogram. Voor stereoweergave zijn twee exemplaren nodig.

Nat Audio Magma Evo: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering in de Benelux gaat beginnen en voor welke prijs dat zou zijn.


EDITORS' CHOICE